Capitala culturală – cîteva semne de întrebare

Am promis că revin cu cîteva exemple de lucruri interesante – ca să le zic aşa – legate de proiectul capitalei culturale europene sibiene.

Un semn de întrebare pe care-l ridică cei care-l critică pe edilul Sibiului Klaus Johannis este în privinţa banilor care au fost plătiţi pentru concerte. Concertele trupelor Europe sau Prodigy au costat fiecare primăria peste 400.000 de euro. Comparativ, concertul trupei Scorpions din 9 noiembrie, organizat de firma privată sibiană „Ambient”, a avut o investiţie totală de aproximativ 200.000 de euro (prin urmare, la jumătate din costul concertelor organizate pe bani publici). Tot aşa, concertul lui Eros Ramazzotti din 18 decembrie a costat primăria sibiană 462.000 de euro, în timp ce artistul ia în Italia pentru o reprezentaţie cîteva zeci de mii de euro. Cînd e vorba de bani publici – fără număr, fără număr!

O altă chestiune simpatică: lucrările de reabilitare a oraşului, pentru proiectul „Sibiu – capitală culturală europeană”, au fost împărţite între firmele partidelor aflate la putere în momentul demarării lor. Astfel, de pavaj s-a ocupat PD-ul, prin firma „Marmosim” a lui Adriean Videanu (Videanu nu iartă nimic!). De faţadele clădirilor şi de „harnaşamentul” de lemn al acestora a fost răspunzător PNL, prin firma „Comlemn”, a fostului viceprimar PNL Eugen Mitea, actual director în Romgaz. Proiectarea renovării oraşului a fost în ograda UDMR, de aceasta ocupîndu-se arhitectul şef al Sibiului Szabolcs Guttman şi echipa lui. Dincolo de felul cum au fost împărţite sarcinile conform algoritmului, acţiunea de reconstrucţie a oraşului a mers foarte prost. Deşi s-a ştiut de faptul că Sibiul va fi capitală culturală europeană încă din 2004, lucrările au început teoretic din 2005, totul a fost făcut pe ultima sută de metri şi şantierele s-au închis în vara lui 2007. Și, apropo de cît de bine a fost făcută treaba, au existat clădiri renovate în 2006 care a trebuit să fie refăcute în 2007, pentru că între timp se crăpaseră.

Anunțuri

17 comments so far

 1. Un scarbit on

  Nici nu prea am fost si nu ma duc la CONCERTELE lor patate cu sudoare si pana la urma cu sange romanesc .

 2. Un scarbit on

  Inca ceva ; e calr : se fura se fura si iar se fura ( minte , manipuleaza , razboi psihologic , se intimideaza , se bate , etc .. etc si cand situatiile o cer cei care stiu prea multe si devin periculosi se trezesc morti prin practica SINUCIDERII ) .

  Totusi sa nu uitam ca in vremea lui Nastase 4 case ( sunt original si imi place sa-i zic cum cred , asa : NASTASE rupe – oase ) era mult mai rau : ziaristi , oameni de rand si sindicalisti care nu-si tineau gura erau batuti , intimidati , fugariti si alungati peste granita sau omorati ( de obicei este de preferat sa fie SINUCISI ) .

  Cand a fost omorat sindicalistul de la TEPRO Iasi ? prin 2ooo sau 2oo1 ? Eu sunt mai slab informat si stau prost cu memoria si nu-mi amintesc prea multe decat cele foarte mediatizate . … Dar o cunoastere cat mai buna TRECUTULUI ne fereste de greseli si duce la PROGRES .
  Dumitru Tinu( patron sau sef la ADEVARUL ) cand a fost omorat , in 2oo1 sau 2oo3 ?

 3. waszlaw on

  scarbici asta e hazliu pana la urma… cu sibiu’ ai dreptate dar per ansamblu sa stii ca e bine…totul are si parti rele dar…

 4. Florentina on

  Ei, da’ tu scrii tot aici? In Adevarul Literar ce mai citim? :)) Astept, asadar, continuarea.

 5. c. p.-b. on

  @ Un scarbit: Dumitru Tinu facea parte din gasca rechinilor. Dar si rechinii se impusca, nu-i asa? (Intre ei.)

  @ waszlaw: Stiu ca e bine. Am fost acolo acum citeva zile si am vazut ca orasul arata aproape european.

  @ Florentina: Au mai ramas citeva chestii si pentru Adevarul literar. Puţine, dar au ramas. 🙂

 6. ihtys on

  Cred ca irosirea banilor publici, ba nu…sterg 🙂 supraaprecierea baneasca a concertelor, si banii disparuti plasati aparent pe seama concertelor ar putea fi descoperiti undeva in conturilor organizatorilor.Majoritatea primarilor procedeaza egoist din pacate.de ce sa nu-i amintim si pe ei?

 7. Un scarbit on

  da , asa-i . Dar sa se spuna adevarul , caci adevarul pazeste si foloseste oamenilor buni . Ca sa stie sa nu se asocieze sau sa-si faca de lucru cu Mafia si rechinii .

  Si Mihai Erbasu , mediatizat de OTV prin 2oo4 , era tot de-al lor dar in domeniul afacerilor cu CONSTRUCTI . Odata intrat in Hora mafiei tre sa joci tot mai aprig si cu foc . Nu mai poti iesi , exista o singura directie , inainte . Daca esti mirosit ca vrei sa te retragi sau o lasi mai moale , intra la banuieli GASCA si esti terminat .

 8. Alexei on

  Ma asteptam, sincer, la ceva mai mult. Recte la milioane si nu la sute de mii. Dupa ce citesti o perioada Unora le place jaful si Dosarele Chix, sutele par fleacuri.

  [de ce nu pui blocurile in ordinea asta: Search, Posts, Comments, Blogroll, Cats, Archive, Folders? Meta e inutil, in schimb Posts ar prinde bine mai sus :)]

 9. dadatroll on

  Am si eu o intrebare: de ce sar obosi cineva sa omoare un ziarist? Ce poate sa faca ala, sa scrie la ziar? Si ce daca?

 10. c. p.-b. on

  @ ihtys: Banii pentru capitala culturala europeana au fost foarte multi – si in mod sigur s-au mai scurs si printre degetele unora.

  @ Un scarbit: Ma intrebam pe ce muzica se joaca hora asta a mafiei? 🙂

  @ Alexei: Stai asa, ca vorbeam doar de concerte. Cit ai fi vrut sa le umfle pe astea? Milioanele apar in alte domenii de activitate.

  @ dadatroll: Chiar asa: si ce daca?

 11. dadatroll on

  Uite la comentariul meu daca vroiai sa bagi ceva semne de intrebare, ca postarea ta desi se lauda inca din titlu nare nici unul.

 12. dadatroll on

  Poate ai vrut sa spui „cateva (unul) semne de exclamare”. Asa ar fi fost mai corect.

 13. Un scarbit on

  pt CP -B : Am fost invatat ca intrebarea esentiala si cea mai utila nu este : cum ? , prin ce metode ? … ci : ce ? la ce ? la ce se ajunge ? care sunt roadele , afectele ?

  Cata vreme roadele mafiei sunt rele muzicile si Horile lor nu ma intereseaza . Mai bun este sfarsitul unui lucru decat inceputul lui ( Vechiul testament , cartea Ecleziastul . Evreii traiesc practic asta . Cred ca , marea parte a crestinilor nici teoretic nu inteleg aceste lucruri ) . ~ caut sa gandesc in termeni de CAUZA si EFECT . ~ Dar mai important este EFECTUL . Sa cautam dupa EFECTELE bune si vom da peste CAUZE ( metode , melodii , muzica ) bune .

 14. Raluca on

  Stai putin, de ce vorbim despre asta DUPA? Adica acum, a trecut, si cu totii stim ca se fac multe lucruri pe de-a-ndoaselea in RO.

 15. c. p.-b. on

  @ Raluca: Pentru ca, dupa, vigilenta alora scade si mai putem afla si noi unele lucruri.

 16. Raluca on

  Ok, sunt de acord; am inteles ce vrei sa spui.

 17. Alexei on

  Daca ma gandesc mai bine, ai dreptate. E mult pentru concerte.

  Apropo de cheltuieli: am gasit pe la inceputul lunii o stire pe OmniNerd despre un proiect suedez de "reciclare" a caldurii. Am rams trasnit cand am vazut suma.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: