„No Reservations“ şi imaginea ţărişoarei

„Străinii dau despre noi numai reportaje cu ţigani, copii ai străzii şi case de copii!”, ne plîngem noi ori de cîte ori avem ocazia. Ne simţim nedreptăţiţi, victime ale unei conspiraţii mondiale, umiliţi de mai marii acestei lumi – prin uneltele lor, jurnaliştii. Noi avem o ţară ca o floare şi sîntem nişte oameni buni şi ospitalieri, iar ei uite cum ne fac de rîs în faţa unei întregi lumi!

În paranteză fie spus, şi cei din televiziunile noastre fac cam acelaşi lucru cînd caută senzaţionalul cu orice preţ. Şi asta se întîmplă la ei acasă. Dacă, de exemplu, ar merge în Albania pentru un reportaj, tot numai despre mizerie şi orori ar şti să vorbească – iar albanezii s-ar simţi desigur nedreptăţiţi, pentru că, nu-i aşa?, au şi ei o ţară frumoasă şi cu oameni deosebiţi.

Iată însâ că a venit în scumpa noastră patrie şi un realizator de emisiuni TV neinteresat de copiii străzii. Îl cheamă Anthony Bourdain, face emisiunea „No Reservations” la Discovery Travel, iar săptămîna trecută am putut vedea o ediţie a acestei emisiuni dedicată României.

Bourdain este un tip care cu greu se extaziază în faţa lucrurilor pe care le vede pe unde umblă şi e apreciat de telespectatori tocmai pentru stilul lui neconvenţional, ironic şi mefient. Numai că ceea ce ne distrează şi ne face să ne simţim bine (pe ideea caprei vecinului) cînd sînt luaţi în vizor alţii ne revoltă cînd este vorba de noi înşine. Cum adică nu cade pe spate cînd vede ce ţară frumoasă avem şi ce oameni primitori sîntem?

Sîntem atît de primitori, încît nu ştim cum să-i tapăm mai bine de bani pe străinii care ne vizitează. La un moment dat, Anthony Bourdain şi echipa lui ajung la Curtea Veche şi vor să filmeze ruinele. Intră pe poartă, dar, după ce fac cîţiva paşi, ies ca din pămînt portarii stabilimentului şi le spun că nu au voie să filmeze fără autorizaţie. Ruinele de la Curtea Veche sînt, de bună seamă, obiectiv naţional, dacă nu chiar militar… După cîteva schimburi de replici, lucrurile se lămuresc: pot filma şi fără autorizaţie, dacă le plătesc cinstit portarilor pentru asta. O nimica toată – cam la zece euro pe metru pătrat. Cu reducere, pentru că sînt băieţi drăguţi.

Păi nu ar fi fost mai ieftin şi simplu să filmeze niscai copii ai străzii? Cu toate acestea, Anthony Bourdain nu se lasă descurajat. Nu mai filmează la Curtea Veche (ştim cu toţii că nu ar fi avut mare lucru de văzut acolo), dar merge în Piaţa Revoluţiei (unde un român îi spune cum a fost treaba cu balconul CC-ului şi cu Ceauşescu), mănîncă la Jariştea (unde nu e deloc impresionat de atmosfera de operetă de-acolo), sau ia nişte mititei „la botul calului”, de la un individ care avea un grătar la marginea drumului (şi îi plac). Apoi pleacă prin ţară, vizitează Castelul Bran (despre care află că nu a aparţinut lui Vlad Dracul, ci că domnitorul a fost doar două săptămîni încarcerat acolo), participă la o petrecere de Halloween în Bran, special făcută pentru străini (şi nu este impresionat nici de aceasta), mănîncă ciorbă de burtă la o crîşmă ordinară, de tablă, din Sighet (şi nu strîmbă deloc din nas), închiriază o Dacie 1310 să vadă cum se circulă cu maşina naţională a românilor (iar maşina-l lasă-n drum), vizitează „Cimitirul vesel” de la Săpînţa şi participă, tot în Maramureş, la tăierea porcului, într-o gospodărie, şi la masa de după.

După cum spune numele emisiunii, călătoria se face fără rezervări, fără mari pretenţii, iar Anthony Bourdain îşi propune să intre în contact cu viaţa obişnuită, de la „nivelul solului”. Aşa stînd lucrurile, mi se pare că reportajul a suprins o Românie cam aşa cum este ea. În fine, aşa cum i se dezvăluie unui străin curios, lipsit de snobisme şi dotat cu simţul umorului.

Desigur, după difuzarea emisiunii, forumurile şi blogurile româneşti s-au umplut de indignare, ba chiar şi blogul lui Anthony Bourdain a fost năpădit de comentariile românilor revoltaţi. Ca de obicei, sîntem mult mai preocupaţi de imaginea României în exterior, decît de cum merg de fapt lucrurile în ţara asta.

PS: Printre multele reacţii ofuscate de pe bloguri, am găsit şi un comentariu de bun simţ legat de acest subiect. Este de pe blogul „Amar de zi”. Pentru că m-aţi întrebat care ar fi blogurile faine pe care le-am descoperit în prima fază a jurizării de la RoBlogFest – acesta e unul dintre ele.

UPDATE: Un articol din „Cotidianul” de astăzi ne spune că, pentru ca băieţii de la Discovery Travel să facă acest reportaj, Guvernul ar fi plătit 20.000 de dolari. În bună tradiţie românească, autorităţile noastre au vrut, în schimbul acestor bani, şi să coafeze realitatea – ceea ce realizatorii emisiunii nu au acceptat. Iată ce au declarat într-un comunicat producatorii emisiunii „No Reservations”, Chris Collins si Lydia Tenaglia: „Am angajat mai mulţi români să ne ajute cu realizarea emisiunii şi le-am cerut părerea despre itinerariu şi despre scenele pe care să le filmăm. Dar tentativele noastre de a încerca experienţe autentice şi localuri ce nu se află în categoria celor mai renumite din oraş, după cum este stilul emisiunii «No Reservations», au fost de cele mai multe ori deturnate. Cererile noastre de a vedea locurile în care manîncă în fiecare zi oamenii din clasa muncitoare erau fie descurajate una dupa alta, fie ni se spunea că asemenea întilniri sînt imposibil de aranjat. Mentalitatea predominantă era că mai bine să arătăm «cel mai bun restaurant frantuzesc din oraş» sau «să aranjăm cu grijă o scenă» decît să arătăm ceea ce românii ar recunoaşte drept realitate”.

Reclame

55 comments so far

 1. Franz on

  Sincer, dupa emisiune i-as fi facut o oferta pentru promovarea tarii. Cred ca am fi obtinut ceva mai bun decît strutofabulospiritul si am fi cîstigat la capitolul bucatarie.

  Ca România e plina de papagali ofuscati am învatat si învat mereu mergînd cu RATB-ul si cu Metrorex-ul, tarîmurile magice unde cetatenii îsi sparg mutrele pentru un loc.

  Românii îsi fura singuri caciula : Johnny Walker !

 2. Alexei on

  Ma intreb de ce nu ar fi o reactie fireasca. Nu cred ca avem, in general, o imaginatie atat de bogata incat, dupa 8 ore de sex la serviciu si 2 de sauna in autobuz, sa ne inchipuim ca de undeva din fundul tarii curge, de fapt, miere. Nu, cred ca e reactia aluia ofuscat de prietenul care-i arata cat e de dobitoc. Dar asta nu e musai benefic, pentru ca de multe ori nu e de-ajuns sa aprinzi lumina cand ai constiinta in bezna. Ba dimpotriva!, dupa cum bine vezi.

 3. forevergreen on

  Aflasem toate amanuntele acestea de la un prieten care are o pensiune in Bran. Am gasit chiar un articol interesant saptamana trecuta despre un portal de turism pe care intentioneaza sa-l faca Ministerul Turismului cu 2 milioane de euro. Cred ca un portal de turism asa valoros ar acoperi toate gaurile din sosele, mizeria latrinelor traditionale si ne-ar scoate turismul la liman. Cu siguranta.

 4. Cristina on

  Referitor la „imaginea” asta la care ţine morţiş românul, nu pot decât să amintesc de un poverb: „prostul, dacă nu e şi fudul, parcă nu e prost destul”. Se poate adapta, bineînţeles, contextului şi întâmplării, ca orice proverb. De pildă, în loc de „prost”, putem spune românaş post-comunist… 😛
  @Alexei, question: de ce sex la serviciu? 😀

 5. Alexei on

  Cristina: eh, era un banc… La intrebarea "ai facut vreodata sex cu un coleg de serviciu?" exista intotdeauna un raspuns sincer: "Am intretinut zilnic relatii sexuale cu seful meu – el ma ftea la cap si pe mine ma durea in urc!" 😛

 6. Cristina on

  L-ai cenzurat sa nu se ofileasca ochii lumii 😛 Dar e amuzant si asa, plus ca asta e o alta realitate romaneasca :)))

 7. asklepios cuceritorul on

  Aha. Problema e ca sejurul in Romania al domnului Bourdain a fost platit de Guvernul roman, cu scopul precis de a promova turismul in Romania. Asa ca e un picut cam porcesc ce a facut el. Ma rog, si autoritatile noastre, cum le stim: timpite.
  Cit despre faptul ca ar fi surprins o realitatea romaneasca asa cum e ea, iata ce scrie pe blogul lui:
  „Even WITHOUT cameras, looking just for a relaxed meal, we’d often enter a near empty restaurant, ask if a table was available–and have the waiter tell us “No” in the surliest of terms. WITH cameras–asking if we could shoot was an invitation to either an instinctive “NO” or an invitation to gouging. As waiters and hosts it seems, work on salary–rather than tips, no one really seemed to care about more business, promoting their business or even making more money. People are still uncomfortable in general about being filmed. Understandable, given Romania’s history that many would be reluctant to have their picture taken–as this rarely led to anything good back in the bad old days. ”
  Imi place mult de tot intelepciunea incorporata in ultima fraza. Nu zic ca minte. Numai ca pentru fiecare restaurant cu mesele libere in care i se spune ca nu e loc si ca n-are voie sa filmeze, eu ii gasesc o mie in care e bine primit.
  Nu apar Romania, e o tara de cacat. Numai ca o Romanie asa cum i-ar placea domnului Bourdain imi pute la fel de mult ca asta care e.

 8. asklepios cuceritorul on

  Acum ma gindesc ca i s-o fi parut chelnerului ca e luat de timpit. Cind intri intr-un restaurant obisnuit, asa cum sustine el ca-i place, si vezi mesele libere, te asezi si basta.

 9. asklepios cuceritorul on

  Si Dacia 1310 masina nationala a Romaniei in 2008? :)) Cred ca si Renault-ul ar avea ceva obiectii la afirmatia asta.

 10. sfinx667 on

  … da, vad ca ne limitam la a fii analisti in tot si toate, in afara de comenturi si a ne gasii scuze pt tot si toate, ne implicam, facem ceva concret… de ce tot ” lingem blidele americanilor”… sa filemeze in Kosovo, sa filmeze sarbul care o fii ramas cu ochii spre cer ” Doamne iarta-i, ca nu stiu ce fac..”, sa filmeze ochii din nefericire pe veci tristi si cu stigmatul ” nu voi uita ” al fiecarui copil sarb, sa filmeze foametea din Iraq, dupa trecerea lor, ca inainte de asta avura avnt, sa filmeze mormantul lui Teo Peter si Doamne cate altele, sa filmeze Sfinxul si Crucea Cerului..au nu are curajul sa se apropie… sa-si filmeze ograda sa, usa, marioneta nr one… ne purtam noi de grija, sper sa nu va piara curajul si sa ve implicati … ca tot le vine cu ameteala cand mai rasar ghiocei pe aci cu iz de renastere ( fug de mitul nemuririi precum dracul de tamaie )… daca asta e profesionist io-s sudenita si zic… ” descalta-te cand pasesti in tara mea majordomule „…
  nu-s deloc ofuscata, sunt trista, ma simt straina de cei care huliti cu atata usurinta, naiva sunt de ziceti, va intreb…de ce nu suntem noi blajini cu noi si atat de servili cu dastia..are ce filma, deci duca-se, in cea mai curata limba materna, de unde a venit, sa filmeze profesionistii nostrii aci…cine doreste curatenie generala, sa participe…dar, nu scuipand, avem atata treaba si noi pierdem timpul cu admiratii si extaz fata de cine… nu pot incheia fara sa amintesc ( cer scuze ca nu pot cita cu exactitate ) cele spuse de multi istorici si intelepti, ca, daca tracii ar fii fost mai putin dezbinati, uniti, nu ar fii invins romanii pe daci, niciodata, sa luam aminte…marii intelepti ai mileniului trei, fac referire la Romania si salvarea ei, tot punctand unitatea si demnitatea si credinta..
  cu respect,
  SIBILLA

 11. dadatroll on

  Cel mai mult ma distreaza intre comentariile pe siteul lui Bourdain cele care il intreaba de ce nu a aratat Casa Poporului. Parerea mea e pentru ca nu e de mancat.

 12. ullise on

  Dar ceea ce spui tu e perfect adevarat, suntem ceea ce suntem nu ceea ce a vrea sa fim sau ceea ce am vrea sa parem ca suntem.
  Cred cu tarie insa ca avem ceea ce meritam si ca intodeauna meritam ceea ce ni se intampla 🙂

 13. balauru on

  „Ca de obicei, sîntem mult mai preocupaţi de imaginea României în exterior, decît de cum merg de fapt lucrurile în ţara asta.”

  Imaginea Romaniei in exterior …nu prea e. Nu se prea intimpla nimic in Romania demn de sesizarea marilor retele de stiri internationale.

  Nu o spun cu rautate insa pe onoarea mea, Romania nu prea exista la stiri, cam nicaieri in afara de Prostv si TVRi. Si acolo ce vezi la stiri? Crime, violuri, incesturi, incendii, accidente, meciuri din divizia B de fotbal ( n-am inteles niciodata de ce trebuie sa intereseze asta) ….si..bunatati cica, bucati blonde care se pozeaza cu masini si ..Happy Hour in care niste soliste acompaniatoare sar pina in tavan cind cinta si isi vopsesc parul in verde. Marutza ala care face niste bancuri de iti vine sa te iei de…par si sa te arunci pe geam, ii intreaba pe toti daca sint fideli sau daca e adevarat ce spun tabloidurile. Bre, get a life and Romania will be on the map.

  Deci, va faceti prea multe probleme pentru nimic.
  A, e bine sa fiti preocupati de cit mai multe chestii interioare din cauza ca altii nu se preocupa cu ele, normal.

 14. ihtys on

  A mancat cam mult porc Domnul Bourdain:).A calatorit cu tren de calitate.
  E clar ca are putine cunostinte istorice si multe alcolice.
  Acente ciudate au romanii care apar in filmuletz.
  Dacia 1310 e ca Nokia-ul meu 1110 :).
  Mirosuri avem si porci :).

  PS Si eu vreau o emisiune la care sa ma plimb in lume si sa-mi dau cu parerea :).

 15. isuciu on

  Si se mai spune ca suntem ceea ce mancam.

 16. bloodie on

  Ciupiti-ma! Cred ca visez.

  Cum ar putea statul roman sa plateasca asa ceva? Cine e atat de idiot incat sa creada ca: 1) cineva isi poate construi o idee (o imagine, cum ne place sa spunem) despre o tara prin prisma povestilor astuia si 2) cu atat mai putin putem schimba o imagine (negativa) gata creata pe aceasta cale.

 17. catalinaletitia on

  N-am vazut emisiunea, mi-a placut insa postarea ta, Cezar. Am sa caut mai tirziu blogul omului. Mi-a placut si fragmentul redat aici de asklepios Desi, in treacat fie vorba, vad si la aslkepios ceva urme de nationalism traco-daco-get – ca, na, noi romanii cu asta avem a ne lauda: fabuloasele radacini dacice care vor aduce aici, la un moment dat, Al Doilea Ierusalim si care s-au manifestat in ilustre figuri istorice cum ar fi Stefan cel Mare si Sfant.
  In ultima vreme prin restaurantele de cartier am observat ca baietii au invatat cum sa serveasca si sa fie draguti. Tot la fel de adevarat este ca la restaurantele laudate, sau in general de prin centrul orasului, ospatarii par a avea constiinta locului unde muncesc: sint cam intepati de felul lor.
  Nu demult le povesteam unor prieteni de chelnerii din America, unde atunci cind platesti cu cardul de credit pe factura exista si un rind gol unde sa treci cit vrei sa lasi bacsis. Inclin sa-i dau dreptate lui Bourdain aici: cind omul munceste pentru bacsis, munceste mai cu spor.
  Am avut ocazia sa merg si-ntr-un restaurant mai de staif din Washington. Chelnerul care ne-a servit acolo a fost unul dintre cele mai simpatice personaje pe care le-am intilnit in SUA. Magie si nu ospatarie.
  Si da, Romania nu exista la stiri. Si da, in general oamenii cu cit au mai putine lucruri pe care sa se bata cu atit sar mai sus si mai repede ca fripti. Si da, imaginea asta conteaza mai mult ca realitatea pentru romani: s-au obisnuiti sa fie imbatati cu apa rece.
  Dac-ar fi sa ne gindim doar la cum se fac cu fala lucrurile, asa, de ochii cei mai dragi: ai lumii. Nu conteaza ca dupa usa-i gunoi.

 18. lb on

  am vazut si eu emisiunea pe youtube dupa ce am citit diverse pareri despre ea.

  tot ce pot sa spun e ca Bucuresti-ul s-a degradat cumplit in ultimii ani (ma refer la cladiri, pentru ca au aparut noi restaurant si patinoarele din centru sunt haioase). Poate cu ocazia asta, o sa repare primaria drumurile si trotoarul. Poate ca nu vor mai distruge toate parcurile cu proiecte rezidentiale..

  de mirat, nu ma mira reactia romanilor. Am fost cu niste prieteni sa vedem „Filantropica” acum cativa ani. Strainii radeau, iar prietenii romani s-au suparat („ce or sa creada astia despre noi? de ce i-ai adus la filmul asta?”).

 19. candid on

  Fain blog, am sa mai revin!

 20. asklepios cuceritorul on

  @Catalina
  De unde drek nationalism? Bourdain a venit aici cu ideea fixa de a minca acolo unde maninca de obicei „clasa muncitoare”. Putea sa intrebe orice roman dorea si i-ar fi spus ca in Romania clasa muncitoare maninca acasa. El s-a dus intr-o bomba cum gasesti in orice piata din Romania si a prezentat asta ca fiind „romanul mediu”. Si inca pe banii Guvernului roman. Nu ma jigneste, nu-mi provoaca dorinta de a arata ca Romania e altfel. Doar ma enerveaza, cum ma enerveaza sutele de timpenii care se spun in presa romana sau straina.

 21. c. p.-b. on

  @ Franz: Dupa cum se vede, singurul mod in care autoritatile naostre stiu sa promoveze Romania este cu obiecte de artizanat. Asa stind lucrurile, orice alta varianta e de preferat.

  @ Alexei: Foarte misto! – „de multe ori nu e de-ajuns sa aprinzi lumina cand ai constiinta in bezna”.

  @ forevergreen: Nu stiu de ce, dar sint total neincrazator intr-un astfel de proiect (ca de altfel in toate proiectele ministerului). Cu siguranta, va fi iar rost de tunuri, cum a fost ala de 100.000 de euro numai pentru inventarea unui cuvint („fabulospirit”).

  @ Cristina: Fudulia asta ni se trage de la complexele de inferioritate pe care le purtam in cîrca.

  @ asklepios: Nu cred ca e porcesc faptul ca Bourdain nu a acceptat sa fie luat de fraier.

  @ sfinx667: Emisiunea este despre cum traiesc oamenii si ce se maninca in diferite locuri de pe glob. Dupa cum spune si dadatroll, Sfinxul nu e de mincare.

  @ ullise: Ce te faci cu ideea ca in toata istoria noastra am fost niste nedreptatiti?

  @ balauru: Pai bineinteles ca celor din afara nu le pasa de existenta noastra. Pentru ei, nici nu existam. De-aia sintem si asa frustrati.

  @ ihtys: A mincat ce i s-a dat. Nu e porcul carnea preferata a romanilor? Nu e porcul pentru ardeleni cel mai bun peste? Si pentru toti ceilalti cel mai bun curcan de Craciun?

  @ isuciu: Sintem. Porc in zilele de rind, ciorba de stevie cu mamaliga in zilele de post. 🙂

  @ bloodie: Cum cine e atit de idiot? Statul roman. E o surpriza?

  @ catalinaletitia: Au inceput si la noi sa fie chelnerii mai draguti, dar sint departe de cum ar trebui sa fie.

  @ lb: Asta e problema – ca primaria repara numai trotuarele (si mai ales bordurile). Restul – mai slabut, ca-i mai dragut.

  @ candid: Aici ma gasesti. 🙂

 22. c. p.-b. on

  @ asklepios: Dar a laudat ciorba aia de burta sau mititeii. Deci care-i problema ca a mincat in niste bombe si nu in restaurante cu fitze? Astea sint gusturile omului.

 23. asklepios cuceritorul on

  @cpb
  Vrei sa spui ca daca iti dau 20.000 de dolari sa faci un film care sa promoveze turismul in Romania, nu poti face ceva mult mai bun decit filmul asta FARA SA MINTI? Si, nu stiu, cum naiba sa fii american si sa critici Romania pentru kitchul de Halloween?! Ca din ce am mai vazut si eu pe la tv, nici in America sarbatorile de Halloween nu sint mai acatari decit cea de la Castelul Bran.

 24. asklepios cuceritorul on

  @cpb
  Din partea mea sa manince unde vrea. Dar sa nu dea de inteles ca majoritatea romanilor, ma rog, clasa muncitoare, maninca in bombe. Eu n-am fost in viata mea intr-un restaurant cu fite, dar nici in bombe ca aia. Ai oricind de facut alegeri mult mai bun.
  Oricum, ar fi fost treaba lui ce face, ce spune si unde merge. Daca nu ar fi luat bani pentru a promova turismul in Romania. Daca i-a luat, avea obligatia sa fie ceva mai profesionist. Printre altele, sa nu prezinte Dacia 1310 ca pe automobilul national al Romaniei.

 25. asklepios cuceritorul on

  Ca tot veni vorba de documentare, ai vazut Sicko? Michael Moore e fenomenal in filmul asta. Pe bune. Pina si Fox News l-a laudat.

 26. asklepios cuceritorul on

  Ar trebui sa inventam intelectuali de tipul lui.

 27. ihtys on

  Cezare,

  sunt ardelean si nu imi place porcul.cunosc o multime de oameni care nu mananca porc.

 28. Mulliganoglu on

  ma uit la documentar pa youtube. prima parte e corecta si bine facuta.

  o singura observatie, totusi: omul asta nu stie sa manance civilizat.

 29. lb on

  cezar, ma bucur ca unde stai tu, trotoarul e reparat. Unde stau parintii mei nu e reparat – nici macar cel de la strada principala (Drumul Taberei); pe stradute nici nu se pune problema. Razi tu de borduri, dar lipsesc in multe locuri.
  Stiu ca pare o problema mica, dar mie mi se pare ca de lucrurile astea mici se trage totul.
  Degeaba refac centrul vechi (daca cumva vor duce proiectul la capat), daca orasul se darama pe oameni, iar aerul miroase a cauciuc incins si ei parceleaza parcurile pentru constructii rezidentiale.
  Eu cred ca un oras in care e mai usor sa traiesti e un oras mai prietenos cand il vizitezi. Mi se pare ca daca Bucuresti-ul ar deveni mai placut pentru bucuresteni, turismul in Bucuresti s-ar dezvolta de la sine, incet-incet.
  Nu e numai vina primariei, ca nici cu cei care arunca hartii langa cosul de gunoi nu imi e rusine.
  Pana la urma, nu putem sa il acuzam ca minte – asta s-a intamplat. Organizare proasta, dar nimeni nu i-a rugat pe cei de la Curtea Veche sa ceara spaga.
  Oricum, nu trebuie sa ne facem griji, ca dupa scandalul pe care il facem, ma indoiesc ca se mai incumeta cineva sa vina in Romania sa faca un documentar :).
  Iar cei 20.000 – cred ca fac mult mai multi bani ca sa nu ii influenteze foarte mult.

 30. Un scârbit on

  No prezervation = fara prezervative , am zis bine ?

  si la propriu si la figurat …ca aşa e cel mai bine !

 31. c. p.-b. on

  @ asklepios cuceritorul: 20.000 de dolari sint un mizilic pentru ei si reprezinta doar plata deranjului ca s-au deplasat pina aici. Pe de alta parte, poti sa consideri ca ceva-ceva tot au promovat din imaginea Romaniei. De 20.000.

  @ lb: Ehei, ar fi bine sa se ocupe de centul vechi! Deocamdata tot cu trotuarele s-au indeletnicit si acolo. De case nu s-au atins deloc.

  @ Un scârbit: Nu e, totusi, recomandabil.

 32. […] Ramo pune stiri, comanda legume la gratar si arunca o privire pe bloguri (ii atrage atentia asta); mai lucreaza la o chestie simpatica, dar secreta (rezultatul o sa se vada in cateva […]

 33. obositu1 on

  nush de unde mi-a ramas in cap ca ghidul principal ar fi fost rus…ma bag la verificari

 34. ligiapamfilie on

  Cezar,

  Am descoperit cu nespusa bucurie articolul acesta in The New York Times Magazine:
  http://www.nytimes.com/2008/01/20/magazine/20Romanian-t.html?pagewanted=1&_r=1&ref=magazine

  In sfarsit americanii s-au uitat la noi, romanii, ca la niste artisti, si, surprinzator, nu ai mizeriei sau furtisagurilor.

 35. dadatroll on

  Deci obositu, chiar daca ghidu era rus, sa descoperit recent ca ghizi rusi nu pot sa schimbe gustu la mancare. Pe bune credema, e o chestie mai recenta.

 36. lb on

  @ligia: nu e singurul articol/documentar despre Romania care sa nu fie despre copii handicapati si furturi.
  Un exemplu recent:
  http://www.youtube.com/results?search_query=michael+palin+wild+east&search_type=

  Iar apropos de mancare, „Hairy Bikers’ Cookbook” a fost in Romania si s-au simtit bine. (se gasesc retete pe site-ul BBC, au stat 2 emisiuni aici, nu una, etc).
  Problema e ca nu are rost sa contabilizezi toate astea, daca nu esti agentie de PR/turism. Mai bine ne vedem de treaba si ne rezolvam problemele.

 37. ligiapamfilie on

  Ei fireste ca nu e singurul… doar ca acesta a aparut in The New York Times Magazines…

 38. v on

  dincolo de orice, dincolo de adevarurile prezentate, incontestabile, dincolo de nervii justificati pe care si i-a facut, nu pot sa nu remarc, mai ales din blogul lui, ca omul e cam tantalau 😀
  citez:
  „The food–on camera, off camera? Didn’t matter. It was mostly pretty primitive. Soups may taste good–but they don’t make interesting television. I could lie. But I ain’t gonna.”

  :)))))))))))
  can you be dumber than that?
  tii cu tot dinadinsul sa ai parte de ‘mincarea poporului’, dar ii reprosezi ca e prea… primitiva?
  :)))))))))))

 39. dadatroll on

  Da, mey, si eu am tinut cu tot dinadinsul sa vad Titanic, da aia nul face un film bun. Deasemenea, am vrut sa vad cum scrie Vadim Tudor asta, aia insa nul face nici decent, nici inteligent, nici om de treaba.

  Ai priceput faza, sau sati mai dau exemple? Uite, de exemplu, am vrut sa citesc si ce zic prostii despre emisiunea lui Tony, da aia nui face pe prosti inteligenti.

 40. asklepios cuceritorul on

  Eh, dadatroll, exagerezi si tu. E translucid, aproape transparent, ca pe Boudain l-au enervat functionarii guvernamentali si a vrut sa le arate el lor. Pot sa accept ca e ok ca a luat banii aia, nu conteaza citi, ca sa promoveze turismul in Ro si a facut pe dos. Pot sa accept ca alegerea unui rus – nu importa ca e rus, ci ca, de fapt, habar n-are despre Ro – a fost o greseala minora. Pot sa accept ca e ok sa creada ca Dacia 1310 e ultimul tip de masina produsa in Romania. Dar sa critice Romania pentru Halloween? Tu l-ai citit pe Vadim din curiozitate, ceea ce nu l-a facut pe el inteligent. Dar daca l-ai fi citit sperind sa gasesti ceva fain, asta te-ar fi facut pe el prost.

 41. dadatroll on

  Deci, daca Hairy Bikers sau simtit bine in Romania, cum naiba te poti astepta sa se simta bine oricine altcineva? Sa zicem oameni care au auzit de piaptan si sapun?

 42. dadatroll on

  @ askelpios: Daca las fi citit pe Vadim sperand sa gasesc ceva inteligent as fi fost prost. De acord. Pentru ca Vadim nu scrie nimic inteligent.

  Sa vedem cum se aplica asta la Tony: daca Tony ar fi cautat mancare buna in Romania ar fi fost prost. De acord, pentru ca nu este mancare buna in Romania, cum nu e nimic inteligent in ce spune Vadim.

  Dar daca toata lumea (eu, tu, Tony) e de acord ca nu este mancare buna in Romania, de ce i se da atata rahat de catre romani furiosi lui Tony, care exact aia a spus?

 43. asklepios cuceritorul on

  Pai nu asa se aplica la Tony. Daca Tony cauta Romania intr-o petrecere Halloween la Castelul Bran, atunci e prost.
  Cit despre mincare, eu nu sint de acord ca e rea. Daca o fi sa ne intilnim, te duc intr-un loc in care maninci cu 15.000 o plactinta cu cartofi si bei cu 5.000 un ceai din muguri de pin de te-nvirti ca titirezul de placere. Si mai stiu alt loc in care cu 200.000 manica patru persoane si apoi repeta o zi intreaga „Saru’ mina, nene”.
  Oricum, oricine i-ar fi putut spune lui Tony, daca l-ar fi interesat, ca la noi „clasa muncitoare” maninca acasa si nu in bomba aia in care a fost el.

 44. asklepios cuceritorul on

  erata:
  cu 200.000 maninca patru persoane un gulas de repeta apoi o zi intreaga: „Saru’ mina, nene”.

 45. dadatroll on

  Da, mey tata, la noi clasa muncitoare mananca acasa. Dar oare de ce? Hai sa vad, tu de ce crezi? Eu cred ca e din cauza ca mancarea la restaurant e mai naspa decat gramatica lui Elena Basescu. Si exact asta spune Tony: mancarea la restaurant e naspa. De acord.

  Tu zici ca poate mancarea de acasa e buna. Eu zic ca nu e, dar asta nare nici o importanta. Emisiunea lui Tony nu e o nota data la Olimpiada Culinara a Popoarelor. Emisiunea lui Tony e facuta ca sa stie turistu american unde sa manance bine la restaurant intro tara: in cazu lui Romania, nicaieri. Acuma, chiar daca romanu e cel mai ospitalier om din lume, sau chiar din Univers, Tony nu putea sa le zica la turisti sa mearga sa manance, ca clasa muncitoare, acasa la frun muncitor, nui asa?

 46. c. p.-b. on

  Un mic amanunt: petrecerea Halloween de la Castelul Bran e una din chestiile din programul initial, facut de guvernantii nostri.

 47. dadatroll on

  Nu stiu pentru cinei precizarea asta, CPB, dar eu unu nu mam indoit de loc.

 48. asklepios cuceritorul on

  Eu unul nu m-as fîţîi sub un steag pe care scrie No Reservation urmînd cuminte indicaţiile Guvernului. Bine că mi-aţi amintit. Vă daţi seama ce act de curaj a săvîrşit Tony cînd, în pofida extraordinarelor presiuni ale SRI+ului, a filmat totuşi terasa aceea cu mici?! Sînt de acord, nu-i puteai cere să sară noaptea gardului internatului, că, cine ştie, l-ar fi putut stîlcii în bătaie guvernanţii.
  P.S. Hai să zicem că toată mîncarea din Ro e proastă. Eşti de acord, totuşi, că aia de la „restaurentele” din pieţe e cea mai proastă?

 49. Mulliganoglu on

  ba, de unde le scoateti p-astea cu-„n Romania nu se mananca bine nicaieri”? trolule, ai mancat tu in toate restaurantele din Romania?

  terminati dreacu cu absolutizmele astea

 50. dadatroll on

  Da tu sti ca varza nare pene? Ai vazut toate verzele din lume? Dar ca barza are pene? Ai vazut toate berzele?

 51. dadatroll on

  Eu am fost in destule restaurante romanesti ca sa ma lamuresc si sa pot spune turistului american care vine in Romania sa manance in restaurant doar la Budapesta. Sincer, poate si Tony ar fi putut face asta fara sa vinan Romania si sa mearga din loc in loc, dar aia ar fi fost o emisiune foarte scurta, si omu american vrea sa aiba emisiuni ceva mai lungi la TV. Si atunci Tony a venit ca sa ii arate turistului american ca nare ce manca in Romania, cea ce eu stiu, dar tu spui ca nu se poate sti pana nu mergi in fiecare bomba din Romania si testezi cu mana si cu gura ta. Problema cu ideea asta a ta, altfel foarte geniala, e ca probabil ca o sa mori de dizenterie sau hepatita C dupa cam a saptea bomba, asa ca nu poti sa le testezi pe toate.

 52. asklepios cuceritorul on

  Ei, dadatroll, eu am dus un american, proprietar de avion, sport, ce-i drept, intr-un restaurant si i-a placut. Singura lui nemultumire a fost ca masa a durat cam mult. Mi-a spus asa: „You really take your time when you eat”

 53. mulliganoglu on

  calatoriile sunt un lucru bun, mai scapi de complexele de inferioritate.

  nu-l mai tamaia atat pa Tony. cu o camera foto, poti sa demonstrezi orice. carciumi mizerabile sunt peste tot, mai ales in state.

 54. dadatroll on

  Asa e, Tony si dadatroll au complexe de inferioritate. Aia nui nimic, lui mulliganoglu ii place sa se imbrace in haine de fetite si sa faca sex cu cadavre.

 55. […] a început cu stângul crearea acestui brand, prin alocarea celor 20.000 USD pentru realizarea unei emisiuni difuzate pe Travel Channel, un adevărat fisco în ceea ce priveşte imaginea României. Echipa […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: