Caramitru undercover

Astăzi, la Realitatea TV, la ceea ce ei numesc „Bursa valorilor româneşti”, văd un spot dedicat personalităţii culturale a lunii, Ion Caramitru. Se vorbeşte despre rolurile lui de pe scenă sau despre rolul pe care l-a jucat în timpul Revoluţiei. La superlativ, bineînţeles.

Nici un cuvînt însă despre rolul pe care l-a jucat înainte de ’89, acela pe care i l-au dat băieţii de la Secu.

Cei de la CNSAS care i-au văzut dosarul mi-au vorbit şi despre cît de bine juca marele actor în piesa celor care făceau poliţie politică.

Cine a prins acele vremuri ştie că, dacă te duceai prea des la Biblioteca Americană, erai luat la ochi şi apoi la întrebări.

Ei bine, cine credeţi că era pus să dea raportul despre cititorii mai harnici care călcau pragul Bibliotecii Americane? Nimeni altul decît marele actor. Şi o făcea foarte bine.

Să ne respectăm, deci, valorile!

Anunțuri

11 comments so far

 1. Mulliganoglu on

  normal ca nu se vorbeste despre rolul de sifon- l-a jucat prost, s-a aflat.

 2. Franz on

  To be or not to be a sifonar, that is the question;
  Whether ‘tis nobler in the mind to suffer
  Or to rejoice from the suffering of the other
  🙂

  Am observat ca nu se poate realiza un portret obiectiv cît timp respectivul/a este în viata. De ce oare ?

 3. neagrigore on

  trist.

 4. jolly on

  cui ii mai pasa? au trecut zeci de ani de atunci … tu si cu baietii de la dilema cu aceleasi idei defetiste si prafuite …

 5. Franz on

  @ jolly – chiar asa, moralitatea se prescrie nu ?

  Se vorbeste de o apreciere corecta a personalitatii.

 6. jolly on

  @Franz: io nu am spus ca e corect sau gresit. doar ca discutiile despre colaborarea cu securitatea sunt prafuite, defetiste, si au fost purtate prea mult.

 7. Franz on

  De acord, se bate apa-n piua, dar e un lucru important. Si apoi nu ti se pare socanta atitudinea de prosternare în lauda si de umbrire a adevarului ?

  Pot da ca exemplu pe Céline : ca om a avut derapari uimitoare, dar ca romancier a fost de nota 10. Asa si IC : pentru ca e un actor bun nu trebuie sa uitam ca tinde spre 0 ca om.

 8. jolly on

  @Franz: caramitru e un actor bun sau prost – asta ne intereseaza pe noi, majoritatea, pentru ca in aceasta ipostaza ajungem sa il cunoastem. de ce sa ma intereseze daca isi bate copiii ori nevasta sau daca scuipa pe jos? doar nu e prietenul meu si nici nu il iau acasa.
  hai sa ii judecam mai putin pe ceilalti, cred ca ar fi mai bine.
  la noi in tara nu prea e cale de mijloc, ori adoram pe unul ori e un netrebnic. hai sa fim noi mai echilibrati.

 9. c. p.-b. on

  Am amintit de serviciile pe care le-a adus Securitatii, pentru ca spotul vorbea si de serviciile pe care le-a adus Caramitru Revolutiei. Deci nu era vorba doar de prestatia lui ca actor.

 10. Franz on

  Nu-s patimas asa ca nu se rupe echilibrul. Ai perfecta dreptate, ca actor nu conteaza bagajul lui uman. Dar eu vorbeam în contextul articolului si corect ar fi fost sa se mentioneze toate contributiile sale : pe lînga participarea la pseudo-rev si colaborarea cu Secu.

  Judec sartrian ca valoarea unui om se cîntareste cel mai bine post-mortem, nu ador personalitati si sînt profund dezgustat de excesul de lupi moralisti din Ro.

 11. v on

  eu ma mir ca inca mai luati in seama pretioasa asta ridicola a realitatii tv, asta cu ‘bursa valorilor’ si cu ‘zece-cinspe pentru romania’…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: