„Dreptul de a nu afla tot”

 În „Adevărul literar şi artistic” de astăzi, Andrei Pleşu are un excelent text despre ştirile de două parale cu care ziarele şi televiziunile noastre ne umplu viaţa. Iată un fragment:

Lăcomia de ştiri face parte, ca să zicem aşa, din „fişa postului” de gazetar. Dacă nu le are, le face. Iar ştirea odată făcută, ea se dilată tumoral în lungi dezbateri ulterioare, pe toate canalele. Intră în joc analiştii, politicienii, poporul însuşi (somat, pe stradă, să-şi dea cu părerea). Victime ale acestei regii, sfîrşim prin a fi nu informaţi, ci năpădiţi de zvonuri şi opinii, hărţuiţi, aţîţaţi, năuci.

În aceste condiţii, ar trebui să luptăm niţeluş pentru dreptul de a nu afla tot, de a nu fi serviţi cu atîtea ştiri născătoare de alergii, intoxicaţii, sminteli şi scîrbe. Dragi jurnalişti, lăsaţi-ne, din cînd în cînd, să murim proşti. Nu vrem să ştim, în detaliu, cum un tînăr rom a răpit o tînără romă („ca s-o ducă în Italiaaa!” – răcnea, catastrofată, mama fetei), în vreme ce un alt tînăr rom agita, dinaintea jandarmilor, un cuţit de bucătărie.

Nu vrem să ştim nimic despre Elodia, nu vrem să aflăm, de la o vecină a lui Costel Busuioc, cum proaspătul laureat a vomat, cîndva, într-un taxi, nu vrem să ştim ce a mîncat Ion Iliescu, la el acasă, de ziua lui, ce gîndeşte Nicolae Şerban, ce glumiţe au schimbat între ei, la Bruxelles, Traian Băsescu şi Varujan Vosganian.

Iar cînd preşedintele ţării îi beşteleşte pe ziariştii care l-au beştelit (pe el şi pe una din fetele lui), nu vrem să ne petrecem seara, noaptea şi viaţa, încolţiţi analitic, pe toate canalele de televiziune, de zelul comentatorilor, fericiţi să disece chestiunea pînă la os.

Prima dată am fost conştient de găleata cu lături pe care ne-o varsă în cap presa noastră, pe vremea cînd făceam revista presei la Radio Europa Liberă, acum vreo 10 ani. După ce terminam de citit ziarele unei zile, mă simţeam murdar la propriu (şi nu era vorba numai de tuşul care mi se lua pe mîini…).

Apoi am avut şansa să plec din ţară pentru mai mult timp, ocazie cu care am reuşit să mă detaşez de toată hărmălaia mediatică de aici şi să realizez cît de mărunte sînt, privite de departe, toate chestiile ăstea care ne agită şi care se lasă cu interminabile dezbateri, reacţii, reacţii la reacţii. Nu ştiu dacă mă credeţi sau nu, dar te simţi mult mai bine dacă nu ştii cum se mîrîie prin gard politicienii noştri, ce a mai declarat cutare, ce i-a răspuns cutare etc. În locul lăsat liber, viaţa ţi se umple dintr-o dată cu o mulţime de alte lucruri. Multe dintre ele, frumoase.

Anunțuri

127 comments so far

 1. Mulliganoglu on

  s-a mai discutat problema de N ori. asta e un semn ca s-a trezit Plesu din hibernare?

 2. c. p.-b. on

  @ Mulliganoglu: Si daca s-a mai discutat, ce? Vezi vreo schimbare in atitudinea jurnalistilor?
  Asa ca nu strica deloc sa repetam…

 3. Sabina on

  Pentru că se pune problema greşit. Culmea, în continuu problema se pune greşit. De unde şi repetiţia inutilă.

 4. Mulliganoglu on

  ma rog, trebuie folosit panzerfaustul impotriva dihaniei tigano-bulgaresti. io am priceput ca e cam cu manelele: clientul cere si serverul baga turbo pa system. bolile copilariei + retarda ancestrala a romanilor

 5. c. p.-b. on

  @ Sabina: OK. Cum ar trebui pusa problema?

 6. Sabina on

  Problema este că atâta timp cât apar din ce în ce mai mulţi consumatori de ştiri trase de păr, umflate, multe dintre ele chiar neadevărate, apariţia a mai multor oameni care scriu aceste lucruri n-ar trebui să surprindă pe nimeni. Ea este o consecinţă a dorinţei de bârfă, se face un business pe marginea ei. Dacă nu ar exista de genul, OTV-ul ar fi dispărut de mult, din acelaşi motiv.

  E o politică pe care se bazează economia per ansamblu, cât timp există cerere, de ce să se complice ziaristul să scrie ceva cu adevărat corect şi de calitate.

 7. Un scârbit on

  Tocmai acum ( cam un interval de maxim 2 ore ) a scris si Patratosu despre articolul lui Plesu . Din perspectiva lui , fireste .

 8. Alexei on

  Sabina, de fapt e un cerc vicios. Cererea de acum este formata de presa de ieri si o determina pe cea de maine. Ah, iar cea de azi o reflecta 😀

 9. Alexei on

  Era si-un articol fain pe tema asta in Dilema acum cateva saptamani. O sa-l caut cand ajung acasa (sau poate are Cezar memorie mai buna).

 10. Sabina on

  Alexei, da, dar parcă prea se fixau numai pe partea ziariştilor 😀

 11. isuciu on

  Avem multa lume interesata de lucruri abjecte, sordide, la care se adauga tendinta de a-l impinge la loc pe cel care iese din rand.Oameni din media exploateaza aceste inclinatii, difuzand stiri precum aceea privind Busuioc in taxi(n-o mai repet).Nu stiu care e solutia dar personal folosesc telecomanda.

 12. timidus essensis on

  articolul din dilema e
  aici – despre el voiam sa zic si eu :).

 13. Mulliganoglu on

  parca-i aevea Pasadia spunandu-i Pirgului ca numai prostii citesc ziare

 14. Un scârbit on

  Oameni buni , priviti in istorie , o schimbare adevarata nu are loc decat prin Renastere , Reforma spirituala .
  Nu trebuie neaparat sa dam o fuga pana in SUA , ANGLIA , Japonia sau Australia ca sa ne dam seama de nimicurile si pierderea de vreme din Romania . Mesajul Biblic te ridica mai sus , iti da o perspectiva mai larga si mult mai obiectiva .

  Si pentru ca tot pe Plesu l-am auzit , acum recent( parca tot in Adevarul de acu 1 sapt ) , criticand propaganda neoprotestanta care se face acum pe posturi ca OTV , B1 TV , mai zic ceva .
  Americanul acesta mi se pare ca are un mesaj diferit de marea parte a predicatorilor superficiali:

 15. Mulliganoglu on

  cu d-zeu, inainte!!!
  + + + + + + + + +
  + + + +
  ++

 16. Un scârbit on

  Americanul acesta mi se pare ca are un mesaj diferit de marea parte a predicatorilor, care sunt superficiali:

 17. Franz on

  Ba nu. Eu iubesc acest circ enorm : te face sa te gîndesti ca exista multimi care se uita cu ochii cît cepele la absolut toate gesturile unui ins/insa suferind de sfertul warholic. 🙂

  Breaking news : nothing happened today, go to sleep please:)

 18. Sabina on

  Critica pe baza fenomenelor constante este comodă, şi repetitivă. Alte exemple din această sferă: România per ansamblu – s-au scris articole despre patetism, despre idioţenie, despre mizerie, despre cât de scumpe sunt toate, şi nu s-a făcut nimic, în urma celor nx articole şi cărţi publicate. Cel puţin trei autori români renumiţi au scris despre problema asta într-un mod rece, tăios, matematic, şi n-a înduioşat pe nimeni decât pe cei care nu contează eventual (şi aici paranteză – şi dacă ei contează, nu pot sau refuză să facă ceva).

  Ajungem inclusiv la povestea asta, a ziariştilor, care şi ea la rândul ei, „uimitor” va fi repetitivă la infinit.

  Eroare de endless loop.

 19. Alcibialde! on

  Il stiu pe Paul Washer si am ascultat chestia asta a lui..a fost chiar si prin Romania..are ceva desosebit…Un scarbit..exista si americani adevarati de la care romanii au multe de invatat..dar la noi exista prea multa mandrie prosteasca..

 20. Un scârbit on

  @ Alcibialde!
  Totusi se poate sa-si fi adaptat discursul doar pentru ca filmuletul ( al 2-lea din 6 ) este de la o predica din Chisinau , acum in 2oo8 . Scrie chiar la inceputul primului filmulet .

 21. v on

  Sabina are dreptate, dar nu in context. problema ridicata aici se refera la pervertirea acelei parti a presei care ar trebui sa mentina alte standarde. ca de la otv stiu la ce sa ma astept si nu ma uit, nici o problema. dar sint canale media de la care astepti altceva, si gasesti tot asta.
  ori ma insel si nu era asta problema.
  😀

 22. B. on

  Nu e aici nici o eroare de endless loop. Personal ma simt mult mai bine citind astfel de articole. Ma ajuta sa-mi formulez mai clar ideile, sa-mi definesc sursa nemultumirii, asta fara ca cineva sa faca ceva complicat. A scrie este a face. Sigur, se pot ‘face’ reguli, hotarari, amenzi, work-shopuri, seminarii, traininguri. Cateodata este suficient si un articol. Revenind la ‘loop’ si aplicand aceasi logica, critica la critica, fara sa faci ceva, si ea este repetitiva la infinit. ∞ ∞ ∞

 23. asklepios cuceritorul on

  B. are dreptate. Parcă am avea mania soluţiilor. Citeşti un articol cum e cel al lui Pleşu şi te simţi mai bine. Atît. Soluţiile cu altă ocazie.

 24. Adrian on

  Sterilizeaza cumva articolul Dl. Plesu cirezile de telespectatori? Ne-am aruncat dupa aceea televizoarele si ziarele in WC? Nu rasfoim in continuare bloguri cu acelasi tip de „stiri”, tragand cu ochiul pe gauri de chei? E, vedeti? Mizeriile celorlalti le slefuiesc pe ale noastre.

 25. v on

  ce bloguri cu ce ‘stiri’ rasfoim?

 26. Sabina on

  v, cu otv-ul pur şi simplu făceam audienţă. Otv-ul există pentru că are oameni care să stea să se agaţe de fiecare „senzaţională” vorbă a domnului Dan Diaconescu. Dânsul în sine nefiind teribil de prost, dacă publicul ar cere numai ştiri cu acurateţea de la … să spunem Realitatea TV (şi nu dezastrul natural al ştirilor de la cinci) pentru a face audienţă, s-ar conforma sau ar dispărea.

  Acum revenind la ziare, e acelaşi caz. Sunt destui (dacă nu nx) oameni care nu fac altceva decăt să aştepte speculaţiile suculente despre a, b, sau c (Băsescu, Ileana Lazariuc, Eva Longoria etc) mai mult sau mai puţin acide, mai mult sau mai puţin adevărate. Ei sunt cumpărători, pe lângă alţi ny potenţiali, mai indiferenţi, dar tot cu chef de bârfă, aşadar, concludem existenţa cumpărătorului şi a unei metode avantajoase şi comode de a face bani. Ziaristul e un pic isteţ, o vede, şi o adoptă. 🙂

  B., soluţionarea, sursa ideilor nu vine cu al n-lea articol, ci începe cu primul. Cu siguranţă că s-au scris şi alte articole la fel de „refreshing” pe tema asta, fără să fie neaparat semnate de Pleşu, care totuşi concludează acelaşi lucru. Şi în niciun caz, acesta nu va fi ultimul articol pe tema asta. Atunci nu ajumem iar la endless loop?

  NB: Nu zic să nu se scrie, şi nici să nu existe critica în sine.

 27. cheguevargas on

  minunat, daca lumii ii place si este interesata de stiri cu violuri, manelisti, cretini, mi se pare normal ca asta sa se dea la tv. daca o televiziune are rating mai mare ca al tau dand violuri, dc sa nu o copiezi? cine se gandeste la imagine? radio guerilla, are rating f prost. acasa e acum un nou otv, nici inainte nu era o televiziune mai respectabila. cel mai mult imi plac stirile din sport, vad manelisti, femei goale, fotbal si numai fotbal, n-am cum sa ma plictisesc, chiar daca dureaza juma’ de ora si nu primesc nicio informatie noua, ascult 3 articole incendiare facute numai dintr-un interviu si vad idioti-oameni de afaceri inteligenti spunanad imbecilitati,asta numai si numai din cauza emotiilor. cine are altceva de facut sa nu se uite la stiri, eu ma uit, imi plac, sunt multi ca mine, dar cand ne vom plictisi, tvr cultural va fi copiat de pro tv, pana atunci lumea se va satura chiar si de otv. despre ce sa discuti, daca nu despre elodia? am o idee: sa se intalneasca felix, ala de la pro tv si altii sa faca o revolutie in media din romania. rezultatul: otv va avea 80% rating. lumea nu se educa prin tv, televiziune nu e pentru plesu, televiziune e pentru cei ca mine, ma duc sa ma uit la inima de tigan, dupa aia la badea, sa ma rad cand isi bate joc de aspectul fizic si de numele oamenilor. nu-i vina lor ca arata asa, dar e vina ta ca gandesti asa.

 28. v on

  @Sabina: „ştiri cu acurateţea de la … să spunem Realitatea TV”
  :)))))
  pardon, nu m-am putut abtine.

  ok, deci daca se tot spune despre asta se intra in ‘endless loop’. altminteri insa, „Nu zic să nu se scrie”. pai, si-atunci, ce, daca nici aia, nici ailalta?

  @cheguevargas: cred ca n-ai fost atent, plesu nu vorbea nici de otv, nici de badea, nici de inima de tigan.

 29. dadatroll on

  Stai un pic, deci tu ai fost in afara, si sti cum e? Si teai intors?

  Nam decat doua cuvinte: papa si gal.

 30. Sabina on

  v, „să spunem” 😀

  Pai da, e o linie fină între a critica, şi a nu mai termina de spus. Critica e necesară si trebuie reluată la un moment dat, eventual (chiar recomandat!) adus argumente proaspete în cadrul ei, fără ca subiectul în sine să devină obositor. Plus că aici ea e utilă, arată cine cum greşeşte.

  Polemica zilnică, săptămânală cu aceleaşi argumente e endless loop-ul. Aici devine obositoare, predictibilă şi per ansamblu cam atât.

 31. vidal on

  @Sabina: a, pai aia se inscrie pe undeva tot in tabla de materii pomenita de plesu.

 32. Sabina on

  Eh, nu chiar. Personal, ce spune Pleşu nu-i chiar o noutate 🙂 şi apoi revenim la problema iniţială – că sunt două părţi problemă.. „în problemă”. 😀 (exces de problemă voit)

 33. c. p.-b. on

  @ Sabina: Sa duc vorba de „eterna reintoarcere” a domnului aceluia cu mustata care a murit nebun? Ai zice ca sint un pretios ridicol. 🙂
  Ca articolul asta nu zice nimic nou? Pai in ziua de astazi greu mai gasesti ceva care sa nu se fi zis deja. De aceea, de multe ori interesant e cum spui, nu ce spui.
  Pe de alta parte, in cazul acesta, important e sa nu incetam sa o spunem.
  Ca nu ofera solutii practice? Nu cred ca trebuie sa avem asemenea pretentii de la un articol – daca nu este unul de bricolaj sau cu retete culinare.
  Si, in ultimul rind, zicerea ca asta cere publicul este argumentul pe care-l aduc intotdeauna cei care dau astfel de stiri (si astfel considera ca se spala pe miini). E adevarat: asta cere publicul. Numai ca s-a ajuns aici prin crearea unui reflex conditionat. Asta i s-a dat o perioada si acum publicul a ajuns dependent de asa ceva.

 34. Sabina on

  Faptul că nimeni nu vine cu ceva inedit (nu zic în fiecare zi) nu e o scuză, cel puţin nu din punct de vedere ideatic 😛

  Plus că, vorbind de formă şi nu de conţinut, se poate specula un pic spre superficialitate. Cu alte cuvinte, ajungem într-un punct în care nu spunem nimic, dar o spunem foarte frumos 😀

 35. Carina on

  Imi place cum pui problema… intr-adevar am ajuns la un punct de suprasaturare cu informatii… prea multe, prea contradictorii, prea irelevante.

 36. Mulliganoglu on

  bre, io m-am plictisit de plictisesile lu’ Plesu. m-am plictisit de Plesu care scrie despre ingeri, desi n-a vazut nici unul, nici n-a citit Cartile despre ingeri. m-am plictisit de faunul asta din boschetul de la Sosea care doar critica batraneste.

 37. Alcibialde! on

  @Un scarbit
  Imi pare rau dar esti cam pe dinafara..discursul ala e la un concert in USA, si eu l-am vazut tot..nu pe parti…si am vazut si alte chestii de-ale lui…nu incerca sa o intorci acuma ca nu are rost..

 38. Un scârbit on

  @ Sabina . Imi place cum gandesti . Cred ca gandesti evreieste . Ce credinta ai ( daca nu te supara intrebarea ) ?

 39. Petrisor on

  Ca de obicei Andrei Plesu nu ne dezamageste. Un adevarat intelectual. felicitari Domnul Plesu pentru acest articoil si acestui blogger care l-a promovat 🙂

 40. Un scârbit on

  @ alcibialde! . Ai dreptate , se poate sa fie de acolo si ‘ Chisinau 2008 ‘ sa fie adaugire romaneasca . De aude sti ? tu esti neoprotestant , poate de asta sti si il cunosti mai bine pe P. Washer . Prea semeni cu amritul . Sunteti prieteni , frati sau clonati ?

 41. Alcibialde! on

  @Un scrabit
  Eu am vazut multe discursuri ale lui si din USA si vorbeste exact la fel..ca si in asta…are curajul sa spuna lucrurilor pe nume oriunde ar fi..nu conteaza de unde stiu…nu are importanta ce religie am eu…tu cine esti totusi?? ca prea multe vrei tu sa stii…

 42. Daniel on

  Plesu a spus frumos o chestie pe care jurnalistii de azi poate o stiu si o ignora sau poate au uitat-o… cititorii vor stiri care conteaza (cred ca am copiat o reclama) nu stiri de tip entertainment. Si chestia cu publicul e de fapt scuza faptului ca jurnalistul depinde de patron, de faptul ca trebuie sa faca stiri ca vand ziarul, nu de actul jurnalistic… Asa e cam peste tot in principiu (desi in late parti se respecta blazonul), dar la noi superficializare a ajuns atat de mare incat orice zvon ia caracter de stire si faze ca aia din Jurnalul National cu EB care nu e EB e doar una din fatetele absurde la care s-a ajuns…
  Poate multi asteapta stiri manelizate si faze din astea, dar incetul cu incetul vad ca ne indreptam spre dominatia prostiei si frivolitatilor… Nu vreau doar stiri serioase, dar un echilibru cred ca ar fi normal… pana la urma, si jurnalistul are o responsabilitate fata de cititor.

 43. Un scârbit on

  Nu ma intereseaza cine esti , ci ce credinţă ai ? Atentie , este foarte important sa facem distinctia .
  Cat despre mine am mai zis si repet . Sunt nascut in familie de ortodocsi si sunt botezat de mic ortodox asa cum se face la mai toti ortodocsii din tara asta . Dar mai tarziu am inceput sa cred numai in Dumnezeul intregii Biblii si numai al Bibliei( VT + NT ).
  Ei uite ca am zis iar si nu voi obosi sa mai repet, tu poti sa faci cel putin la fel ?

 44. Mulliganoglu on

  @un scarbit: bine ca am ajuns la d-zeu. am citit p-un site ca asta… Moise, bre, se droga la greu, umbla numai kyaun prin caldurili alea din desert. daca toate-s numai nascociri?!

 45. Un scârbit on

  Oameni buni ! oameni buni !

  Oare inca nu se intlege ca banii grosi si mare castig vine din a tine populatia romana cat mai proasta si neinformata ?

  Oare nu se merita chiar sa piarda bani prin presa si televiziuni atata timp cat , profitandu- se de mentinerea romanului la stadiu de dobitoc ( dobitoaca, inapoiat ) , se castiga sau se mai pot fura miliarde ?

  Oare nu informatia esentiala inseamna adevarata putere ?

  @ Mulliganoglu . Am auzit si eu prin vreo 2 locuri in ultimele 2 sapt stirile astea despre Moise . Nu le prea cred , sunt rau intentionati. Se poate ca alte popoare sau chiar israeliti care credeau in anumiti Zei sau Idoli ( deci neloiali Lui Iahve ) sa fi folosit ceva plante si substante dinastea . Se putea sa cresca din abundenta prin zonele alea ( prin EGIPTUL antic , despre Caanan se spune: o tara in care curge laptele si mierea).In trecut acele zone erau mai roditoare si mai bogate decat in ziua de azi( desi existau si atunci zone desertice ). Oricum noi cei din ziua de azi suntem mult mai prosti , mai drogati si mai spalati pe creier decat ei

 46. Mulliganoglu on

  asa e, dupa 2000 da ani tot mai pune botu’ la vrajeala lu’ Pavelica. n-am fost si noi in stare sa inventam o religie mai ca lumea, cu sex, cu droguri, cu furat, cu omorat, cu ce ne ocupam noi zi de zi. mai adaptata, asa…, la vremurile astea de pace si prosperitate. desi au aparut niste zei noi, zic io: sony, microsoft s.a.

 47. Petrisor on

  Fratilor, a fost Vanghelie desemnat candidat PSD la Primaria Municipiului Bucuresti. JALNIC. PSD se pare ca este sado-masochist, ii plac perversiunile. Stiu ca politica este curva dar nici chiar asa. Rusine PSD.

 48. Un scârbit on

  @ Petrisor. Acum ma gandesc intrebator si pe jumate glumesc .
  de ce sa ne miram ? _ mi se parne normal ca un oras de tigani sau unde sunt cei mai multi tigani ( ca Bucaree a atras tiganii ca magnetul ) sa fie condus tot de un tigan ! e firesc , fireste !

 49. Alcibialde! on

  @Un scarbit
  E cel mai important lucru cine esti..asta defineste ce crezi ..asta e intrebarea pe care o pune si Isus..sau care iti este numele nu vad nicaieri in NT pe Isus sa intrebe pe cineva ce credinta are…Poi stii cum e la noi la ortodocsi ca nu exista mantuire in afara Bisericii…poi cam asa este, ca trebuie sa ai o comunitate de oameni…altfel esti pierdut… asta e din NT..asa ca raspunsul tau nu ma prea lamureste deloc…

 50. Petrisor on

  @un scarbit: da, asa este, ai dreptate, dar mai suntem si din cealalta parte. Desi eu sunt de stanga, CU SIGURANTA PD-L va castiga la consilieri 60% iar ca primar din primul tur.

 51. Un scârbit on

  @ alcibi . Gresesti . In limba romana actuala Isus intreba cu sensul actualului verb ” a crede ” . Ex. : tu , Petru ce crezi ? ; voi ce credeti ? lumea ce zice ( tot cu sensul de ” a crede ” ). Si daca te referi la LEGIUNEA de draci intrate in turma de porci dintr-un om , era clar cu cine avea de a face . Si a intrebat doar numele ca sa-i stie specialitatea , soiul . Ba mai mult , in acele vremuri NUMELE era definitoriu , arata inclinatiile nu ca si in ziua de azi ?

 52. Sabina on

  Un Scarbit, personal nu cred că gândesc evreieşte (şi nici nu aparţin religiei), ci pur şi simplu prefer să pun problema într-un mod echilibrat. 😛

  Daniel, [i]Si chestia cu publicul e de fapt scuza faptului ca jurnalistul depinde de patron, de faptul ca trebuie sa faca stiri ca vand ziarul, nu de actul jurnalistic…[/i] – Poate patronul speculează cerinţele publicului, e greu de crezut viceversa. Nu a vorbit nimeni în termeni de ştiri serioase, şi ştiri neserioase, că nu văd să fi zis nimeni „moarte ştirilor amuzante”, dar cum rămâne cu excesul de articole de doi lei?

  Alcibialde!, te întreb simplu, numele îţi dă prestanţă, sau prestanţa îţi dă apoi un nume? Cum îţi defineşte o etichetă credinţele, ideile, etc? Din punct de vedere ideatic, numele este null, ceea ce definesc individul per ansamblu de cele mai multe ori, într-o societate disfuncţională ca aceasta nu mai sunt nici gesturile, ci ideile de structură, valorile morale/intelectuale principale (şi de ce nu, derivate!). Interepretările greşite de aici pleacă.

  Ah, că societatea promovează o cu totul altfel de etichetare… eh, altă poveste.

 53. v on

  @Sabina: „Poate patronul speculează cerinţele publicului, e greu de crezut viceversa.”
  desigur ca patronul speculeaza, dar nu cerintele, ci slabiciunile publicului. Cit priveste cerintele, exista un public care are cerinte mari de la presa, dar el nu este satisfacut. Iar vina pentru asta n-o poarta restul publicului, pe care, vezi-doamne, nu mai pridideste patronul sa-l multumeasca, ci faptul ca profesionalismul in presa romana e nul(l). Nu e vorba ca dau ce li se cere, e vorba ca dau ce pot, si-atit.
  Si sa dam cel mai bun exemplu, pe care l-ai pomenit chiar tu in da farst pleis: realitatea tv.

 54. Sabina on

  Zic că mai degrabă e o combinaţie – putem considera că a început cu o exploatare a slăbiciune, ulterior realizându-se o cerere pentru aşa ceva.

  Eu vorbeam simplu cum s-a ajuns la asta, şi da, publicul are influenţă mare. Sincer, nu cred că ziariştii sunt incompetenţi (ah, desigur, normal că sunt destui, eu vorbesc că nu toţi), şi că de fapt, majoritatea sunt îndeajuns de capabili să scrie articole de nivel mediu fără să simtă nevoia să facă diverse compuneri de clasa a 6a, în care apare şi Luceafărul şi bunica şi Ion Creangă, dar şi Băsescu. Comoditatea e lipsă de profesionalism, dar este generată de faptul că în continuare se cumpără aşa. Dacă un ziar îţi displace/consideri că scrie prost/consideri că e o brânză nu îl mai cumperi, nu? Prin logică, dacă tu, x, y şi z renunţă să-l mai cumpere, ajungem la al n-lea cumpărător care nu mai e cumpărător. Şi teoretic, vânzările ar trebui să scadă, nu? Dar atâta timp cât x în ciuda faptului că se plânge de ziar îl cumpără, şi la fel fac şi y şi z, care e concluzia? Că cititorul e masochist :-D?

  Realitatea tv e motiv de mişto 😛

 55. v on

  @Sabina: „putem considera că a început cu o exploatare a slăbiciune, ulterior realizându-se o cerere pentru aşa ceva”.
  err… si asta nu inseamna ca presarul a pus umarul la crearea cererii? imediat dupa ce ai exclus posibilitatea asta? 😀

  „Sincer, nu cred că ziariştii sunt incompetenţi”
  sincer iti spun: se vede de la o posta ca sint.

  „şi că de fapt, majoritatea sunt îndeajuns de capabili să scrie articole de nivel mediu fără să simtă nevoia să facă diverse compuneri de clasa a 6a, în care apare şi Luceafărul şi bunica şi Ion Creangă”
  dar stii ca nu (doar) talentul la compuneri da masura competentei de jurnalist. nu mai vorbesc de probitatea sine qua non…

  „Dacă un ziar îţi displace/consideri că scrie prost/consideri că e o brânză nu îl mai cumperi, nu? Prin logică (…) Şi teoretic, vânzările ar trebui să scadă, nu?”
  tu chiar pornesti de la premisa ca presa romana se intretine exclusiv din numarul de exemplare vindute/insi privitori/ascultatori?
  uita-te, ca sa ne pastram intr-un loc, la ‘uriasa’ cota de piata a realitatii tv si intreaba-te, in conditiile astea, cum de rezista, si inca_cu atita popor de angajati nu tocmai rau platiti.

  si, da, eu nu mai cumpar ziare. si?

 56. v on

  (voiam sa zic printre altele ca iar amestecam feliile de public si feliile teoretice de presa. desigur ca eu n-am sa cumpar in veci vip-ul si desigur ca madam flori de la parter o sa-l cumpere cu sfintenie. si ce-i cu asta? eu si plesu (sic!) vorbeam de ailalta presa. care nu e ‘ailalta’ decit prin faptul ca asa se prezinta cind dai mina cu ea. cind o mirosi, tot a transpiratie veche pute.

 57. Sabina on

  Nu, eu tot publicul în sine îl consider vinovat. Poţi să speculezi o slăbiciune, dacă ai cu cine :-). Pentru că dacă slăbiciunea ar fi fost … omniprezentă, am fi fost toţi mărci ale ei. Fără public prost, nu e şef care speculează, sau e, dar o face degeaba.

  Nu, sunt puţini cu adevărat incompetenţi. Problema e că nu vor mai mult de atât, şi pleacă în direcţia respectivă fără să se pregătească cu adevărat. Tu spui despre ei că sunt nişte dobitoci notorii 😛

  Nu fă greşeala extrapolării, eu am zis cu totul altceva, când ai scos din context nu mai are sens. Eu am zis că ce se scrie acum e un amalgam cretin de compuneri de clasa a 6a (adică – chiar atât de proaste, dpdv jurnalistic), şi că un jurnalist să zicem, profesionist nu se foloseşte de asta.

  Nu, normal că nu, dar dacă ar fi aşa cum spun eu, s-ar simţi puternic 🙂

 58. Sabina on

  Overall, pare că discutăm mai degrabă a cui e vina pentru jurnalismul prost practic în ţară. Concluzia mie mi se pare că e pe de o parte a publicului, şi de cealaltă parte, a speculanţilor lipsiţi de profesionalism (care e un caz normal, clasic din nefericire, la noi în ţară)

 59. Un scârbit on

  Toti sunt vinovati , fiecare in dreptul lui , in functie de pozitia , nivelul lor .

  Cui i s-a dat mult , i se cere mult .

 60. v on

  @Sabina: „Nu, eu tot publicul în sine îl consider vinovat”.
  da, pai, mai citeste o data ce-am scris inainte de asta. am zis clar ca e o parte de public care cere una… (si-o cere, era sa zic) si alta parte de public care cere alta.
  ce zici, citim mai atent data viitoare? 🙂

  „Nu, sunt puţini cu adevărat incompetenţi”
  nu, sint putini cu adevarat competenti.

  „Tu spui despre ei că sunt nişte dobitoci notorii”
  nu stiu ce cauta ‘notorii’ in descrierea asta, si nici macar dobitoci n-am spus ca sint. sint incompetenti. sesizezi vreo diferenta?

  „Nu fă”
  nu face… 😦

  „Overall, pare că discutăm mai degrabă a cui e vina pentru jurnalismul prost practic în ţară. Concluzia mie mi se pare că e pe de o parte a publicului, şi de cealaltă parte, a speculanţilor lipsiţi de profesionalism”
  na… ce sa zic… ma bucur ca intii ma contrazici din greu, pe urma tragi o concluzie fix cu ce-am zis eu.

 61. Sabina on

  Nu ştiu, îţi place să te cerţi şi să nu sesizezi sublinerile fine? Eu zic că e un pic prăpăstios să-i consideri pe toţi incompetenţi, dându-se ce implică termenul. Observă nota fină de ironie când vine vorba de „dobitoci notorii”. Cât despre nu fă.. mă abţin să comentez.

  Concluzia nu am tras-o cu ce-ai zis tu, ci cu cred eu, pentru că am tendinţa să-mi păstrez părerile.

  Dar deja ne îndepărtăm de subiect, şi devine un mic „cum să subminăm” care nu e chiar ideea mea. Prefer să nu continui discuţia mai mult de atât.

 62. Sabina on

  *pe aproape toţi

 63. Comisia on

  Ne scuzati!

  Deci Asklepios! Deci unde este ( isterice semne de intrebare, oarecum exprima consternare amestecata putin cu soc )

  Deci ..ASKLEPIOOOOOS! ASKLEPIOOOOOOOOOOOOOOOOOS!
  AS-KLE-PIOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOS!!! Unde esti ( iar multe semne de intrebare ca mai mult subliniaza disperarea )

  Va rugam insistent din toate sufletele noastre, cine l-a vazut pe Asklepa..va rog, comunicati cu noi.Fiti empatici!! Oameni buni, fiti alaturi!

  Askliripa: are blog, are pareri si este pierdut. Ultima oara, dadaa, e vina noastra stim, l-am uitat la metrou la Republica. E mic, are arc cu sageti si isi doreste diacritice. Va rugam din toata aura noastra sa ni-l aratati pe el! Fara el lumina nu mai este si nici viata dupa moarte!

  Multumim anticipat!

  PPPSS – de vanzare Ghiveci de flori cu crizanteme inflorite acu doua luni da merg, e romantic!

  Multumim!

 64. Sabina on

  Am uitat să adaug. V, nu mă înţelege greşit, doar că n-am o plăcere deosebită să mă cert pe bloguri. Prefer doar discuţiile în contradictoriu 😛

  heh la postul de deasupra 😀

 65. Comisia on

  hei Sabina, nu cumva l-ai vazut pe Skleorapa ( e din Europa , e alb, are inaltimea masurat in cm si nu e vulgar dar e adoptat )

  Si ne este mila de el..of of..ce viata cruda

 66. v on

  @Sabina: daca tie ti s-a parut o cearta, fie ca tine. Chiar era o discutie in contradictoriu, dar e vorba si de proprietatea termenilor aici…
  (apropo: nu stiu ce

  „Concluzia nu am tras-o cu ce-ai zis tu, ci cu cred eu”
  n-am facut decit sa remarc ca_concluzia aia reprezenta ce sustinusem eu pina atunci, iar tu ma contrazisesesi. daca asta te-a suparat, imi pare sincer rau. (dar am intilnit deja in blogosfera destule persoane care in loc de argumentatie spun „nu vreau sa ma cert” ca sa nu recunosc fraza.)

  „Cât despre nu fă.. mă abţin să comentez.”
  pai… acu’… zau… ce era de comentat? imperativul negativ? 🙂

  lasa, noi sa fim sanatosi. si sa nu mai ‘confundam’ cearta cu discutia in contradictoriu.
  😀

 67. Lorena Lupu on

  @v: imperativul negativ era „nu face”… 🙂

 68. doru on

  Plesu o cam scalda vizavi de „structuri”.Ce vrei,instinctul de conservare…asa ca unii frustrati vineaza animale,altii fraze camuflante.Iar altii….nu-i asa cepebeule?

 69. v on

  @Lorena: si eu ce-am zis?

 70. Cristina on

  @Sabina: „Prefer doar discuţiile în contradictoriu ”
  Fara suparare, dar si de dragul contradictiei, din cate am observat eu.

 71. Alcibialde! on

  @Un scarbit!
  Isus il intreaba pe Petru ce crede despre El..daca el este Mesia..nu ce crede el in general..e o mica mare deosebirea aici sa nu facem confuzii totusi..Ok numele nu mai reprezinta acelasi lucru ca mai demult…dar e foarte importrant cine esti..credinta dupa cate vad eu..se poate schimba….ca si in cazul tau…

 72. Un scârbit on

  @ Alcibialde = amritul! incerc sa nu mai discut cu tine daca nu-ti declini credinta macar cat mine . Inseamna ca te ascunzi si nu avem pe ce cladi .

  In alta ordine de idei ce ziceti de scandalul provocat de banii lui Becalii , acum cu Rapid – Steaua si cu suspendarea meciului ??? !!!

 73. Alcibialde! on

  @Un scarbit
  Ti-am zis credinta pentru mine nu are valoare…cel mai important e omul ..eu pot fi prieten si cu altii care nu sunt de aceesi credinta cu mine…nici tu nu iti declini identitatea…te ascunzi ti-e frica de ceva..se pare ca ai ceva de ascuns…eu am credinta crestina dreapta..oricare ar fi ea…

 74. Un scârbit on

  Ce bine ar fi daca omenii cu potential asa ca Becali ar propavadui mesajul Biblic .

  Dar a luat-o pe calea lui Satan si face scandal , teatru si este cel mai mare actor din Romania .

 75. Alcibialde! on

  Becali e un mare zero…asta e…nu are nimic de-a face cu Biblia..ar face rau ca el sa o propovaduiasca..Biblia trebuie traita de fiecare din noi dupa Dreapta Credinta..

 76. Cristina on

  @Un scarbit si Alcibialde: ce-ar fi sa faceti voi doi schimb de mail-uri? 😀

 77. Alcibialde! on

  @Cristina
  Ai dreptate cere emailul de la Un Scarbit..sa vezi daca are curajul sa ti-l dea…eu nu as prea crede..e cam suspicios..

 78. Un scârbit on

  Cristina , daca cezar se uita este foarte probabil ca alcibialde si amritul – sa aiba acelasi numar, adresa de IP .

  Nu stiu cine l-au pus pe urmele mele . Sa fie niste satanisti ca si COMISIA , Viciu , PermaFrost ?

  Sa fie vrun PATRATOS = Marius Cruceru David .

  Sa fie vreun fel de sectar fanatic ?

 79. Alcibialde! on

  Ti-am zis Cristina ca e tare suspicios..una doua banuieste cosnpiratii impotriva lui..cred ca si acuma are insomnii din cauza patratosului..e frica daca cineva..il contrazice..

 80. Sabina on

  v, eu nu inteţionam să mă cert, tonul discuţiei per ansamblu a lasat asta să înţeleg. Nu zic că am dreptate cu asta, şi îmi pare rău că am tras concluzia astfel. 🙂

  Cristina, contribuţia ta la discuţie este… extrem de interesantă. Prefer să nu tragi concluzii asupra-mi, mai ales nesolicitate. Am avut un punct de vedere, l-am expus ca atare, tu?

 81. zalex on

  sper sa nu te superi ca spun asta, dar, in Dilema Veche, articolele lui plesu sunt de departe cele mai limpezi si clare, foarte lucide si la obiect, actuale si pline de o eruditie pe care cu greu o mai intalnesti la cei care scriu in presa romaneasca. omu scrie putin si bine – vedeti ca se poate sa citesti text cat in Libertatea si sa descoperi intelepciune cat dintr-un roman de 300 de pagini?

 82. v on

  (@Sabina: problema noastra principala a fost dintru inceput faptul ca avem criterii foarte diferite in evaluarea competentei jurnalistice.
  restul de probleme au cazut rapuse in the process. 🙂 )

 83. c. p.-b. on

  Imi pare rau ca nu am avut timp sa intervin in discutie. (A trebuit sa termin o groaza de treburi, pentru ca miine plec din Bucuresti – plec dis-de-dimineata, impreuna cu redactia Dilemei, la Tescani, unde vom scrie un nou jurnal 🙂 )
  Am urmarit insa discutia cu interes (ma refer la cea dintre Sabina si vidal). Nu mi s-a parut deloc ca ar fi o cearta, ci doar o expunere de argumente de o parte si de alta. Ce bine ar fi sa arate asa cearta de pe bloguri!

  Nu stiu cum de s-a ajuns, de la calitatea stirilor din presa, la declararea/sau nu a identitatii religioase. Dar, precum stim, nebanuite sint caile Domnului. 🙂

 84. c. p.-b. on

  @ zalex: De ce sa ma supar? Ca scriu si eu in Dilema? 🙂
  M-oi invirti eu prin lumea asta culturala, dar nu sint din aceia care se cred alfa si omega, titani sau, mai pe româneste, mari scule. 🙂 Imi place sa stau in banca mea – si asta e pe undeva, prin fundul clasei.
  Normal ca Plesu scrie cel mai misto!

 85. Sabina on

  @c.p.-b – Nu de la orice, se poate ajunge la orice? 😛

 86. michael on

  sabina (ce nume misto ai! sa traiesti!): „problema e ca nu vor mai mult de atit” – pai daca nu vor mai mult de atit, daca ceea ce fac (si fac prost) li se pare ca e bine (adica nu-si dau seama ca sint prosti, adica sint prosti absoluti – prosti nu in sensul ca nu-i duce mintea, desi…, ci prosti facatori de ceva-ul ala al lor ), daca nu vor sa se autodepaseasca… nu asta e incompetenta? incremenirea in mediocritate? apelarea la solutia cea mai facila si la indemna, gen aia de pe vremuri cu „facem economie de curent electric nemaiaprinzind lumina”…

 87. Sabina on

  More or less, depinde cum priveşti problema. Poţi fi competent (i.e. este în măsură să judeci problema) dar teribil de leneş (cum se întâmplă de multe ori în România) sau comod, şi să te laşi pe panta aia a comodităţii şi să preferi să faci lucrurile de mântuială.

  Cu alte cuvinte, vorbim de o ipoteză în care individul este capabil (i.e. Care este în stare, care are posibilitatea de a săvârşi ceva; apt pentru ceva) dar nu vrea să facă. Aia nu cred că e incompetenţă ci mai degrabă a doua parte – lâncezirea în mediocritate de care vorbeai.

 88. v on

  ah!… 🙂 mediocritatea nu e echivalenta cu competenta. daca lincezesti in mediocritate nu te poti numi competent, dar lenes.

 89. DCoD on

  nu face
  nu duce
  nu zice…

 90. Sabina on

  v, exact, nici n-am spus asta. Şi totuşi, nu poţi fi apt (a avea abilitatea de a face o anumită chestie) dar să nu ai chef să o faci în momentul respectiv (dar exemplu, să o faci mâine)?

 91. v on

  @Sabina: ce teoretizezi tu aici deja nu mai are nici o legatura cu presa noastra. e teorie pura. nu poti sa-mi spui ca jurnalistul care ar trebui sa-mi faca stirea dupa toate regulile nu mi-a facut-o ieri ca-i era lene, dar nu-i nimic, mi-o face miine. :))) (tot pe aia de ieri, apropo?)

 92. Cristina on

  @Sabina:
  Contributia mea la discutie ar fi fost inutila, pentru ca, in mare, parerile mele coincid cu ale lui Vidal, si nu era cazul sa-i fac galerie, mai ales ca am avut timp DOAR sa urmaresc discutia, pe masura ce se desfasura. Era cazul sa spun si eu ca punctul meu de vedere referitor la mass-media coincide cu al lui Plesu, si ca-s satula pana peste cap de can-can-uri si despicat firu’n paispe de asa-zisii jurnalisti? Sau ca ce se vinde nu-i neaparat interesant sau util? Astea nu erau chestii care s-au spus deja? Deci, ce contributie la discutie sa aduc?
  Pentru observatia mea (nesolicitata mea concluzie), daca te jigneste intratat, imi cer scuze, nu asta era intentia.

 93. Sabina on

  Ah, ştiu că n-are, am vorbit în teorie indeed aici. Sunt cazuri care se aplica şi cu dragii noştri jurnalişti. Câte cazuri sunt, eh, mă feresc să fac statistici, pot greşi uşor 😀

  Cristina, exact aia îi problema. Dacă ne plângem la infinit, oare chiar rezolvăm ceva? (ziceam mai sus, articolul lui Pleşu nu e primul, e al n-lea, ajută cu ceva că a scris el – destul de neglijent – articolul respectiv?)

 94. Sabina on

  Ah, ştiu că n-are, am vorbit în teorie indeed aici. Sunt cazuri care se aplica şi cu dragii noştri jurnalişti. Câte cazuri sunt, eh, mă feresc să fac statistici, pot greşi uşor 😀

  Cristina, exact aia îi problema. Dacă ne plângem la infinit, oare chiar rezolvăm ceva? (ziceam mai sus, articolul lui Pleşu nu e primul, e al n-lea, ajută cu ceva că a scris el – destul de neglijent – articolul respectiv?)

  * destul de neglijent pentru poziţia lui.

  NB: n-am absolut nimic cu Pleşu, ba chiar o parte din cărţile lui le-am citit cu plăcere.

 95. v on

  ‘neglijent pentru pozitia lui’ – adica? nu prind ideea.

  (oricum, nu se pune problema aici sa ‘aiba’ cineva ceva cu autorul articolului, cred.)

 96. Alexei on

  Dacă ne plângem la infinit, oare chiar rezolvăm ceva? (ziceam mai sus, articolul lui Pleşu nu e primul, e al n-lea, ajută cu ceva că a scris el – destul de neglijent – articolul respectiv?)

  De cand e presa responsabila cu solutionarea problemelor?

 97. Alexei on

  Reformulez: de ce ar trebui sa solutioneze presa problemele?

 98. Cristina on

  (Uite, iar mi-a luat-o Vidal inainte… 🙂 ) Mie nu mi se pare „neglijent”, nici macar raportat la pozitia lui, (ca jurnalist si scriitor reputat, inteleg ca la asta te referi). Poate ca in sala cu surzi nu se-aude gongul, dar asta nu inseamna ca nu trebuie batut, daca usile inca stau deschise. 😛

 99. Sabina on

  Alexei, eu nu am zis că presa e responsabilă cu soluţionarea problemelor . Am întrebat care este rostul repetiţiei la infinit. (ar fi avut o scuză dacă ar fi încercat să soluţioneze ceva, aici vroiam să ajung – dar, nu are scuza în cauză)

  v, Cristina a înţeles bine 🙂

 100. Alexei on

  Pentru ca problema exista. Or’ sa zic persista?

  Apropo de neatentie:

  ba chiar o parte din cărţile lui le-am citit cu plăcere.

  o parte […] am citit-o

 101. Comisia on

  nu va suparati, careva ceva vesti despre Aslkleoporoza, umbla in genunchi, are blog si l-am pierdut ieri la vanatoare. Urmareste traficul si este urmarit de trafic, misca nenatural din organism doar pentru ca a fost insistent calcat cu buldozerul.

  Va multumim anticipat ( chiar, scarbitule, l-ai vazut tu cumva maa, daca da zi ca acu vine apocalipsa! )

 102. Cristina on

  Fratilor, aveti o idee fixa…

 103. comisia on

  da soro, asa este. numai ca nu e idee. si nici nu primim destul feedback!

 104. Cristina on

  Uofff…. ş-acu’ ce să vă facă mama?… 🙂

 105. comisia on

  niste papanasi 🙂

 106. Sabina on

  clătite nu vreţi 😀 ?

 107. comisia on

  mmm..fie. dar sa fie de post 🙂

 108. Un scârbit on

  uneori sunt folositoari si paparazzii .

  Becalii e cel mai mare actor . Nu-i asa ca merita un OSCAR pentru regie , scenariu si interpretare ? e cel mai tare !

 109. Comisia on

  scarba, asa e ca a venit apocalipsa in giulesti!! bu hu huuuu, 3-0 si asa de bine suna verde cand vine vorba de masa!

  chiar, am masa de vanzare ( lipsesec 3 picioare dar are personalitate si fatza – da nu am diacritice si nici ele pe noi )

  apocalipsa rulz!

  Askleparapadis , unde esti paradisuleeee

 110. Comisia on

  hai scarba, zi mai repede ca la noi a venit apocalipsa si se arde berbecul in curte

 111. comisia on

  Sabina, nu ne uita cu clatitele!!

  Scarba, compune acolo ca eu am gasit 3 ingeri fara aripi dar cu plete si ei canta apocalipsa ( de 3 ori cu bataie spre zero sau mai mic k )

  ))))

  sunteti toti misto aici, asa seriosi si simpatici ))))

 112. Alexei on

  Esti bolnav!

 113. Comisia on

  sa intelegem ca esti offtopic! apropo, l-ai vazut pe Asklero ( semnu intreb )

  p.s. – lansez suzeta! iar soarele rasare intotdeauna!

  ))))

  ce naspa esti!

 114. Comisia on

  si cam agresiv asaa..i-ai ranit sentimentele intime si bloghice ale lui Harpalete ( noroc cu fesul )

 115. v on

  @Sabina: pai, o fi inteles Cristina, dar intrebarea iti venise de la mine si pe mine tot nu m-ai lamurit. 😀 la ce te-ai referit cind ai spus ‘neglijent’?

 116. Cristina on

  Eu nu stiu ce a inteles Sabina ca am inteles eu. Poate ca ea a retinut doar completarea lui „neglijent” (dar eu am spus ca NU MI SE PARE „neglijent” nici macar raportat la pozitia lui… Am presupus ca, in acceptia ei, un om de cultura poate si trebuie sa influenteze masele, si de-aici, neglijenta…) dar, sa fim seriosi, asta nici pe vremuri nu dadea randament… Ca pana la urma, nici eu nu vad pe unde-o fi neglijenta aia, si, apropo, Sabina, nu vad nici de ce nu e nevoie sa se planga unii sau altii, in mod repetat, de calitatea informatiei pe care o primim. Nu rezolvam nimic? Eu zic ca rezolvam. Poate chestia asta o sa functioneze, la un moment dat, ca o (vai ce pompos suna, dar n-am ce-i face) chemare la arme, poate se aduna capetele destepte la un loc si scot un ziar/canal de stiri pentru publicul serios, un public… tinta, ca sa-i zic asa.

 117. Alexei on

  E liniste! 🙂

 118. Alexei on

  No, ca mi-am amintit una dintr-o carte pe care am citit-o zilele trecute: mai bine repetarea decat uitarea 🙂

 119. Un scârbit on

  Da , Alexei si Dumnezeu cu toate ca-i Dumnezeu te ingrozesti de cate ori tot repeta cam aceleasi lucruri dar aproape de fiecare data spuse diferit . Uneori repeta un mesaj sau porunca identic de 2-3 ori din cate vad . Nu stiu de ce dar banuiesc . Ca sa nu mai avem nici o scuza si noi tot nu invatam si nu aplicam .

 120. Alcibialde! on

  La teorie toti suntem experti sau mari specialisti, dar la practica suntem corigenti si asta se vede din cat mergem noi la Biserica si participam la slujba ca altfel e o teorie goala..

 121. Dan Iancu on

  am renuntat partial la stiri, ziare, fotbal si alte balarii. vin prietenii si-mi spun ca ma rup. ei si? le raspund. se uita urit. ma fac ca ploua. amin.

 122. Sabina on

  v, mă refeream că articolul în sine, după părerea mea, nu este atât de echilibrat discutându-se problema dintr-o singură perspectivă (Şi de ce nu, greşind oarecum spunându-se că „nu vrem x, y” când de fapt, sunt destui cărora le plac telenovelele de genul prezentate) – însă per ansamblu, asta am discutat şi mai sus (chiar concluzionat!)

  Răspunsul vine cu întârziere pentru că weekendurile le petrec mai puţin „pi” net.

 123. Un scârbit on

  @ Alcibili . Schismaticule , tu acuzi pe altii ca se rup si ca devin schismatici ?

  O zi buna .

  God morning ! God evening ! and God night !

 124. Alcibialde! on

  Unde am facut eu afirmatia asta??? eu nu am folosit deloc cuvantul schismatic imi pare rau..dar nu inteleg de ce te oftici asa de tare?? poate ai vreo problema cu biserica..asta e posibil…

 125. v on

  (@Sabina: pai, e un articol de opinie, nu o ancheta. se refera implicit la autor si la categoria din care face el parte. caci stii, desigur, ca exista mai multe tipuri de articole de presa… nu analizezi rondelul cu mijloacele critice harazite epigrmaei.)
  🙂

 126. v on

  *epigramei, pardon.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: