Un mare român: Adrian Păunescu

Iată cum începe articolul despre Adrian Păunescu din Wikipedia:

„Adrian Păunescu (n. 20 iulie 1943, Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, astăzi Republica Moldova) este un poet, publicist şi om politic român. Păunescu este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra. Este unul din cei mai prolifici poeţi români contemporani.
A debutat ca poet în 1960. Din 1973 conduce revista Flacăra. Devenit incomod, este destituit în iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploieşti din luna iunie a acelui an, însă Păunescu devenise cunoscut şi pentru criticile la adresa puterii (vezi, de exemplu, poemul Analfabeţii, publicat în 1980 în Flacăra).”

După cum se vede, Wikipedia asta e o enciclopedie serioasă şi demnă de toată încrederea!

Prin urmare, poetul de curte al lui Ceauşescu, unul din cei mai mari profitori ai regimului trecut a fost – dacă nu ştiaţi – un disident. Ca să nu mai vorbim că a fost, este şi va fi un maaare poet.

Iar acum e nelipsit pe micile noastre ecrane (în special la Realitatea TV, cu care are mai nou contract), ca mare analist şi înţelept al neamului.

(Vi-l mai amintiţi, la începutul anilor 90, în emisiunea lui Tatulici – care l-a spălat, tuns şi frezat pentru a reveni în viaţa publică – cum plîngea cu lacrimi de crocodil şi zicea „Am fost un porc”?)

Anunțuri

50 comments so far

 1. moshu49 on

  Şi cum de la troaca lui Tatulici (wizard?) a ajuns sã grohãie (youtubian) în jilţul senatorial, pentru recredibilizare trebuia dat pe mâna tinerilor „duri” Ursu şi Turcescu.
  De ce sã nu fie prostit şi tineretul capitalist cum a fost prostit şi cel comunist (io)? Bleah!

 2. depe on

  paunescu e autorul unora din cele mai tari perle ever, potentate in penibilul lor de faptul ca le spune cu patos.

  de exemplu, asta:
  “Avem nevoie de un stadion la Constanta. Constanta este poarta noastra spre Univers!” (replica spusa intr-o emisiune sportiva)

  oricum, nu mi se pare o prezenta nociva. cred ca tinerii din ziua de azi sunt indeajuns de occidentalizati incat sa-i considere penibile puseurile anacronice de patriotism.

 3. Lorena Lupu on

  iar wikipedia e ca un fel de autoservire. Articolele de acolo sunt scrise de (l)useri, modificabile tot de către marele public. La începuturile site-ului wikipedia.ro, era o sursă de amuzament pentru mine să văd cum postau unii definiţii total aberante, la mişto. Se pare că unele au rămas aşa…

 4. Franz on

  Ma întreb daca nu a scris chiar el articolul din Wiki.

  Dar uite cum poate fi si utila enciclopedia user generated: la articolul din engleza al aceluiasi maaare lingusitor avem un link interesant – http://www.ce-review.org/00/35/gallagher35.html#1

  🙂

 5. balauru on

  🙂

  bai trebuie sa ma confesez. am fost rau, am intrat la el la blog si am vrut sa fac si eu ce-i facea el lui Ceausescu, sa-l laud pina la orgasm ( al lui) -am renuntat bre, am renuntat..uite ce poza de ursulet nevinovat si-a pus…:-)

  totusi, a fost si e un poet bun, asta nu poate sa-i ia nimeni.

  in plus, oricine in locul lui ar fi facut la fel.

  Iar despre Cenaclul Flacara se spune ca a fost trimis special in America de Ceausescu sa vizioneze concerte rock si tot felul de manifestari de „descarcare” a maselor. Iar omul a gasit o „solutie” destul de onorabila desi muzica aia folk era lipsita de cam orice valoare. ( parerea mea only)

  Pe scurt, omul e o celebritate in Romania. E parte din istoria Romaniei desi a mers pe acolo „pe unde batea vintul”

  Grav, mi se pare Corneliu Vadim Tudor, care si el le lingea cururile geniilor carpatine dar omul nu are absolut nici o valoare.

  Asta e blogul lui. Am renuntat din solidaritate pentru dragostea de blog. De vede ca si-l iubeste si el pe al lui.
  http://www.paunescuadrian.blogspot.com/

  jenica balauru 🙂

 6. Franz on

  @balauru

  Din fericire pentru noi, nu toti au urmat calea pavata cu pupicuri dulci în zone pline de cîlti.

  Iar întrebarea ce-as fi facut eu ramîne în picioare; sa speram ca istoria nu o sa se grabeasca cu repetia pentru a afla raspunsul.

 7. balauru on

  „Din fericire pentru noi, nu toti au urmat calea pavata cu pupicuri dulci în zone pline de cîlti.”

  Tu poate, insa cred ca ceilalti nu au facut-o din cauza ca nu li s-a dat ocazia.

  Asa as putea sa spun despre mine, nu am fost nici macar UTC-ist, am fost liber, cind am plecat din Romania au vrut sa ma babe in UTC ca sa poata sa ma dea afara dar n-au reusit 🙂 Dar, asta nu e eroism, eram un golan pur si simplu 🙂

 8. yoyoyoi on

  trebuie sa faceti diferenta intre poetul Paunescu si omul Paunescu. Sunt doua personalitati diferite. Eu o prefer pe prima.

 9. ZuZu on

  Nici eu nu-l suport pe omul asta.

 10. Un scârbit on

  @ yoyoyoi
  Pentru mine daca nu esti om degeaba esti poet .

  Daca nu ai de tata pe Dzeu , ai de tata pe celalalt si daca nu schimbi situatia , acum cat se mai poate , vei locuii vesnicia in IAD .

  In IAD vor fi si dintre aceia pe care lumea aceasta ii numeste : eroi , genii , sfinti , scriitori , poeti , mari artisti , cel mai … , cel mai … .

 11. ihtys on

  Lui Adrian P. i-ar trebui taiate inpaunarile.

  La W-pedia cred ca l-a descris un alt comunist.

 12. blogideologic on

  Wikipedia romaneasca este controlata de ‘Sfatul Batranilor’ (anonimi). Un procentaj mare din componenta sunt cadre didactice la Universitatea din Cluj, iar intregul proiect este comandat de Sorin Adam Matei, cadru didactic la Purdue University din USA. Nu stiu cine sunt ceilalti. As vrea mai ales sa aflu cine se ascunde sub pseudonimul “Plinul cel Tinar”. Vezi pe aceeasi tema articolul : http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=460
  blogideologic

 13. ihtys on

  balaurele,

  Nu sunt de acor cu tine „oricine in locul lui ar fi facut la fel”.
  Sunt multi care au ramas cu coloana vertebrala dreapta, neinfectati de ciuma aceea.

 14. isuciu on

  Pai daca s-a acuzat singur cand a spus ca e un porc, ce rost mai au eforturile de a-l spala ?

 15. Un scârbit on

  @ isuciu . Au rost , au , … . pentru ca banuiesc este o strategie romaneasca si de fapt omeneasca sa zici tu primul vai sunt un PACATOS .. vai vai ce PORC , MIZERABIL , pacatos sunt … si astfel pozezi in om care te-ai pocait de acele fapte . Numai ca s-a dovedit ca nu a fost o reala pocaita . Asemenea metode false prind la CRETINI nu si la Crestini .

 16. isuciu on

  @un scarbit : Da’ de ce !? Omul a fost poate sincer(ma rog, omul, asa vine vorba).P-orma cand a vazut ca nu e nicio problema s-a intins cat e de lung in Parlament si-a adormit sfaraind(pe banii publici)! Sau SFORAIND ?

 17. Corcoran on

  ma mira f tare controversele astea, sa punem lucrurile la punct, exista de fapt 3 paunescu: cel de dinaintea lui paunescu, cel din timpul lui, si cel de imediat dupa, post-paunescu, fiecare dintre-acestia gasindu-se concomitent în 3 ipostaze: poetul, omul si porcul; poetul ar fi formidabil&genial daca am putea intelege ce spune, fiindca grohaie, în timp ce omul-paunescu transpira si racneste calare pe porcul cu acelasi nume. 3 x 3 = 9 paunesti, fiecare de pus într-un patratel separat; si apoi de bifat, X si apoi 0, 0, 0,… ma rog, de cîte ori e nevoie 😉

 18. Cristina on

  (Ne)patrioţilor! Noi de cine mai făceam bâză acum dacă nu erau el şi Vadim? 😀

 19. c. p.-b. on

  Îmi pare rău, dar eu nu consider că Păunescu e un mare poet. E un bun versificator, face cu uşurinţă rime – dar e o diferenţă între poezie şi un text rimat/ritmat.
  Într-adevăr, la primul lui volum de versuri, în 1965, era un poet care promitea. După aceea însă, Păunescu s-a transformat destul de repede într-un versificator populist (vezi poemele dedicate părinţilor, patriei, figurilor istorice etc.) sau care-l ridica în slăvi pe Ceauşescu.
  Acum, impresionează prin cantitate şi prin aura de poet – prin brandul pe care l-a consolidat în timp cu mijloace extra-literare.

 20. dadatroll on

  Mey, mic nu e, si roman sigur e.

 21. impresiiblonde on

  adrian paunescu? hai, mai, lasa-ne…

 22. Stejara on

  numa’ ce m-am amuzat grozav citind niste comentarii ale fanilor dezlantuiti pe site-ul maestrului :)) tare patetici mai sunt unii..

  pe de alta parte , periodic ma mai loveste cate o informatie … azi a fost ca „antiprimavara” este scrisa el… precedentele: „umbra” si „daca tu ai disparea” … ma intreb ce mai urmeaza?

 23. Stejara on

  iata ce urmeaza: „iertarile”…

 24. v on

  mie de la paunescu mi-a placut asta:
  „pe poet nu l-a ucis tramvaiul, pe poet l-a ucis linia”.

  din pacate, s-a vazut ca poti sa scrii cu o mina si sa maninci cacat cu ailalta, nu-i nici o problema de necoordonare, ba chiar activitatile astea doua se pot ajuta reciproc adesea.

 25. casargoz on

  Poate voi nu ati inteles ca Paunescu e un mare Roman, cel putin din punctul de vedere al unui moldovean si comunist precum Voronin. Caci asa numesc comunistii Moldoveni tot ce rau pe lumea asta: Mari Romani.
  In concluzie este foarte posibil ca articolul sa fi fost scris de Voronin de teama ca nu cumva Paunescu sa se declare Moldovean si sa puna mana pe putere la Chisinau, ca doar acolo comunistii mai au priza la public.

 26. vasgar on

  Ma apuca un rau metafizic cand aud de personajul asta. Adica ma enervez, dar incerc sa rezist cu eroism…
  Wikipedia in limba romana e scrisa si redactata… de ai nostri tineri universitari, unii dintre ei scriitori…Cele cateva persoane pe care le stiam ca „functioneaza” acolo nu cred sa fi scris in felul acesta despre „Bardul de la Barca”. Poate s-a schimbat echipa?! In general, am impresia ca pe Wikipedia oricine poate intra si scrie biobibliografii glorios-valoroase, poate descoperi martiri, disidenti, genii. Iata, si Paunescu a fost disident!…
  Despre poet. AP e un poet modest ca valoare, cum exista sute in Romania, un versificator incontinent, fara spirit critic, irosind uneori expresii frumoase, inspirate…, in poeme lungi, malos-sentimentale…
  Poeti romani mari: Mircea Ivanescu, Gellu Naum, Ion Muresan, Petre Stoica…

 27. blogideologic on

  „Am impresia ca pe Wikipedia oricine poate intra si scrie.” Sfatul Batranilor hotaraste ce se pastreaza.

 28. Rattus on

  I-am trimis niste poezii pe mail,sa vad ce crede despre ele.Nu mi-a raspuns.Asta e.Oricum arta,in special litertura in ziua de astazi,s-a prostituat,si stiti,unde e prostitutie nu-i loc pt. iubire.In concluzie nu iubi literatura,doar profita de ea.Fii ca Gainescu.

 29. blogideologic on
 30. fanitza on

  principalul meu motiv de ură anti-păunescu este faptul că a fost în juriu la licart atunci când am participat şi eu la concurs, licean fiind.

  nu zic că poeziile mele erau cele mai bune, nici pe departe, acum poate mi-ar fi ruşine de ele. dar una dintre ele era chiar mai răsărită. dar deh, ce să te aştepţi din partea unuia care scrie ţară şi neam în poeziile sale cu Ţ şi N. dacă aş vrea să fiu rău aş putea adăuga: şi nu a auzit încă de modernism, post modernism şi neo-modernism.

  în fine, e exact treaba lui cum scrie, cu tot post-romantismul său naţionalist, însă eu nu mă număr şi nu mă voi număra printre cititorii sau adulatorii săi.

  în plus episodul cu nevastă-sa marea şoferiţă la făcut să scadă în ochii mei, ajungând la dimensiunile unui coş de gunoi. poate chiar nu este vina lor, ci a presei care i-a mediatizat în exces, dar dacă a vrut presa să-i discrediteze, cel puţin în faţa mea, atunci şi-a atins scopul cu brio.

 31. Iulian on

  de mult nu am mai vazut un elogiu facut marelui poet al natiei. respect!

 32. fanitza on

  erată: l-a făcut

 33. Viski on

  Apropo de Paunescu… Va sfatuiesc sa vizionati „Filantropica” lui Caranfil… E o scena antologica acolo despre si cu Paunescu (whatever, interpretat de un actor…). Uniunea Scriitorilor, valoare, literatura, cantitate, nu calitate. Un ipocrit, un parvenit, un travestit! Daca ar fi singurul, ar fi bine… Ceea ce revolta la Paunescu e acea indarjire… Cum ca ar detine el adevarul absolut, el este salvatorul lui Eminescu, al patriotismului, al clasicilor… In plus, se lauda de fiecare data cand apare pe undeva. Eu ma gandesc serios: e un rol sau e sincer?

 34. Cristina on

  poate e (doar) grandoman

 35. impresiiblonde on

  cert e ca lumea il baga in seama…e un fel de jiji al culturii romanesti

 36. Rattus on

  O.K. ho!Ajunge.Sa nu ne luam acum de Paunescu de parca am fi facut aceeasi facultate cu el.Sa nu ne facem dusmani degeaba.

 37. c. p.-b. on

  @ Rattus: Ce facultate?

 38. Rattus on

  E o expresie…HELLO?! „Nu vorbi cu mine asa ca n-am facut aceeasi facultate”.Am auzit-o in timp ce eram la scoala,profa statea la o tigare cu un elev si a urlat la el :”Baaa!Tuz mortii ma-tii nu vorbi cu mine asa ca n-am facut aceeasi facultate!” si si-a mai aprins alta tigare.Sa mor io ce socat am fost cand am vazut-o cu tigara la ora,mi-a cazut berea din mana!

 39. impresiiblonde on

  foarte tare…ce materie preda tipa?

 40. Un scârbit on

  Concluzia la tot ce am auzit si-mi vad ochii in tara asta : Eu , cel mai mare roman al tuturor timpurilor , nu mai vreau sa fiu roman . Caut alta mai buna , ofer ~ Romania ~ la schimb . Astept oferte convenabile , sunt foarte pretentios .

 41. mopsulsalbatic on

  ne-ar lua 10 minute sa modificam impreuna articolul de pe wikipedia dedicat bardului national, sa-l facem „obiectiv”. de ce nu o facem?

 42. c. p.-b. on

  @ mopsulsalbatic: Pentru ca dupa aceea, in alte 10 minute, ar fi modificat la loc.

 43. Rattus on

  Profa aia era de…aaaaa…..ginecologie nucleara….or something.

 44. dadatroll on

  @ cpb: Asta doar daca lai modifica negativ. Dar daca lai modifica pozitiv? Spune acolo ca pe langa cel mai mare poet roman in viata si un luptator indarjit impotriva comunismului, si un mare dizident, cel mai mare dizident, si un om cu o rectitudine morala desavarsita Adrian Paunescu a gasit cura pentru cancer, a pictat cel mai mov mov, a fugit in maratonul de la New York si la castigat de doua ori, e de fapt Sergiu Nicolaescu deghizat, a demonstrat Teorema lui Fermat dar nu a avut loc sa o scrie pe marginea unui text de poezie, a scris toate vorbele de duh ale lui Oscar Wilde, a inventat papanasii cu branza etc. Poate idiotii carel slavesc nu o sa isi dea seama cati bati joc de el. Nu, sigur nu o sa isi dea seama, ca la cat is de idiotii… Cred ca e o idee buna.

 45. c. p.-b. on

  @ dadatroll: Foarte tare! :-)))) Vezi ce chestii misto poti sa scrii atunci cind mai schimbi placa? (cum care? aia cu Gramo, de care s-a plictisit toata lumea.)

 46. dadatroll on

  Care Gramo?

 47. Cristina on

  Gramo, pseudo-fetisul tau 😛

 48. dadatroll on

  Are blog?

 49. doru on

  cine,gramo?

 50. dadatroll on

  Da, e bloagar?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: