Sibiu, o treabă românească

Am lipsit din peisajul WordPress-ian, fiindcă am fost plecat la Sibiu pentru o întîlnire cu cititorii. Cu această ocazie, m-am şi documentat pentru o anchetă – iar lucrurile care ies acum la lumină despre felul cum a fost gestionată capitala culturală europeană nu sînt tocmai ok.

Oricum, toată treaba de anul trecut a făcut să crească enorm patriotismul local al sibienilor, iar dacă faci greşeala să ai cele mai mici rezerve în legătură cu ceea ce s-a petrecut acolo îţi sar cu toţii în cap. Cît despre primarul Johannis, acesta e adulat de cei mai mulţi sibieni. Unii îl cred perfecţiunea întruchipată, alţii recunosc că a mai călcat şi strîmb, dar pînă la urmă preferă să nu-i vadă deloc părţile negative. Există şi cîţiva disidenţi, dar acestora li se pune căluşul la gură şi sînt expuşi oprobriului celor mulţi.

Învăţaţi cu reprezentanţi ai autorităţilor care fac numai rău, cînd găsim pe unul care face şi bine sîntem tentaţi să-l luăm în braţe necondiţionat, să ne transformăm în fani ai lui şi să-i ştergem cu buretele eventualele lucruri discutabile. Pe scurt, ne dispare instantaneu spiritul critic. (Vezi cum se întîmplă şi cu mulţimea de fani ai lui Băsescu.)

În privinţa Sibiului, deşi urbea e condusă de un neamţ, treaba care s-a făcut anul trecut acolo a fost destul de românească.

Voi reveni cu amănunte.

Pînă atunci, iată o poză făcută în „Oraşul lui Hermann” de către colegul meu Marius Chivu:

dublu sens unic

Anunțuri

23 comments so far

 1. Cristina on

  Stii ce-i funny? Bine că dublul sens UNIC e stânga-dreapta, nu stânga-sus sau, mai sinistru, stânga-jos. Sau toate combinaţiile posibile, depinde de unde o să pice primul şurub…

 2. c. p.-b. on

  (Hei, tu nu-ti faci somnul de frumusete? 🙂 )

  Sint toate sansele sa pice suruburile.
  Au existat la Sibiu cladiri renovate in 2006 pentru anul de capitala culturala, dar in 2007 a trebuit sa fie refacute.

 3. Cristina on

  „Invăţ” la Dermato 😦 fără spor şi chef… Si să ştii că ai mei aşa s-au rătăcit prin Caracal, datorită unui şurub căzut… Dar credeam că numai oltenii fac de-astea.

 4. c. p.-b. on

  Ce naspa trebuie sa fie sa inveti la Dermato! Ma apuca mincarimea cind ma gindesc! 🙂

 5. Cristina on

  Pura empatie. Mai rau e daca inveti la Onco sau la Hemato…Indiferent, orice student la Medicina are cel putin o leucemie, o hepatita, ceva, orice, pana dupa examen. 🙂

 6. dadatroll on

  Chivu asta mai bine sa se tine de minge ca fotografia nui pentru el.

 7. Stejara on

  dadatroll, adica toti chivii ar trebui sa fie predestinati fotbalului?

  cat despre sibiu, poate ca a fost prea devreme pentru o asa mareata desemnare.. dupa mine, oricand ar fi fost prea devreme.. iar lucrurile cu adevarat cinstite sunt asa de rare, incat era mare minune ca sibiul sa fie unul dintre ele..

 8. Un scarbit on

  Iubesc Romania asa cum ii pt ca o vad asa cum va fi . Cred ca este ultima , cea mai mare si cea mai buna imparatie mondiala . Este ultimul imperiu in DEVENIRE , fireste .

  Cred ca simbolurile nu sunt la intamplare . Cel mai tare argument este un nume care i si un SIMBOL : nu mai stiu nici o tara din lume care sa se revendice de la orasul antic Roma . Daca Roma care a fost un oras a devenit,la acea vreme , cel mai mare imperiu ce va deveni o tara care se numeste Roma + nia ?

 9. aristokeles on

  Johannis este un neamt romanizat. Are defectele lui, dar face treaba.

 10. c. p.-b. on

  @ Cristina: Iar cînd învaţă la Obstretică, fetele devin puţin gravide (pîna după examen…). 🙂

  @ dadatroll: Se ţine şi de minge, dar nu-i ăsta singurul lui talent.

  @ Stejara: M-as fi asteptat ca un neamt sa fie 100% corect, numai ca nu a fost deloc asa. Se pare ca mediul asta românesc destabilizeaza chiar si proverbiala disciplina germana. La un moment dat, am lucrat la o revista care avea un patron neamt din Germania. Dupa un an de stat la Bucuresti, tipul a devenit mai balcanic decit românii.

  @ Un scarbit: Inainte sa visam la imperii, cred ca e cazul sa facem ca lucrurile sa mearga normal in petecul nostru de ţărişoară. Ăsta se pare că-i lucrul cel mai greu.

  @ aristokeles: Exact chestia asta am auzit-o şi de la unii sibieni: „Îşi face treaba, ce mai contează dacă nu e corect?” Păi corect îi? 🙂

 11. Cristina on

  =)) Intreabă-mă pe 4 ianuarie, după examen, probabil eu o să fac vreun cancer. Deşi mă întristează motivele pt care (ştiu altele, dar eu) n-o să fiu puţin gravidă, m-ai făcut să rad in hohote aşa, până-n ziuă =))

 12. aristokeles on

  Nu, dar n-avem ce face ! Majoritatea sunt ne-corecti si nici nu fac treaba! Ca asa-i romanul!

 13. ihtys on

  E important sa fim impartiali: sa apreciem drept partile si actiunile pozitive cat si negative ale unei persoane.

 14. Un scarbit on

  pt c. p.-b : da , sunt de acord ca trebuie sa ne luam ţara ( in limba romana ţară are genul FEMININ : o ţară – două ţări ) si DESTINUL in propriile mâini .
  POLITICA in limba si deci in gandirea romanului are tot genul feminin . De aceea , cu atat mai mult , este o curva .

  Partid este genul neutru .

  Politician , conducator , Zeu , Dumnezeu sunt la genul masculin si acestia sunt adevaratii conducatori si TATUCI ai unei natii .

  Eu cred ca Romania nu a fost condusa niciodata de romani . Nici pe vremea lui CEAU ( el era mai mult tatar si tigan si nici nu avea cum sa cunoasca romanismul in esenta ) nici acum , dar lucrurile se vor schimba . PSD va murii ca si PCR – cine scoate sabia de sabie va pieri . Sper ca PD sa nu repete aceleasi greseli . Nu-mi place Basescu dar daca grabeste moartea PSD e binevenit .
  Sper ca Basescu sa mai continue pocainta politica . Mai intuiesc de asemenea ca cei simbolizati prin ” 322 ” sunt morti politic dar ei inca nu realizeaza .

  Cred ca este o teorie deja cunoscuta ca si UNIREA de la 1918 a fost posibila in primul rand din VOINTA unor state ca si ANGLIA si SUA care doreau un zid , o bariera LATINA impotriva expansiune RUSE , Bolsevice ( au preluat puterea in 1917 din cate stiu ) . Aceste evenimente apropiate ca timp din 1917 si 1918 cat si Primul razboi mondial nu au fost la voia intamplarii .

 15. Un scarbit on

  PS : ca dovada ca nu avem IDEI , IDEOLOGII , REGULI coerente si de care sa ne tinem cu sfintenie este si faptul ca toate acestea sunt la FEMININ . Trebuieste sa schimbam mai intai ceva in GANDIREA ( fantastic , ca un facut si asta-i feminin ) noastra si mai apoi in limba si COMUNICARE . … Pe langa acestea mai avem si o tara = o ” Gradina a Maicii Domnului ” in care o mama imperfecta si trupeasca ajunge sa fie mai importanta decat Dumnezeu si Fiul Sau .

  Biblia spune doar ca MAICA este fericita si binecuvantata intre FEMEI . Doar intre femei .

  Suntem purtati haotic ,de orice vant de invatatura , ca niste femei .

 16. robotor on

  toti nebunii pe internet, incredibil. saracu asta, un scarbit, dumnezeule, caz clinic.

 17. waszlaw on

  mam gandit la chestia cu sens unic de foarte multa vreme in rest sibiul nu e bucuresti(adica ai nostri-s mai destepti)…

 18. Andrei Militaru on

  De acord cu ceea ce ati scris, dar totul are si un simt al moderatiei. In sensul ca aveti dreptate, dar cam pe jumatate. Sunt sibian, n-am fost cu nimic mai mandru de evenimentele de aici, n-am nimic cu sasul, dar nici nu-l preamaresc, iar despre urbe, ce pot sa spun, s-au vazut schimbari mari.

 19. waszlaw on

  desigur, exageram…hai in art la o bere… nu pe bune, sibiul e ceva diferit de bucuresti,cel putin ca aspect dar ca mentalitati…ramane de discutat.

 20. waszlaw on

  Acu am citit ce o scris scarbici ala sau cum o fi… damn

 21. gurt on

  robocop sau robotor (cum l-o fi chemind)a inteles ce a vrut sa spuna „scirbitul” dar avind vreo afacere ilegala(el,sau vreun neam de-al lui)se face ca e ala nebun…hai ca ne-am prins robocopule.

 22. robotor on

  bravo ma, m-ai prins. din balon.

 23. gurt on

  hotomane!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: