O tristeţe: Traian Ungureanu

Pe la începutul anilor ’90, mă încîntau articolele lui din revista „22”. Erau scrise jucăuş şi ironic. La fel, îmi plăceau şi comentariile lui de la BBC.

Apoi, cînd a fost dat afară de la BBC, am semnat fără să stau pe gînduri protestul prin care se lua atitudine publică împotriva unui mariaj incredibil: şefii postului britanic şi puterea politică de la noi din acea vreme, reprezentată de Adrian Năstase.

Apoi am aflat că omul fusese dat afară pe alte criterii decît cele politice şi unii care cunoşteau mai îndeaproape problema mi-au spus că treaba cu implicarea lui Năstase în demiterea lui a fost răspîndită chiar de TRU. În fine, nu-i asta o problemă, nu e prima dată cînd am fost fraier.

Apoi l-am văzut cum se topeşte de dragul lui Băsescu şi, odată cu aceasta, i se topeşte şi spiritul jucăuş care aproape că-i devenise marcă. Măcar dacă pasiunea asta mistuitoare ar fi fost dezinteresată!… În momentul în care a acceptat cadoul de la Băsescu (postul de ambasador), lucrurile au început să se clarifice. Cum e cînd declari că iubeşti pe cineva de nu poţi trăi fără el, dar accepţi fără să clipeşti un Ferrari drept răsplată pentru dragostea ta?

Acum i-am citit odele pe care i le-a adus lui Ceauşescu. Pînă la urmă, nu poţi să judeci omul pentru ce a făcut în nişte vremuri anormale (chiar dacă au fost unii care în acele vremuri anormale s-au ţinut drepţi). Dar l-am auzit, într-o emisiune de la News FM, cum dădea explicaţii cusute cu aţă albă pentru acele texte. Îmi pare rău, dar nu era nici o diferenţă între el şi nu ştiu ce baron local, prins cu ocaua mică – acelaşi stil de a te aburi, cu violarea liniştită a logicii şi a bunului-simţ. Orice urmă a discursului inteligent de odinioară dispăruse ca prin farmec.

Trist, foarte trist.

Anunțuri

62 comments so far

 1. ihtys on

  E trist, insa eu pt articolele lui inteligente din Idei in dialog, il iert pt tot trecutul umbros.

 2. Un scârbit on

  Eu nu mor de dragul nici a PD sau PDL nici a lui Base , nici a lui Boc de la Cluj , dar stiu ca PSD trebuie si va murii ( in curand , max 5 ani ) intr-un fel sau altul .
  De aceea oricine îi grabeste procesul este binevenit . Normal ca as prefera un Basescu ( sau alt presedinte ) camicaze care odata cu el sa duca dincolo si PSD sau cat mai multi Mafioti PSD – isti !
  Mai cititi Biblia si incercati sa intelegeti scopul vietii . Un viitor mult mai bun imi doresc noua , tuturor !

 3. chinezu on

  ma crezi sau nu eu il compar pe tru cu michael jackson
  cand eram mai pustan imi placeau peste masura albumul thriller si albumul bad
  si acum imi plac fara probleme
  cand au inceput mizeriile pe care le-ar fi facut michael am luat o hotarare pe care o aplica cu consecventa demna de o cauza mai buna: una e muzica lui, alta a viata lui
  asa si in cazul lui tru, desi, evident, aici lucrurile sunt mai complicate
  imi place enorm cum scrie despre orice subiect
  cu exceptia fenomanala a modului execrabil in care scrie pe politica interna
  o sa il citesc in continuare fara probleme pe tru
  conform principiului enuntat mai sus

 4. depe on

  de ce a fost dat afara, de fapt, de la bbc?

 5. phuongnana on

  mesaj publicitar. cenzurat de c. p.-b.

 6. ullise on

  mesaj publicitar. cenzurat de c. p.-b.
  Cu explicatia: pe blogul acesta nu se face reclama.

 7. blogideologic on

  Despre articolul lui Traian Ungureanu: “Amnistierea lui Iliescu trebuie oprita” , din Cotidianul – editia din 29 Februarie 2008
  1)“Ion Iliescu e bolnav. Sufera de tineretea omului imbatrinit in rele.”
  Ion Iliescu este absolvent al liceului Spiru Haret din Bucuresti, un liceu care asigura o pregatire egala cu a facultatilor actuale. Am discutat cu un fost coleg al sau, care m-a asigurat ca elevul Ion Iliescu învata serios si ca nu era utecist. Ion Iliescu nu are nicio vina ca biografia tatalui sau l-a înscris automat în “rezerva de cadre” a partidului comunist.
  2) “Actul de acuzare incepe cu cel mai notoriu secret al Romaniei de fata. Iliescu a venit la putere printr-o lovitura de stat pe care a botezat-o, din mers, revolutie. Problema nu a fost detronarea, ci uzurpatorul.”
  Hai sa descompunem: “Cel mai notoriu secret al Romaniei de fata” este adevarul ca la 23 august 1989 Nicolae Ceausescu nu mai detinea puterea de facto, ci doar puterea de aparenta în România de atunci. Traian Ungureanu l-a întrebat pe Andrei Plesu, fin connoisseur, despre planurile “loviturii de stat” elaborata pe 23 august 1989 si pe care Ion Iliescu “a botezat-o, din mers [pe 23 decembrie 1989 n.n.], revolutie”?
  Traian Ungureanu dovedeste apoi ca stie multe când declara senin: “Problema nu a fost detronarea, ci uzurpatorul.” Ce sarcini i s-au trasat pe 23 august 1989 lui Ion Iliescu pe care el, “uzurpatorul” Ion Iliescu, nu le-a mai respectat ? Dizolvarea României ca stat national ?
  3) “Crimele de stat din iunie ’90 au deslusit rolul violentei din decembrie ’89.”
  Transportul minerilor în iunie ’90 a fost organizat de Traian Basescu, prin subordonatii lui, desi el a sters apoi cu foarte mare grija aproape toate urmele care îl implica si îl acuza direct. Dar unele dovezi tot au mai ramas.
  4)“Institutiile si-au schimbat firma, dar au continuat sa macine in complicitate cu noua echipa.” Asa disparura (“macinate”?) si dosarele de securist ale lui Traian Basescu. De ce nu le mai cauta acum ziaristul Traian Ungureanu?
  5)“Raportul Comisiei Tismaneanu are mare nevoie de volumul doi.”
  De acord. Pentru ca volumul 1 este o mare minciuna. Tatal lui Vladimir Tismaneanu aduse Gulagul peste România. Nu ar trebui sa plateasca, în bani, Vladimir Tismaneanu pentru crimele comise de tatal lui asupra chiaburilor din Basarabia furata de la Romania? Tinerii germani n-au platit oare cu bani grei pentru Holocaustul comis de parintii lor? De ce fu exonerat la noi tocmai Vladimir Tismaneanu? “Volumul doi” ar trebui sa fie registrul cu sumele platite pentru crimele bolsevicilor în România. Vladimir Tismaneanu (un avatar!) figureaza deocamdata doar printre marii datornici.
  6) “Amnistierea repetata a lui Ion Iliescu trebuie curmata.”
  De ce oare? Pentru ca Ion Iliescu stie enorm de multe lucruri, asupra carora tace, pentru a – si apara viata. De ce a fost împuscat Nicolae Ceausescu? Ca sa nu vorbeasca.
  Vezi eventual si:
  http://blogideologic.wordpress.com/2008/03/01/cine-se-teme-de-ion-iliescu/

 8. mulliganoglu on

  ca sa nu strivim corola de minuni a Romaniei, ar fi frumos si poetic sa fie impuscat si Iliescu Ion

 9. dadatroll on

  @ blog ideologic:

  1) non sequitur. Adica, ceare varza cu carioca rosie la varul a lui primar? TRU spune ca Iliescu e un om imbatranit in rele. FALS, spui tu, el a fost un elev desavarsit la Spiru Haret. WTF?

  3) Asa e, Basescu lea multumit minerilor pentru plantatu de panselute in capu la intelectuali cu tarnacopu. Sunt dovezi clare: ala care lea multumit minerilor era chel, Basescu e chel! E clar, a fost Basescu.

  5) e in contradictie clara cu 1) De ce sa plateasca saracu Ion Iliescu ca tacsu a fost comunist? (De fapt, o chestie pe care nu o cere nimeni: ce se cere e sa plateasca pentru ca a fost el insusi activist si, daca cumva se dovedeste ca nu Basescu a fost chelu ala care lea multumit minerilor, pentru adusu minerilor.) Aia e la punctu 1). La punctu 5): sa plateasca Tismaneanu ca tacsu a fost comunist. WTF? WTFFFFF?

 10. corcoran on

  si totusi si totusi:
  1)tru a vorbit de mizeria din fotbal, echipele generalilor de securitate, minciuna -apropo, înainte de 89- si a fost dat afara de la sportul ptr asta
  2)ioan t. morar explica destul de limpede de ce tru a scris acele pagini omagiale, ca sa poata fugi din tara
  mi se pare mult prea simplu sa fii dezamagit

 11. Ovidiu on

  1. Care au fost avantajele pentru care a scris acele ode, ce a obtinut?
  2. Care au fost criteriile pentru care a fost dat afara de la BBC?
  3. Puteti sa imi dati un exemplu legat de violarea logicii in timpul acelui interviu de la News FM?

  (Nu pot sa spun nici ca imi place, nici ca nu imi place TRU, uneori il citesc cu interes, e un om a carui parere conteaza pentru mine. Nu imi dau seama daca episodul acesta, necunoscut mie, cunoscut apropiatilor lui, cel putin, ar trebui sa ii afecteze credibilitatea.)

 12. Un scârbit on

  ameni buni ( referitor la ce zice BLOGIDEOLOGIC ) inima si caracterul unui om nu are nimic a face cu pregatirea si scolile inalte prin care / pe care le-a facut .

  oamenii ca si pomii dupa roade se cunosc = rezultatele , efectele faptelor lor . – >> rezulta matematic … Moartea politica a lui Ion Iliescu si PSD . scurt /2 matematic .

 13. c. p.-b. on

  Nu am timp sa raspund acum la intrebarile pe care le puneti (o voi face mai pe seara, cind ajung acasa).
  Am intervenit, totusi, pentru o precizare rapida. Dupa cum am mai spus, nu cenzurez nici un comentariu. Cu o singura exceptie: mesajele publicitare.

 14. gheo on

  @in general: Interesant cum se perpetueaza minciunile utile. Povestea cu Basescu responsabil pentru transportul minerilor a lansat-o (si a repetat-o recent) Miron Cozma. Unele ziare au scris ca informatia e falsa: pe vremea aceea Basescu era responsabil la departamentul naval. Dar putea sa coordoneze si trenurile. Eu parca l-am vazut si in fruntea minerilor, linga Cozma :-))
  Si mai tare: cei care il aparau pe Iliescu tocmai pentru ca a chemat minerii in ’90 il acuza pe Basescu de acelasi lucru.
  Dar, apropo de subiect… daca am insira toate pacatele, mari si mici, facute de toti intelectualii nostri mari si mici in anii comunismului, am ajunge la concluzia ca toti sint niste lepre. Si nu e asa. Inclin sa zic ceva de dreapta masura. Desi e greu, stiu… Poate totusi nu chiar asa de greu cind ne rinjesc in nas, etaloane ale verticalitatii, rotunzi, frumosi si patrioti, marii poeti romani C.V. Tudor si A. Paunescu.

 15. balauru on

  Sint foarte uimit. Tipul il lingea in cur pe Basescu la Cotidianul. Zici ca ii aduce ode lui Ceausescu? E o boala psihica, linsul in cur al cultului personalitatii 🙂

 16. Ciprian Ciucu on

  Si se mai duse unul…
  O mai ramane careva? Poate cei care activau la soimii patriei…

  Astept cu dezinteres urmatorul nume.

 17. asklepios cuceritorul on

  Mi se pare ca esti nedrept. Si, intr-o privinta, profund romanesc. TRU avea calificarea pentru postul de ambasador la Londra. Comparatia cu Ferrariul este exagerata. Avem, noi, romanii, cinsimul asta care trece drept realism, de a considera ca bine intentionati sint doar cei care sustin idei de pe margine, nu si cei care-si asuma responsabilitati.
  Cit despre faptul ca l-a considerat pe Nastase ca fiind cel care l-a demis de la BBC, uita-te si tu oriunde si vezi ca e, din pacate, o boala universala. In SUA, liberalii incep prin a critica politica ultra-capitalista a conservatorilor si sfirsesc in a vedea mega-conspiratii coorporatiste pretutindeni. Conservatorii, la fel, sint convinsi ca liberalii, cind militeaza pentru dreptul la avort, urmeaza un plan diabolic ce urmareste distrugerea traditiei americane.
  Ciutacu il considera pe Bogdan Tedorescu cumparat, si invers, desi, aproape sigur, nu e vorba decit antipatii viscerale, si la unul si la altul.

 18. c. p.-b. on

  @ ihtys: Nu e vorba de trecutul lui, pentru ca nu e unul sulfuros, nici macar neguros. E vorba de cum a reactionat dupa ce s-a aflat, luindu-l pe „nu” in brate. La fel a facut si Mona Musca, la fel si Voiculescu. Desigur, Musca si Voiculescu – pentru chestii mult mai grave. Pe scurt, m-a intristat faptul ca se comporta ca astia pe care-i criticam. Daca ar fi recunoscut ca el a scris, mi-as fi scos palaria.

  @ chinezu: Daca muzica nu are nici o legatura cu viata, e ok sa gindim asa. Dar ce scrie TRU reprezinta, printre altele, o pozitie morala/moralizatoare referitoare la ce se intimpla in viata.

 19. c. p.-b. on

  @ depe: Lucruri aflate de la oameni din BBC (nu sefi, ci simpli redactori): TRU a trebuit sa dea un examen, iar el a venit nepregatit. Pe ideea, probabil, ca e un jurnalist mare si ca nu mai are nevoie sa invete. Numai ca lucrurile care i se cereau la testul ala erau chestii care trebuiau tocite (din cite am inteles, ceva despre normele interne ale BBC). Si a picat examenul.

 20. alexandru petria on

  Chiar trist.

 21. c. p.-b. on

  @ blogideologic: O intrebare: ideologia pe care o clamati e cumva cea a PCR?
  Si o veste proasta pentru dumneavoastra: intre timp, PCR a disparut de pe scena.

 22. c. p.-b. on

  @ corcoran: 1. Ai dreptate. TRU a scris pe vremea aia despre jocurile de culise de la Dinamo – si pentru asta a fost luat la ochi. Nu e putin lucru.
  2. Stiu ce a povestit Biju Morar, numai ca TRU a negat ca ar fi scris ceva. Asta e problema, din punctul meu de vedere.

 23. Mulliganoglu on

  io cred ca e mai trist ca oameni tineri, care se autointituleaza formatori de opinie sau cam asa ceva, intr-o tara libera, se prostitueaza fara nerusinare, ba iti mai arata si gusa plina

 24. c. p.-b. on

  @ Ovidiu: 1. Nu stiu ce avantaje a avut in urma scrierii textului respectiv. Cred ca nici unul.
  3. A sustinut ca nu el a scris articolul si ca a fost luat un text din decupaje din presa vremii si i s-a pus semnatura lui pe el.
  Apoi, pe la jumatatea emisiunii, a zis ca nu intelege ce mare dezvaluire s-a facut prin scoaterea articolului la lumina, pentru ca era un text deja public.
  Deci l-a scris?
  Pe de alta parte, cei de la Cotidianul de ce au mai scos la lumina textele din antologia rusinii? Ca si alea erau publice.

 25. c. p.-b. on

  @ gheo: Nu e cazul sa discutam despre scenariile de Secu&Vadim in legatura cu venirea minerilor si Raportul Tismaneanu. Stim de unde sa le luam.
  Nu il acuz pe Traian pentru acel articol, ci de felul dezonorant in care s-a comportat cind s-a aflat de el.
  Nu, nu toti intelectualii au facut compromisuri in anii comunismului – dar asta e o alta discutie.

 26. c. p.-b. on

  @ Ciprian Ciucu: Nu m-as mira daca s-ar descoperi ca si unii soimi ai patriei au ciripit. Ca despre elevi stim deja.

  @ asklepios cuceritorul: Este o regula: chiar daca sotia/amanta/ruda sint calificate pentru un post din subordinea ta, nu le angajezi din principiu. Iar daca tu le proprui, ele ar trebui sa refuze. Tot din principiu.
  Problema nu e ca Basescu i-a facut cadou postul de ambasador, pentru ca de la Basescu ma asteptam la asa ceva. El a procedat asa in mai multe cazuri (Elena Udrea, Elena Basescu etc.). Problema e ca Traian Ungureanu – om pe integritatea caruia contam – a acceptat. Nu se accepta asa ceva!
  (Lasa ca a avut si ghinion, si nu a avut deloc parte de postul ala. A fost doar cit sa se compromita…)

 27. Ovidiu on

  @c.p.-b.: 3. Din pacate nu am ascultat acea emisiune. Ar fi foarte ciudat daca a zis ca nu el a scris articolul. Aici – http://www.cotidianul.ro/index.php?id=18339&art=44201&cHash=42e20a1493 – declara: „In 1987, redactorul-sef mi-a spus sec: “Nu mai tine! Semnezi!”. Am incercat eschiva. A fost cum au vrut ei. Asa a aparut, in “Viata Studenteasca”, singurul articol doldora de ceausisme, sub semnatura mea.
  Am copiat un pogon de citate din “Scinteia”, convins ca o sa apara, ca de obicei, nesemnate. Au aparut sub numele meu.”

 28. c. p.-b. on

  @ Ovidiu:
  Alessandra Stoicescu (dupa un citat din articolul incriminat): Domnule Traian Radu Ungureanu, este al dumneavoastra articolul.
  TRU: Nu. Este… Ce ati citit e un citat dintr-un articol care mi-a fost pus sub semnatura.

  Iata si inregistrarea emisiunii, pe trilulilu:
  http://www.trilulilu.ro/victorciutacu/d59e689088968a

 29. asklepios cuceritorul on

  Si de ce anume nu se accepta? Daca as fi ziarist si as sustine un anumit Presedinte, pentru ideile lui, iar acesta mi-ar propune un post pentru care m-as simti pregatit, as accepta. CE-i imoral in asta?

 30. DCM on

  Ma impresionau si pe mine articolele lui TRU din Idei in Dialog, pana cand am inceput sa realizez ca in spatele lor se afla mai putin analize atente, cat mai mult paranoia conspirationista, mimata sau autentica, camuflata mai mult sau mai putin abil in spatele unui nor gros de jargon si pretinsa eruditie. Din pacate, sistemul FUD prinde bine la public in ziua de azi, de ambele parti ale Atlanticului.

 31. Ovidiu on

  @c.p.-b.: Multumesc pentru link. 🙂 Cred ca aveti dreptate referitor la modul in care isi justifica gestul acela. Pentru mine e trist faptul ca intra in dialog cu cei doi. Nu cred ca poti dialoga cu oricine, pe orice tema.

 32. gheo on

  @Cezar: Ai dreptate, nu toti. Nici n-am zis ca toti. Nici n-as zice. Dar nici putini. Si in grade diferite. Cum, de altfel, si intre Voiculescu si Mona Musca diferentele sint imense – si in ceea ce au facut inainte de 1989, si in ceea ce au facut dupa.
  Altfel, inteleg foarte bine pozitia ta. Probabil ca solutia ideala ar fi „nil admirari”. Te fereste de dezamagiri.

 33. blogideologic on
 34. blogideologic on

  @ c.p.-b.
  PCR a avut o ideologie?!

 35. blogideologic on

  Exista la TVR inregistrarea unui interviu cu Traian Basescu din perioada guvernarii CDR-PD, in care afirma ca inginerul (Ion Manucu n.n.) care a oprit trenurile cu mineri in iunie 1990 trebuia arestat. Ce reprezinta acum Traian Ungureanu? Nimic. Puterea lui vine de la Traian Basescu, asa cum pe vremuri ii venea de la Nicolae Ceausescu.
  Scurta biografie: Sint nascut in martie 1944 intr-o casa tiganeasca din Bailesti. Taica-meu lupta la Odessa. Am trait istoria postbelica „pe viu.” Nu am fost membru PCR, desi am fost invitat de multe ori sa ma inscriu. Singurul carnet de „membru de partid” pe care il am este cel primit de la PNTCD.

 36. asklepios cuceritorul on

  Doamne, Cezar, am ascultat si eu emisunea acum. E comica.
  Ciutacu acela e un om profund imoral, dupa cum singur o repeta (eu nu judec pe nimeni, nici pe informatori, nici pe securisti, nici pe nimeni etc). La el sentimentul moral e inlocuit cu reactia fiziologica de scirba (e interesant cum nu spune niciodata „sila” sau „greata” – cind ti-e sila te detasezi cumva de ceea ce-ti provoaca sila, cind ti-e greata iti simti cumva fiinta in pericol, pe cind scirba e un sentiment circular ireflexiv, ne-cugetat in nici un fel: ceva iti provoaca scirba si scirba din tine se intoarece asupra acelui ceva).
  Dupa Ciutacu, ziarele din Romania ar trebui nici mai mult, nici mai putin decit sa-l cenzureze pe Virgil Ierunca! Dupa el, Cotidianul, fiindca, asemenea celor mai multe ziare din Ro, are un angajat care a scris un articol in care l-a omagiat pe NC, hulit fie-i numele pe veci!, n-are dreptul moral sa publice o recenzie la „Antologia rusinii” a lui Ierunca. El spune explicit ca nu are nimic cu Traian Razvan Ungureanu si ca a republicat pe blog articolul incriminat ca sa dovedeasca ipocrizia Cotidanului. Asta da lovitura cu manta!
  Dupa aceea il someaza pe Traian Razvan Ungureanu sa-i explice. Acesta intreaba ce anume sa explice. Ciutacu ii raspunde ca trebuie sa explice cum de mai are Traian Razvan Ungureanu caderea morala. Si, din punctul asta, chiar nu mai e nimic de explicat. Ce a facut TRU? A scris vreo trei articole omagiale in citiva ani, intr-o vreme cind se scriau sute de mii de astfel de articole si cind existau destui care-si facusera din asta o profesie, apoi a fugit in Occident unde a lucrat la BBC vreo douazeci de ani si, in cele din urma, se intoarce in Romania si devine un critic acid nu al celor ce l-au omagiat pe Ceausescu, ci al celor care continua sa propage si azi un sistem de conducere subteran, bazat pe minciuna si ticalosie. Iar Ciutacu ii cere sa explice cum de are caderea morala. Sincer, chiar nu vad ce i s-ar putea raspunde. El face din lipsa oricarui criteriu moral o virtute, asa ca nu vad cum ar intelege. Metoda preferata, si singura, a lui Ciutacu e de a demonstra ca X, in cazul de fata TRU, nu e sfint, nici erou, si de a trage de aici concluzia ca respectivul nu mai are dreptul al o judecata morala. E aiuritor, pe bune.
  Ce e omul? Ia un individ la intimplare, bate-l de trei ori pe zi, infometeaza-l, tine-l in catuse si iti va fi usor sa demonstrezi ca omul e un animal. In conditii speciale se testeaza eroii, nu oamenii. Remarca nu e a mea, e a lui Tzvetan Todorov. Am fi cam ciutaci, nu-i asa?, sa-i pretindem, pe baza unui asemenea experiment, unui om normal care traieste in conditii normale sa renunte la orice principiu moral, sa-i cerem sa recunoasca fara rest ca e doar un animal demn de scirba?
  Cum sa procedam? Sa le dam doar eroilor dreptul de a spune cu fervoare ca e ticalos un Parlament care inchide ochii atunci cind unul dintre membrii sai voteaza de doua ori? Ca e ticalos un Parlament care tine in functie un Guvern – fie el si genial – numai din cauza ca parlamentarilor le e teama ca nu vor mai prinde o legislatura? Ca e ticalos un sistem politic in care aproape toti politicienii s-au imbogatit din urma afacerilor cu Statul?
  Intreaba un condamnat pe viata, intreaba o vinzatoare care umfla nota de plata, intreaba un politist corupt si unul incoruptibil, intreaba un invatator si toti iti vor spune ca asa ceva e profund imoral. Deci savirsirea unei imoralitati nu atrage niciodata pierderea simtului moral. Dar dreptul de a-l folosi le ramine celor imorali? Sigur ca da. Au chiar obligatia s-o faca. Cum, un recidivist cu trei condamnari la activ n-ar avea dreptul, si obligatia, de a-l vota si pretui pe acela care i se pare moral? Imi vei spune ca TRU nu e un recidivist, ci o „instanta morala”. Aiurea. TRU de-ar fi la fel de lipsit de vina cum a fost in secunda cind s-a ivit din pintecul mamei lui si tot ar fi departe tare de statutul de „instanta morala”. Sintagma asta o foloseste Ciutacu si cei asemenea lui pentru ca, dupa ei, ori esti „instanta morala” (sfint) ori un ticalos demn de scirba. Dupa mine, cel care urmareste cu prea multa patima adevarul, chiar fara vina de-ar fi, nu e o „instanta morala”. Pentru mine nu neinduratorul Vlad Tepes e o „instanta morala”, ci, cit as fi eu de ateu, Nicolae Nicolae Steinhardt (nu e o ironie a vietii ca a fost doctor in drept constitutional, la fel ca posedatul Antonie Iorgovan?).
  Iata, accept ca TRU si Basescu sint culmi ale ipocrizei. Pe de o parte sint ei, cei care clameaza doar moralitatea, pe de cealalta Ciutacu si Adrian Nastase care ne cer sa recunoastem ca toti, fara scapare, am fost sintem si vom ramine pe veci niste fiinte demne de scirba. Ei vor sa renuntam la dorina de a avea o natiune insufletita de idealuri morale. Ba chiar mai mult, ne cer sa uitam ca a existat vreodata vorba asta, „moral”, ori cel putin sa ridem de ea.
  Ghici ce am sa aleg?

 37. c. p.-b. on

  @ blogideologic: Cum poate un membru/fost membru al PNTCD sa-l albeasca astfel pe Iliescu?

  @ asklepios cuceritorul: Inca o data: nu-i reprosez lui TRU ca nu a fost erou. Nu-i reprosez acel articol – nu mi se pare ca, scriidu-l, a facut un pacat strigator la cer. (Si nu cred ca a decazut din dreptul de a se pronunta in legatura cu derapajele din vremea noastra.) Problema e ca a dat-o cotita, destul de lamentabil. Ca nu a recunoscut cinstit ce a facut.

 38. blogideologic on

  @ c. p.-b.
  Eu am văzut emisiunea TV specială, în direct, din 23 august 2007, pe canalul Realitatea TV. Când lui Tudor Octavian i-a “scăpat porumbelul” despre faptul că el a fost martor ocular la momentul zilei de 23 august 1989, moment doveditor că dictatorul Nicolae Ceauşescu nu mai deţinea puterea supremă în România. În acea zi de 23 august 1989, a avut loc în fastuoasa casă de oaspeţi a partidului PCR de la Tescani, întâlnirea de taină între comunistul Andrei Pleşu, comunistul Ion Iliescu, şi comunistul foarte kaghebist Virgil Măgureanu. Mai multe detalii de imagine pot fi văzute aici :
  http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=586&Itemid=99
  Declar totuşi că nu sunt de acord cu titlul de pe site. Cuvântul „Conjuraţi” este complet nepotrivit dacă este aplicat la întâlnirea din 23 august 1989 de la Tescani. „Conjuraţi” implică şi elementul de magie. Care n -a fost prezent atunci la Tescani.
  Ion Iliescu reprezenta acolo spiritul rumânesc deprins pe vremuri la liceul Spiru Haret. Despre Virgil Măgureanu m -am exprimat. Dar pentru care serviciu străin lucra acolo domnul Andrei Pleşu? Dumneavoatră probabil că ştiţi mai multe decât ştiu eu. De ce nu scrieţi chiar absolut nimic pe tema aceasta? Aveţi şi Dumneavoatră nişte obligaţii faţă de spiritul rumânesc.
  Titus Filipas

 39. Un scârbit on

  @ Blogideologic . tu te iei dupa o asa zisa declaratie a lui Base . Nu sti ca politicienii sunt obligati sa declare una si sa faca alta ? ( inteleg de mai sus ca esti tigan , unul ca tine trebuie sa stie cel mai bine cum ii cu minciunile cu abureala ) .

  Oricine se judeca dupa roade = efecte si realizari pe termen mediu si lung , cu atat mai mult politicienii .
  Tu judeci dupa o asa-zisa declaratie de conjunctura care poate fi ca si multe altele( de obicei in Romania ) scoasa din context ,
  iar eu incerc sa JUDEC dupa 18 ani de minciuni si mari distrugeri . Mai incerc sa judec dupa INIMA nu dupa mici pacate si caderi trecatoare de la o cale buna = scop bun .

  Inima unui om , comunitati sau un curent se formeaza in mai mult de 18 ani , in zeci de ani si se transmite de la parintii spirituali si ideologici la urmasii ideologici . Cei care au dat lovitura de stat din 89 au inceput sa se pregateasca cu zeci de ani inainte .
  in concluzie : 1. Ceausescu si prima linie a PCR a gresit enorm si a platit .
  2. PSD( a 2-3-a linie PCR ) a gresit enorm si va platii .

  3. PD sau PDL daca va gresii enorm( nu neaparat aceleasi greseli ) va platii si el .

 40. blogideologic on

  „de ce a fost dat afara, de fapt, de la bbc?”
  Pentru că nu ştia limba engleză.
  Titus Filipas

 41. c. p.-b. on

  @ blogideologic: Ce stiu eu e ca Andrei Plesu, cit statea la Tescani, nu prea putea fi vizitat nici macar de sotie, d-apai sa primeasca o intreaga delegatie de conspiratori!
  Imi pare rau pentru cei care (inca) se mai uita in gura lui Tudor Octavian…

 42. dadatroll on

  @ cpb: nici poveste ca Plesu cat statea la Tescani nu putea fi vizitat nici de sotie. In realitate, Plesu a avut note foarte bune la chimie in liceu.

 43. blogideologic on

  Hai sa ghicim:
  Cine de pe blog este de fapt “agentul provocator” de la SRI ? Va dati seama cati bani de la contribuabil incaseaza pentru prostiile pe care le posteaza?

 44. vasgar on

  Cezar, cred ca ai exagerat – putin – cu titlul acestei postari. TRU nu este, nu poate fi o tristete, chiar daca taraie dupa el acel articol despre Ceausescu si a avut, cum remarci, o explicatie cam confuza cu antenele lui Felix. TRU ramane, chiar subminat prieteneste de Basescu, un caz interesant, un intelectual sclipitor, special, in peisajul cultural romanesc. Sunt solidar cu el, imi reprim reprosurile pe care as putea sa i le fac pentru anumite derapaje, pentru ca apreciez, respect intregul… Si inca ceva: Ciutacu sta scufundat in balta fetida a lui Felix, respira printr-un batz de stuf, si-l interogheaza moral pe TRU. Emblematica distributie a virtutilor si competentelor in Romanica de azi…

  P.S. avem o cronica la „LMAmour” in Contrafortul pe februarie.

 45. dadatroll on

  Si tu exagerezi vasgar. Undei vazut tu batz de stuf la Ciutacu? Eu cred ca respira prin branhi, ca pesti, din balta cu cacat.

 46. vasgar on

  pai, Ciutacu e antena la antene. ii sta mai bine cu un batz de stuf.
  imi place umorul lui dadatroll, dar strecor aici o corectura: Plesu a avut in liceu note foarte bune la actorie (recita expresiv si fluiera artistic…), cu chimia a stat mai modest, se pare. oricum, problema trebuie cercetata. poate ne mai „lumineaza” Tudor Octavian si sotia-sa.

 47. dadatroll on

  Exact, la actorie am vrut sa spun si eu. Aia dovedeste clar ca sotia lui putea sa mearga sal vada la Pascani. Aia la randul ei dovedeste ca Plesu a complotat impotriva lui Ceausescu, care era un eunuc, logic. Si prin urmare de fapt Mircea care se facea ca lucreaza era tot Plesu. Plesu e Ion Iliescu, si prin urmare e un magar desavarsit. QED.

 48. Adrian on

  Iarta-l si tu ca a crescut mic. E frumos oftatul tau. Il pun in clasor, nestampilat.

 49. Armitul! on

  @Un scarbit
  E importanta si educatia ca anumite lucruri nu le inveti pe strada sau de la TV, ai nevoie de mentori, oameni care sa te invete anumite lucruri, un mod de viata. Cat despre PDL vom trai si vom vedea dar nici despre ei nu am o parere prea stralucita..

 50. c. p.-b. on

  @ dadatroll: Rationamentul tau e fara fisura. 🙂

  @ vasgar: Pentru mine este o tristețe, pentru că țin la el și-l apreciez.
  Din pacate, nu pot citi cronica la „Luminita, mon amour”, pentru ca pe net ultimul numar al Contrafortului este cel din noiembrie-decembrie. Mai astept sa apara. Oricum, multumesc.

  @ Adrian: Esti colectionar?

 51. Adrian on

  Doar din neatentie ma trezesc colectionar. Din perspectiva mea, sunt ca un caine: adun, ingrop si uit unde sunt.

 52. c. p.-b. on

  @ Adrian: Asta nu-i o tragedie. Totul e sa nu ridici si piciorul (in anumite momente). 🙂

 53. Adrian on

  picanterie: Abagiu a ajuns in mainile femei. In vreo cateva randuri o intreb dac-a citit-o, ea ca inca nu fiindca statea ciorba sa dea-n foc dar ca o sa, chestii-trestii-pârtza-scârtza. M-am gandit sa i-o shutesc ca n-aveam chef sa mi-o iau inapoi cu vorba. Azi imi zice ca vroia s-o citeasca dar ca n-o mai gaseste prin casa. Pfooaaaa…, cre’ ca ma ginise.

 54. c. p.-b. on

  @ Adrian: Asta-mi aduce aminte de lunile de dupa aparitia cartii. Ma intilneam cu tipe pe strada, care-mi ziceau: „Felicitari pentru carte! Eu n-am citit-o, dar prietenul meu n-a lasat-o din mina pina cind n-a terminat-o. I-a placut foarte mult”.
  Asa mi-am dat eu seama ca volumul asta e scris mai degraba pe intelesul barbatilor.

 55. dadatroll on

  Rationamentul e fara fisura, intradevar, dar nu e al meu, ci al lui blogideologic. Inca odata, nu e adevarat ca Ion Iliescu e imbatranit in rele: a luat un opt la teza la mate in liceu!!!

 56. blogideologic on

  Am aratat deja care este ideologia primara in care cred. Primul meu articol de pe blogideologic este dificil, realmente. Puteti citi, de asemenea, prelegerile din 1926 ale Nae Ionescu privind dificultatile discursului de cauzalitate. Ideologiile deviante distrug posibilitatea construirii relatiei cauza-efect in discursul despre realitate. Acum, unii il blameaza pe Ion Iliescu si il lauda pe Vasile Paraschiv!
  http://blogideologic.wordpress.com/2008/01/15/securitatea-anilor-%E2%80%9850/
  http://blogideologic.wordpress.com/2008/01/15/securitatea-anilor-%E2%80%9850/

 57. blogideologic on

  Despre dificultatea construirii discursului de cauzalitate la stadiul dell’arte, vedeti si Primavara tacuta, de Rachel Carson. Cartea este actuala, consider eu :
  http://blogideologic.wordpress.com/2007/12/17/dezvoltarea-durabila/

 58. sorin on

  Voi fi scurt: politica e o c… Cine se culca cu respectiva, deh… problema lor!

  si pe mine T.U. m-a fascinat candva… stiu ca il preocupa „antropologia corpului” (sper ca inca il mai preocupa!)… la tv il urmaresc cu „greutate”, mai ales, cand vine vorba de p(u)litika…

  sorin

 59. asklepios cuceritorul on

  @Sorin
  Cind crezi ca somerii ar trebui sa primeasca ajutor de somaj, e vorba despre politica. La fel cind crezi ca ei ar trebui lasati sa se descurce singuri. Daca politica e pulitika, atunci a avea opinii si a ti le sustine tot pulitika e.

 60. wandering-elf on

  Oamenii vor putere, vor bani, vor leverage. Si nu este singurul.
  Cezar, daca ai scrie si despre Plesu/Liiceanu/Patapievici + dubla de latrai Mihaies/DCM, ai creste in ai mei ochi imens. Dar cum ochii mei sunt importanti numai pentru nevasta-mea, nu cred ca ar fi un argument prea convingator pt. tine.
  In fine, presupun ca intuiesti ce vreau a zice.

 61. Petrisor on

  Despre Traian Ungureanu: face parte din garda pupincuristilor lui Basescu. Despre acest om nu poti spune mai multe.

 62. Petrisor on

  Ajutati-l pe MATEI. Are nevoie de sprijinul nostru.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: