„Vezi, tipul ăla e evreu…”

Anecdotă povestită de Nina Cassian, cînd a venit vorba de originea ei evreiască în timpul interviului pe care i l-a luat Călin Andrei Mihăilescu (emisiunea „Ecran’n ecran” de vineri, de pe TVR 1):

Un american şi un sovietic stau de vorbă. Americanul îi zice rusului: „Am auzit că la voi cam există antisemitism”. Sovieticul: „Da’, de unde? Avem destui evrei în poziţii-cheie. De exemplu, avem patru evrei în guvern, doi directori de televiziuni, trei generali… Voi cîţi aveţi în astfel de poziţii importante?” Americanul: „Noi nu-i numărăm.”

Pe plaiurile noastre, îi auzi pe mulţi cum ţin să-ţi precizeze că nu ştiu cine despre care se discută e de fapt evreu (şi, eventual, îţi clipesc cu subînţeles – adică „ştim noi ce-nseamnă asta…”). De ce nu se fac astfel de precizări şi în cazul altor etnii sau naţii? De ce nu ţi se spune, pe acelaşi ton conspirativ, şi „vezi, tipul ăla e de fapt neamţ”?

Şi încă ceva: consider că a spune că evreii sînt mai deştepţi/talentaţi/geniali decît restul lumii e tot o formă de rasism. Datele problemei sînt aceleaşi, numai că înlocuieşti trăsăturile negative, pe care bat monedă antisemiţii, cu cele pozitive.

Anunțuri

87 comments so far

 1. dadatroll on

  Dar a spune ca evrei sunt cei mai avocati/doctori/muzicieni aia tot insulta e?

 2. Un scârbit on

  faptul ca omenii comunica face bine . Intr-o societate mincinoasa , IPOCRITA – barfa este un mod de supravietuire .

  Pe de alta parte toti oamenii din toata lumea sunt asa . Discuta fiecare cum poate , daca nu se poate pe fatza .

  In al 3-lea rand acum simtim si noi ROMANII pe pielea noastra susotelile , intr-un mod mai direct .
  Iar pe ocolite se discuta despre noi inca din vechime . In ultimele secole : sunt romani … sunt fraieri , ba sunt lenesi … ba trag ca boii … sunt prosti .

 3. oana on

  rasismul e adanc implantat in noi inca de mici copii, supt o data cu laptele de mama.

  putin offtopic: eram pe strada si am trecut pe langa o tiganca tanara cu un copil in brate, copil care plangea de mama focului. si la un moment dat o aud pe mama, exasperata de tipetele copilului: daca mai plangi, vin tiganii si te fura!

 4. Dan Iancu on

  discriminarea nu e doar negativa, ci si „pozitiva”. e foarte adevarat ca datorita vicsitudinilor a fi evreu insemna a „prefera” meserii fara bagaj mare, dar care produceau bani. e usor sa fugi cind bocceaua-i mica.
  despre cei care austresul sa indice natia omiului, informatie de cele mai multe ori irelevanta, si nu e vorba numai de evrei, o patesc si acum. de la „simpaticul”: „gaca toti jidanii ar fi ca tine” pina la „exista jidani si evrei” totul tine de un anumit soi de intelegere eronata a rasismului sau antisemitismului. ala e, eu nu sunt cam am pina si prieteni…
  haios a fost in facultate, un coleg ma intreaba curios:
  – Dane, esti evreu?
  – Din pacate nu.
  omul a ramas siderat. nu aveam cum sa-i explic.
  in israel unde am stat sapte ani si am fost si-n armata, nu mi s-a spus: tu esti roman, nu evreu. aici fostei mele sotii i s-a apreciat o geanta ca fiind din „piele buna de evreu”. de asta am si plecat. de intors, m-am intors de prost.

 5. Gyzzard on

  „Oamenii sunt multi.” De la asta porneste totul.
  Stratifierea oamenilor e ceva normal, uita-te si tu cat de stratificata e societatea. Si daca putem sa impartim oamenii dupa venituri, dupa educatie de ce nu i-am impartii si dupa religie, culoare, etnie.

  Si cand sunt doua grupuri cu ideologii diferite, e normal ca unu sa fie mai bun si altu mai rau. Si normal ca se fac legende. Romanii spun ca evreii sunt rai findca stiu sa faca bani, si fiindca a face bani cinstit e un lucru bun, e clar ca evreii fura. Evreii au si ei o parere foarte ciudata despre crestini.
  Intrebare: Daca un evreu se face crestin atunci si el nu mai face nici un pacat din cele ale evreilor? E crestin, si crestinii sunt buni.

  In america e cea mai mare discriminare rasiala/etnica/religioasa din lume. Fiindca deviza democratiei este „Nu ii toleram pe intolerabili”, americanii fac o discriminare pozitiva exceptional de negativa.

  Zicea dadatroll ca evreii sunt cei mai buni doctori, In america exista ramuri ale medicinii care sunt strict rezervate pentru evrei, altele pentru negrii, altele pentru femei, etc. Si presupun ca si in celalalte ramuri de meserii importante e tot la fel.

 6. Alexei on

  De ce nu se fac astfel de precizări şi în cazul altor etnii sau naţii?

  Pai cum nu se fac, n-au bucurestenii o simpatie aparte pentru moldoveni? 😛

  Apropo de glume: mi-a trimis un coleg o poza de pe net cu buletinul unui tigan, sa ma amuz de numele lui.
  – Ah, zic, un amic de-al meu, tigan, spunea ca pe fratii lui ii cheama Henry, William, Richard…
  – Si pe el cum il cheama?
  – Habar n-am! Noi il strigam „bai, tigane!” 😀

 7. Un scârbit on

  @ Dan Iancu. inteleg ca ai facut armata in Israel ?

  cum asa ?

 8. Un scârbit on

  Inca ceva . In plus , nu purtati voi grija evreilor ca sunt asa de intelepti si descurcareti ca transforma orice dezavantaj si pana si BARFA la adresa lor in avantaje .

  Nu e gluma . Intelepciunea si planurile Domnului intrec orice pricepere .

 9. David on

  Hai sa te intreb o chestie:

  inventeaza o situatie in care un strain poate sa critice un evreu sau statul israelian in sine fara sa poata fi numit antisemit.

 10. c. p.-b. on

  @ dadatroll: Ce relevanta are faptul ca un evreu e avocat/doctor/muzician? Vrem sa spunem prin asta cum ca a ajuns sa practice meseriile respective ajutat de nu stiu ce chestii oculte? Ca exista o „mafie” care-i promoveaza pe evrei?

  @ Un scârbit: Asta e cu prejudecatile aplicate unor intregi popoare: citiva români fură în Occident şi din asta rezultă că toţi românii sînt hoţi. La fel e şi cu „scoţienii sînt zgîrciţi”, „nemţii sînt corecţi, dar inflexibili şi fără umor” etc. Eu, de exemplu, în Scoţia n-am întîlnit scoţieni zgîrciţi.

  @ oana: Ehei, e o discuţie lungă despre rasismele din gîndirea comună!… Acolo este mediul lor de cultură.

  @ Dan Iancu: Zici că ai făcut o greşeală că te-ai întors. Tu ştii cel mai bine. Dar mă gîndesc că, deşi acolo se trăieşte mai bine, aici se trăieşte mai sigur şi fără stresul unui eventual atentat.

  @ Gyzzard: Ai dreptate, rasismele se explică şi prin faptul că oamenii preferă să facă eforturi de gîndire minime şi astfel apelează la etichete şi clişee. Dar nu asta e singura explicaţie. Mai sînt, printre altele, şi frustrările, nevoia de a găsi un ţap ispăşitor, felul în care este asumată alteritatea etc.
  Un film excelent despre stereotipurile inter-rasiale din SUA este „Crash – povestiri din L.A.” – a fost şi aseara la Pro Cinema.

  @ Alexei: E şi asta o discuţie – despre ce prejudecăţi avem unii despre alţii (munteni despre moldoveni, munteni despre ardeleni, ardeleni despre munteni, ardeleni despre olteni – şi toate combinaţiile posibile). Dar parcă, în cazul prejudecăţilor despre evrei, este puţin altceva. Nu auzi niciodată despre cineva că „e moldovean”, pe un ton conspirativ.

  @ David: Normal că poţi să ai păreri critice faţă de statul Israel sau despre ce fac unii evrei, totul e ca aceste păreri să nu se susţină pe idei rasiste. De exemplu, nu eşti antisemit dacă nu eşti de acord cu politica pe care a dus-o ani la rîndul statul Israel în ceea ce priveşte colonizarea. Tot aşa, nu eşti antisemit dacă nu eşti de acord cu ceea ce fac ultrareligioşii evrei. Şi aşa mai departe.

 11. ihtys on

  eu am o simpatie si apreciere instinctiva pt evrei

 12. Cristina on

  @ihtys: „apreciere instinctiva”. Scuze, asta suna naspa, e ca si cum ai spune ca ii adulmeci dupa miros. Ceea ce e tot antisemitism.

 13. ihtys on

  Cristina te auzi ce scrii ?

  antisemitism =Concepţie, atitudine de ură împotriva evreilor şi de îngrădire a drepturilor lor.

 14. blogideologic on

  Este cu totul şi cu totul deplasată discuţia aceasta tocmai astăzi, văzând masacrul comis de Tsahal asupra civililor palestinieni, incluzând copii, în banda Gaza. Dumnezeule, în ce veselie indecentă se comentează aici anecdotele !
  Titus Filipas

 15. Cristina on

  Fobiile se manifesta sub multe forme. Daca iei definitia doar ca atare, da, ceea ce am spus pare un nonsens.

 16. c. p.-b. on

  @ blogideologic: Nu am stiut de cei patru copii palestinieni ucisi in urma raidului aerian (e razboi, acolo se intimpla lucruri de genul asta tot timpul), dar asta nu schimba cu nimic datele discutiei.

 17. mulliganoglu on

  semiti sunt si arabii si sirienii

 18. Un scârbit on

  puntul lor forte : sunt cei mai uniti si solidari dintre natiunile pamantului . Vezi aici

  Din cate stiu la ei nu exista evreu sa cerseasca , sa fie lipsit de un trai decent sau sa nu fie bagat de nimeni in seama . Isi poarta de grija intre ei . Cu toate acestea sunt calculati , chibzuiti si stiu sa faca economie unde e cazul ( nu e zgarcenie ) . Am vazut cativa pe la Cluj care chiar umbla cu transportul in comun .

  si asta-i faina http://www.youtube.com/watch?v=M5PPc1fQSM8&feature=related

 19. c. p.-b. on

  @ Un scârbit: Asta-i o alta prejudecata. Nina Cassian povestea in interviul respectiv ca a mers la un moment dat, cind o ducea rau, la o organizatie evreiasca din SUA sa ceara ajutor si a fost tratata cu refuz.

 20. Un scârbit on

  @ Cezar
  depinde ce criteri au ei , evreii . Poate dupa criteriile lor Nina Cassian nu-i evreica . Sau cine stie ce conflicte sau dedesubturi au si ei . Nu stiu , am o experienta slaba cu evreii . Pe la Cluj sunt putini si cu mine cel putin au fost foarte ZGARCITI la vorba .

 21. Cristina on

  oh, deci exista niste criterii dupa care esti sau nu esti evreu… fascinant.

 22. Mulliganoglu on

  da, exista, si ele sunt stabilite de evrei. daca imi amintesc bine, neaparat mama sa fie evreica. poate parea ciudat pentru un roman (chiar, ce inseamna sa fii roman: sa ai limba materna romana, sa fii nascut din parinti romani, sa fii nascut in Romania?); evreii chiar au constiinta poporului ales si, din cate am observat eu, nu prea se amesteca cu altii.

 23. dadatroll on

  @ cpb: nu mey, mafia ii ajuta pe italieni, aia stie toata lumea.

 24. dadatroll on

  @blogideologic: asa e, evrei nar trebui sa traga inapoi in aia care dau cu rachete in Israel ca nu cumva poate sa moara cineva nevinovat. La fel, nar trebui sa bagam pe nici un criminal, talhar, politician, Iliescu in puscarie, ca poate fro doi or fi nevinovati.

 25. dadatroll on

  Pentru cei care sau ofensat la comentariul meu dinainte: mii de scuze: cand am zis ca fro doi or fi nevinovati, bine nteles ca nu mam referit si la Iliescu.

 26. balauru on

  „Este cu totul şi cu totul deplasată discuţia aceasta tocmai astăzi, văzând masacrul comis de Tsahal asupra civililor palestinieni, incluzând copii, în banda Gaza. Dumnezeule, în ce veselie indecentă se comentează aici anecdotele !”

  Daca ungurii ar trage cu rachete in romani si le-ar rani copiii, le-ar teroriza populatia atita timp, ce ai face desteptule? Le-ai face din degetul aratator nu nu nu railor? Iaraelul nu trebuie sa dea explicatie nimanui, tragi cu qassamuri si graduri in populatia civila? Platesti un pretz greu. Si ca sa mai inveti ceva,
  in curind de unde se trage, din cartierele si din casele din care se trage, vor primi inapoi cu tunurile. Si nu o sa se mai traga a doua oara de acolo. Pina acum, a fost chestie de mila, dar mila se termina repede cind ai de a face cu derbedei teroristi care trag cu un singur scop, sa ucida populatia civila.

  Ti-e mila de palestinienii teroristi? Mai bine ti-ar fi mila de saracii din Romania de la sate, aia uitati de guvernul roman ca sa imbuibe oameni ca tine care mor de grija strainilor.

  Titus draga, ce ti-au facut tie evreii?

 27. balauru on

  „semiti sunt si arabii si sirienii”

  si sirienii sint arabi :-)- Doar Assad, doctorul, nu e musulman, e doar musulman prefacut.

  am citit o chestie tulburator de idioata spusa de unul mutsunake, un doctor cu remuscari de emigrare , de la andreanum. zicea ca palestinienii nu pot fi antisemiti din cauza ca si ei sint semiti. nu o spunea in gluma. dar le plinge si el de mila palestinienilor de parca i-a cunoscut de pe vremea lui Ceausescu cind isi faceau de cap sub tutela.

 28. Un scârbit on

  as spune multe . Dar pe scurt sunt de acord cu Dadatroll si Balauru .
  @ Blogideologic = Titus Filipas
  Noi romanii ne laudam ca respectam Noul Testament( inima legii , dragostea , bla bla , etc .. ) mult mai bun ca Vechiul dar de fapt nu respectam nici Vechiul Testament . Asa suntem noi , buni din gura si la vise . Am vrea noi . Dar evreii( toti, si aia care zic ca sunt atei sau alte conceptii )respecta mult mai bine decat noi nu doar Vechiul Testament ci si anumite chestiuni ce tin de Noul T. . Dar nu se lauda si la nivel declarativ ei inca nu au interes sa-l recunosca pe fatza pe Hristos . ”Crestinatatea ” ( care de fapt este si cretina in mare parte ) cu siguranta ca ar interpreta gresit aceasta situatie . Inca nu e vremea . Cand EVREII vor crede in Fiul perfect al Tatalui perfect aceasta se va vedea ( prin impact , putere si faptele credintei ) si nu asa numai cu buzele ca si ” crestinii ” .

 29. Mihnea Georgescu on

  Poanta e bună. E adevărat că Rusia este unul din leagănele antisemitismului, încă din vremea Ţarilor, de pe la 1870, când evreii au fost obligaţi să se limiteze la aşa-numitul Teritoriu – Pale of the Settlement. http://en.wikipedia.org/wiki/Pale_of_Settlement

  Nu cred că a afirma că evreii sunt mai inteligenţi este o formă de discriminare pozitivă. Este purul adevăr, fără falsă modestie, explicabil şi prin condiţiile vitrege şi persecuţiile la care au fost supuşi.

  SHALOM şi felicitări pentru articol!

 30. Dan Iancu on

  @un scirbit

  pentru ca orice barbat face armata daca e cetatean.

  @cezar

  n-am spus ca din cauza securitatii am venit. cestia e mai complexa decit siguranta personala, care nu prea ma intereseaza.

 31. Mulliganoglu on

  @Balaure, din cate stiam io, sirienii se considera oarecum diferiti de arabi (si chiar si ceilalti arabi ii cosidera asa)- s-ar putea sa ma insel.

 32. asklepios cuceritorul on

  „Scoţianul ţine sîmbăta şi tot pe ce poate pune mîna, zice englezul.
  Un luptător francez fuge pînă şi de o căprioară, zic nemţii.
  Un rus, zic polonezii, poat fi păcălit numai de un ţigan, ţiganul de un ovrei, ovreiul de un grec şi grecul de dracu.
  „Dacă şi Texasul şi iadul ar fi ale mele, aş închiria Texasul şi m-aş muta în iad”, a zis un vestit general.
  „Aşa-i”, a scris un proprietar de ziar din Texas. „Fiecare pentru ţara lui.”
  Peloponezienii le-au scornit pe astea de mult, la el ruşii, chinezii, pînă şi locuitorii insulelor Fiji, cei cu inele în nas,
  Tot aşa:
  Americanul este un anglo-saxon cînd englezul vrea ceva de la el: sau:
  Cînd francezul bea prea mult vrea să dansze, neamţul să cînte, spaniolul să joace cărţi, italianul să facă pe grozavul, irlandezul să se bată, americanul să ţină un discurs: sauş
  Ce-i mai tîmpit decît un irlandez tîmpit? Un suedez isteţ.
  Toate astea există în toate limbile şi în toate regiunile locuite de oameni. Adesea stîrnesc rîsul şi uneori vărsare de sînge.”

 33. forevergreen on

  Daca umbli pe o strada din zonele unde exista astfel de conflicte etnice, nu stii cine trece pe langa tine, numai daca nu este imbracat intr-un anumit port traditional. Pentru mine chiar nu conteaza. Am fost in zonele unde traiesc si arabi si evrei, pe vremea cand era pace si m-a durul sufletul dupa aceea. Ramane deschisa intrebarea: de ce se invrajbesc oamenii in permanenta? Stiu exista multe raspunsuri.

 34. blogideologic on

  Metanarativul ‘poporului ales’
  Vikingii creştinaţi se considerau ‘poporul ales’. Exact în tradiţia vetero-testamentară a termenului. Altminteri este imposibil de stabilit, la modul ştiinţific serios, vreo documentare genetică pentru ‘poporul ales’ pe acest pământ. Astfel, tot în tradiţia vetero-testamentară, în evoluţia culturală a lui Ioan Eliade Rădulescu întâlnim bizareria abdicării de la ideologia primară, şi îmbrăţişarea ideologiei secundare iudeo-creştine. În treacăt fie spus, această ideologie inventată după 1800 AD nu este nici hieratică, nici eroică. Este ideologie vulgară în taxonomia lui Vico. Ideologia iudeo- creştină se manifestă folosind o panoplie de mijloace, de la cele subliminale la acelea făţiş agresive, pentru a induce în capetele noastre ideea de „progres” al cărui motor ar fi ‘poporul ales’. Înşurubată ideologic în creier, ideea acestui „progres” ucide dorinţa Omului. Ucide elanul Omului natural de a câştiga dreptul de folosire a timpului.
  Un pasaj enigmatic din „Biblicele” lui Ioan Eliade Rădulescu se referă la faptul că Ţara Românească fu întemeiată la fel ca Israelul Vechiului Testamen! „Radul Negru”, cum îl numea Heliad pe cel dintâi Basarab, ar fi împărţit Ţara Românească în douăsprezece judeţe. Ei, da!, aceasta după modelul celor douăsprezece triburi ale lui Israel. Fiecare judeţ românesc însemnând un „trib românesc”: „Radul Negru fu nevoit a constitui pe Români ca pe Israel.” Cel mai notoriu dintre „triburile româneşti” ale lui Noului Israel (Ţara Românească) aflându – se în judeţul chemat Romanaţi. Este plauzibil că această denumire precede actul de la 381 AD pentru Nova Roma, şi constituie una dintre justificările bottom -up, conceptual ascendente, pentru acel act. În Oikumena orientală din veacul IV s-a produs marele punct de turnură în istoria creştină, când „timpul liniar” propus de iudaism se rupe. Dacă Lenin numea reforma lui Solon din Atena cu termenul înşelător şi pompos „revoluţie”, –deşi era doar implementarea renaşterii saitice în Europa oraşului grecesc–, putem numi „revoluţie” şi fenomenul de ‘socii’- alizare a traco- daco –moesilor. Tranziţia aceasta îi transformă în ‚pastores romanorum’, analogul unor ‚socii’ romanizaţi, vorbind vernaculara neolatină incipientă din Romania orientală. Fenomenul ‚socii’-alizării traco- daco – moesilor este unanim recunoscut de cugetarea creştină ortodoxă la conciliul din 381 AD, prin folosirea apelativului Nova Roma pentru Constantinopol. Fu, acela, primul act protocronist. Termenul Nova Roma era produsul reflecţiilor de grup, al unui ‘think tank’ creştin oriental condus de Ierarhi. În subsidiar, prin statuarea despre Nova Roma se recunoaştea că există şi un Latium Novum. Există nenumărate dovezi lingvistice ale existenţei acestui Latium Novum, conservate în denumirile geografice din peninsula balcanică. În arealul nord- dunărean, cea mai puternică dovadă lingvistică o constituie existenţa teritoriului chemat Romanaţi.
  Mihail Sadoveanu continua în Moldova Muşatină abordarea lui Ioan Eliade Rădulescu pentru Noul Israel, întru sublinierea spiritului vetero-testamentar din cultura noastră. Anume intensificarea sentimentului de popor ales, pentru care Dumnezeu lăsă drepturile şi darurile firii. Opera lui Mihail Sadoveanu este înjosită acum de critici, tocmai din raţiunea negării credinţei în drepturile noastre naturale. Înjosit este şi Mihai Eminescu: Poetul a fost neînduplecat luptător pentru drepturile noastre. Genealogii săi, chiar şi Petre Ţuţea, afirmă că Mihai Eminescu avea în vine sânge de vareg. De aici nemăsuratul orgoliu ce îl caracteriza pe Mihai Eminescu, şi credinţa că aparţine poporului ales. Care în litera lui, continuând ideologia lui Heliad, era poporul român.
  Se spune că pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, singurul serviciu de spionaj străin care acţiona în România era K.G.B.- ul. Nu este adevărat. Exista un serviciu de spionaj străin ce răspândea zvonul că Romanaţii erau un judeţ fondat de veterani din Legiunea Iudaica. Taică- meu, ceferist de clasa I, călătorea zilnic cu trenul în interesul serviciului şi era stupefiat de apariţia zvonului acesta! De aici este doar un pas pentru a pretinde că Oltenia nu aparţine României. Un alogen precum intelectualul Constantin Dobrogeanu-Gherea aserta în secolul XIX că strămoşii lui mai îndepărtaţi sunt îngropaţi în Oltenia! De altminteri, chiar în anul 2006, am privit pe canalul de televiziune Realitatea TV o confruntare între Emil Hurezeanu şi Cristian Tudor Popescu, în care la afirmaţia lui C.T.P. că strămoşii săi erau olteni, Emil Hurezeanu exclamă: „A! Deci proveneau din Legiunea Iudaica!” De fapt nu a existat vreo Legiune Iudaica printre legiunile romane, nu are vreun sens să perpetuăm minciuna aceasta cu un caracter evident defetist.
  « Nu sunteţi poporul Domnului iubit? », supralicita şi Dimitrie Bolintineanu ideea vetero-testamentară la noi. Mi se pare suspectă şi derizorie, la oricine, încercarea de a câştiga identitate respectabilă în lumea modernă prin mijlocirea ideologiei secundare iudeo-creştine. Interpretarea Vechiului Testament poate produce derive. Orice neam care se auto-apreciază a fi ‘popor ales’: normanzii Regatului celor două Sicilii, varegii Rus, alte populaţii ce speculează metanarativul acum, consideră că bogăţiile lumii le-au fost hărăzite prin justiţie distributivă divină.
  Titus Filipas

 35. Joker on

  mie mi se pare ca raspunsul la intrebarea De ce nu ţi se spune, pe acelaşi ton conspirativ, şi “vezi, tipul ăla e de fapt neamţ”? il dai singur: pentru ca EI sunt o alta rasa, sunt altfel decat noi, se sprijina pe alte valori. Noi avem la baza societatii individ-familie, ei au comunitatea.. de aia nu ii numara 🙂

 36. textier on

  glumele astea sint bune ca ne fac sa reflectam la conceptul de STRAIN in general.
  caracterizarile de tip „blazon” (scotienii sint asa, oltenii sint asa, grecii sint asa…) fac parte din folclor si dintr-o traditie culturala care e pacat sa dispara. ele pe lng ca sunt reductioniste si caricaturale (in tuşe exagerate), mai sint si ambigue, lipsite de valorizari etice.
  eu m-am nascut pe str. foişorului (zona dudeşti), intr-un cartier cu multe familii evreiesti (s-au imputinat cu timpul, prin politica de tirguiala a lui ceausescu – apropo, ar trebui discutat mai mult dsp. asta). noi eram prieteni cu ei, eu ma jucam cu copiii lor, in familia mea sa spuneau glume cu evrei (multe stiute de la ei insisi – sint autoironici, cum devenim de la o vreme si noi romanii). ideea e ca ne raportam unii la altii cu bunavointa si intelegere. daca spuneai de pilda cuiva „nu prea esti jidan”, insemna ca a facut o afacere proasta, ca nu are spirit mercantil. sint convins ca problemele apar de la politicieni si de la ideologizare. oamenii simpli au in instinct o intelepciune a convietuirii in armonie.
  si sint convins ca rolul intelectualului de azi nu este sa lupte orbeste impotriva „prejudecatilor”, ci sa pastreze acea armonie umana a relatiilor. bagajul cultural al blazoanelor, al imagologiei populare, e un tezaur care e pacat sa se piarda. cenzurind folclorul nu rezolvi problema rasiala. dimpotriva, risti sa provoci antipatie prin ricoseu.

 37. dadatroll on

  Deci nu prea ai cum sa nu prea fi jidan. Ori esti ori nu esti ca si o femeie care e insarcinata. Sau nu e. Dar nu poate sa nu fie prea insarcinata. Sau Iliescu, fie e bou.

 38. Alexei on

  Ah, mi-am amintit o chestie, apropo de raspunsul americanului – "Noi nu-i numaram": mai mereu aud pe la tv ca Obama ar putea fi primul presedinte de culoare al SUA.

 39. Gyzzard on

  E o chestie foarte ciudata asta cu Obama. Albii nu il iubesc ca e negru, negrii nu il iubesc fiindca se crede alb, asa ca voturile cui le are? Chiar asa de rele sunt alternativele?

 40. dadatroll on

  Macar bine ca Obama nui jidan ca atunci chiar ca nu ar mai vota nimeni cu el in America. Ca se stie ca America e ca Germania Nazista.

 41. Un scârbit on

  @ DADATROLL . aici cred ca gresesti

  de cand SUA nu mai iubeste evreii ?

  @ Gyzzard . Nu gandesc toti negrii si toti albii asa . Numai prostii . In alta ordine de idei cred ca sunt multi LATINI in SUA . Traiasca Latinitatea … Traiasca Romania … Traiasca Cluj-Napoca … Traiasca CFR . Hai PDL .

 42. Un scârbit on

  Dupa Biblie mai bine un barbat cat de cat capabil decat o femeie ! … poa sa fie si cu origini eschimose , boshimane , pigmee , papuase sau amazono-canibale .

 43. Gyzzard on

  @Un scârbit: Populatia americii este adanc divizata dupa rasa/religie. Daca ai sa vezi exista cartiere de albi si cartiere de negri. Era acum cativa ani un articol intr-un ziar, de un negru care a dat in judecata un cartier de-al lor pentru ca toti din jurul sau isi vandusera casele din cauza ca a venit el.
  Daca ai sa vezi acei negri bogati au majoritatea prietenilor albi. Iar negri bogati sunt urati de cei saraci fiindca si-au vandut sufletul. (Nu ma refer la raperi ca acolo e alta problema)

  @DADATROLL: America e facuta dupa planurile evreilor (ma refer la forma actuala), daca nu ma crezi uita-te pe orice bacnota americana.

 44. dadatroll on

  Da, evrei conduc lumea. Bush e de fapt tot evreu, ca Hitler.

 45. Gyzzard on

  Bush nu conduce lumea…

 46. Un scârbit on

  @ Gyzzard . inteleg ce zici si in mare parte sunt de acord cu tine . Se mai poate ceva : sa fie si in SUA furt puternic si la VOTARE .

  @ dadatroll .esti cumva foarte evreu in inima si gandirea ta ? nu ma intereseaza trupul si pe acte !

  daca vrei defineste-ti aici credinta ( oricare ar fiea ) sau ideologia dupa care traiesti = comceptia despre lume si viata … astept, daca binevoiesti , fara graba . Daca trebe gandeste-te si scrie si peste o saptamana .

 47. Gyzzard on

  @Un scârbit: S-ar putea sa ai dreptate, la faza cu votarea e foarte ciudat in SUA. Votarea se face electronic (deci fara dovezi palpabile) iar procentul de oameni care voteaza este foarte mic, deci daca se hotaraste unu sa il voteze pe obama si mai ii zice si unui vecin, deja sunt 2 voturi pentru obama, si 2 voturi dintre cei 5 care voteaza intr-un stat e mult.

  PS: Mi se pare mie sau e ciudat ca americanii voteaza pe cineva a carui nume e foarte apropiat cu a unui dusman SUA?? Si americanii taxeaza si o pata de pe pantoful candidatului

 48. asklepios cuceritorul on

  @Gyzzard
  Hi, hi, hi… Abia astept sa avem primul presedinte de culoare al Americii. Asta ca sa friga ficatii-n rasistii ca tine.

 49. dadatroll on

  @ Un scarbit: mersi ca miai dat voie sa ma gandesc o saptamana. Hai sa te mai intreb ceva: daca ma duc la buda, imi dai voie sa ma sterg? Sau e corect sa cer voie de la proprietarul blogului?

 50. Un scârbit on

  @ esti tare ! dar sa nu interpretam gresit .

  ideea este ca nu ma grabesc , ca am rabdare . Recunosc ca nu sunt un bun DIPLOMAT si POLITICOS . Dar inima conteaza nu formele exterioare .

  Daca nu vrei sa raspunzi nu te lua de tot felul de chichite , nu te face ca nu intelegi ca sa deviezi de la subiect .
  Nu fi român , zi ca nu vrei si pace .

 51. Mulliganoglu on

  @Gyzzard, pe bancnota de 1$ sunt simboluri si idei masonice- desigur, au legatura cu evreii prin semnificatiile kabbalistice, dar la fel de bine poti sa spui ca-s egiptene, Moise a fost preot egiptean

 52. Un scârbit on

  @ mulliganoglu .

  si mai scrie parca : Noi credem in Dumnezeu … dar tipic pentru americanii smecheri, curve si parsivi nu se specifica in care Dumnezeu cred ei ? ( caci e plina lumea de dumnezei si sunt multi . si toti oamenii isi numesc dumnezeii cu litera mare – G , D , A mare ) .

  De aceea insist cu o idee : spune-mi in ce crezi , ce credinta ai ( ce Dumnezeu ai ? ) , ca sa-ti spun cine esti .

 53. Mulliganoglu on

  pai un bun crestin crede in D-zeul evreiesc. acu’ ce vrei, sa scrie in paranteza tipul de D-zeu?!

  daca nu ma insel, unii presedinti americai au fost masoni, poate de aici toata simbolistica asta.

  chiar, stie cineva de ce sunt 13 stele, 13 perle pe spatele bancnotei de 1$ si ce semnificatie au? io m-am gandit la 12 apostoli + Fiul

 54. Un scârbit on

  asta cu 13 stele , perle nu o stiam ( sunt mai ignorant in aceste privinte ) .

  Da , cred ca ar trebuii sa se scrie macar ” Holy Bible’s God ” sau Dumnezeul ambelor Testamente .
  Caci tare ma tem ca si americanii au Dumnezeul Banilor , al acestei lumi , Lucifer , Luceafarul cazut = Satan sau cum i mai zice .
  ~~~ ~ ~ ~ Nota : Rusii sunt mult mai rai decat americanii, inca ( in conceptia mea ) .

 55. Gyzzard on

  @asklepios cuceritorul: De ce ti se pare ca sunt rasist? Vorbeam despre parerile americanilor nu despre parerea mea.
  Sincer, daca as fi american, nu l-as vota pe Obama, dar nu din cauza culorii pielii ci din cauza a ceea ce spune in discursurile sale.

  PS: Rasism e si sa alegi un negru doar pentru ca e negru. Daca ai fi citit si postul domnului Badescu, ai fi aflat asta.

 56. Mulliganoglu on

  aici poti s-o studiezi:

  (se poate mari)

  acum vad ca sunt 13 sageti in gheara vulturului, in sinister, iar in dexter planta are 13 frunze si 13 fructe.

  cum ar veni, 13 este invariantul bancnotei de $1

 57. Gyzzard on

  @Mulliganoglu: Sunt simboluri evreiesti. Masonii le-au preluat de la evrei.
  Marile banci ale americii sunt conduse si detinute de evrei, asa ca e normal ca si bacnotele sa poarte insemnul lor.

  PS: Moise nu a fost preot egiptean. Simbolurile evreiesti sunt total diferite de cele evreiesti asa ca…

 58. Gyzzard on

  @Mulliganoglu : te-ai uitat ce formeaza cele 13 stele? Steaua lui David.
  Ca sa desenezi steaua lui David ai nevoie de 12 puncte, dar am observat ca se mai adauga un punct central=13… poate, dar sa nu incepem cu teoria conspiratiei :d

 59. Mulliganoglu on

  serios?! nu a fost preot egiptean?! asta schimba lucrurile. tre’ sa ma pun cu burta pe carte.

 60. textier on

  @dadatroll: Bravo, te-ai prins! Tocmai în asta constă umorul acelei zicale. (E un privilegiu să discuţi cu oameni inteligenţi.)

 61. Mulliganoglu on

  sau cele 12 semintii ebraice + 1 ?

 62. c. p.-b. on

  Nu am nimic de zis, pentru ca pe mine la discutia asta m-ati pierdut. Nu sint familiarizat cu numerologia, kabbala, simbolistica masonica (stiu doar lucruri superficiale), asa ca nu am habar de ce sint cele 13 stele. Poate descoperiti voi. 🙂

 63. asklepios cuceritorul on

  @Gyzzard
  Io pe tipul asta, Obama, il urmaresc de vreo 3 ani. Parera ca nu e iubit nici de negri, nici de albi, nu e a americanilor. E a ta. http://youtube.com/watch?v=wKsoXHYICqU
  Ce anume din ce spune el te deranjeaza?

 64. asklepios cuceritorul on

  Esenta discursului sau, care nu s-a schimbat din 2000 e asta: „There is not a liberal America, a conservative America, there is United States of America.” Il gasesti aici: http://youtube.com/watch?v=AmUUYo9o9eg

 65. Gyzzard on

  @asklepios cuceritorul: Mai cauta. Citeste printre randuri. Pe ce iti bazezi parerea ca e iubit si de albi si de negri, sau macar de una dintre cele doua categorii?

  1)Documenteaza-te si vezi care e parerea americanilor despre negri. Si nu te baza doar pe ce vezi, discriminarea pozitiva exista doar in cazul in care ti-e frica sa nu-ti dai foc, iar votul e secret.
  2) Cauta si tu ce se scrie prin revistele de negri din america despre obama.

  Din ce cauza nu-mi plac discursurile lui? Aici e parerea mea proprie.

 66. Gyzzard on

  “There is not a liberal America, a conservative America, there is United States of America.”

  Si asta e tot ce a spus in toate discursurile sale din ultimii 8 ani? Se pare ca vorbeste cam mult si spune cam putine.

 67. v on

  @gyzzard si mulliganoglu : banuiesc ca alea 13 stele de pe bancnota n-au nici o legatura cu faptul ca la constituirea statelor unite erau 13 state, nu? 😀
  a se numara si dungile de pe steagul american.

 68. Un scârbit on

  bine spune v

  cat despre Obama sau chiar Osama sper sa fie mai mult al romanilor si pentru romani . Pentru latinitate . Haide CFR !

  CITITI si aici
  http://www.romanialibera.ro/a119241/ambii-candidati-democrati-promit-sa-elimine-vizele-pentru-romani-daca-ajung-la-casa-alba.html
  la capitolul INCREDERE merg pe mana lui Obama .

 69. Mulliganoglu on

  aha, asta era. merci, v!

 70. Un scârbit on


  Multumesc mult asklepios cuceritorul pt. acest link . spiritul acesta imi place si ma reprezinta .

  Ceva din discursul , campania si ideile lui Obama isi mai trag seva de la Reforma , Adevar si Biblie .
  Bush chiar daca i cu Isus pe buze inima lui este departe de El . Sufletul negrilor este mai bun si mai de incredere caci au fost mai nedreptatiti si au suferit mai mult in ultimul timp .
  Plus de asta , la ora actuala in lume trezirile spirituale sunt in AFRICA si AMERICA de Sud . Si in China aud ca patrunde Biblia = Crestinismul puternic dar este inca in secret= biserica subterana ca nu dau voie COMUNISTII . Acolo e mai rau decat la noi pe vremea lui Ceausescu , in anumite privinte .

 71. Gyzzard on

  @v: Ok, de asta uitasem. Dar oricum trebuie sa recunoastem ca e mai amuzanta teoria conspiratiei.

 72. dadatroll on

  Deci bei scarbitu, ce vrei de la mine? Ce trebuie sa fac pentru tine?

 73. Cristina on

  Dadatroll, don’t ask, pls. Poate ca nu vrei sa stii. :))

 74. v on

  @gyzzard: categoric mai amuzanta. 🙂

 75. dadatroll on

  Nu ca vreau sa stiu ce naiba are asta cu mine. Ca sa ii spun eu nu stiu ce lui. Dar nam inteles ce. Cai spun, da nu ma sa inteleg.

 76. Un scârbit on

  @ dadatroll . credeam ca daca te rog vrei sa-ti definesti credinta , sa spui in ce crezi , daca tu crezi in ceva .

 77. dadatroll on

  Binenteles ca eu cred in ceva, ca tot omu. Dar aia se schimba de la moment la un alt moment. In momentu de fata ce cred eu e ca tu esti un prost.

 78. c. p.-b. on

  Dadatroll, eu credeam ca esti un tip cu umor si ca nu apelezi la insulte.

 79. Un scârbit on

  @ dadatroll . Multam ca tot ai spus ceva . E bine si asa .

  Parerea mea este ca daca nu esti cult sau intelectual nu e neaparat sa fi prost .

 80. Un scârbit on

  lamurire: daca un om nu este cult sau intelectual asta nu inseamna ca e prost .

  @ dadatroll, imi pare rau daca din vina mea te simti rau . Daca m-am facut gresit inteles imi cer scuze pentru impolitete , ton , etc …

 81. dadatroll on

  Sati spun drept vroiam sa zic ca in momentul de fata eu cred ca o sa mai beau ceva, dar aia sa mai zis.

 82. dadatroll on

  In plus, de cand sunt eu un tip cu umor care nu apeleaza la insulte? Am crezut ca sunt un tip fara umor care il tot injura pe Gramo. Hotarestete care din astea doua una.

 83. un trecator on

  Va zic io, ca am ochelari si vad bine cu ei: Dadatroll e un chinez evreu negru nazist din Iran. Da’care era tema discutiei? N-am fost atent.

 84. dadatroll on

  @ Trecator: ai uitat carel uraste pe Gramo. Sau carel idolizeaza pe Gramo.

 85. c. p.-b. on

  @ dadatroll: Si eu uitasem de obsesia ta cu Gramo. Si trageam nadejdea ca si tu.

 86. dadatroll on

  Cum sa uite dadatroll de Gramo? Gramo e singuru motive (adica singurele, cas mai multi) pentru care dadatroll exista, adica existam, adica eu.

 87. ihtys on

  3 evrei care mi-au frant prejudecatile : Primo Levi, Elie Wiesel si Wladyslaw Szpilman


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: