Pe forumuri* au rămas specimenele de grotă

Neanderthal

„de ion in data de 2008-01-01 00:39:47
bai, dracule nespalat, cine ti-a soptit ti-e la urechile tale nespalate ca cartarescu e o speranta la premiul nobel? ba, tu chiar crezi ce spui? nici bani sa dea si nu i l-ar da nimeni… cit va da, ba, papagalule, sa faceti propaganda asta ieftina cu manelisti de teapa lu’ cartarescu? ca asta e, un manelist… si inca unul fara voce…”
 – iată o mostră de comentariu de pe site-ul ziarului Adevărul, la un articol care trecea în revistă cei mai vînduţi scriitori pe piaţa românească, în 2007.

Nu este un exemplu izolat. Forumurile ziarelor de la noi sînt pline de astfel de comentarii.


Dacă citeşti comentariile de pe site-urile ziarelor româneşti, ajungi să crezi că sîntem un popor de retardaţi, că ne acoperim corpul cu piei de animale şi că sîntem incapabili să articulăm ceva în afară de sunetele cu care comunică între ele primatele.

Pe aceste forumuri înfloresc într-o fericire naţionalismele cele mai primitive, intoleranţele de toate felurile (antisemitisme, anti-gay, macho-isme etc.) – totul într-o atmosferă de idioţenie şi de agresivitate împinsă la extrem, unde înjurătura face legea. Forumurile ziarelor au ajuns să fie o junglă populată cu specimene animate exclusiv de instincte primare. Iar instinctul agresivităţii domină haita. (În lumea reală, vitejii de pe forumuri sînt desigur nişte inşi frustraţi, iar spaţiul virtual este singurul care le dă şansa să se simtă masculi viguroşi.)

Ce e mai interesant este că această stare de fapt nu este specifică tuturor dezbaterilor din spaţiul virtual. Pe bloguri, de exemplu, întîlneşti de cele mai multe ori comentarii foarte civilizate şi în unele cazuri chiar de o foarte bună calitate intelectuală. Se pare că toată lumea civilizată s-a mutat pe bloguri. Pe forumurile ziarelor au rămas specimenele de grotă.

* UPDATE: Prin „forumuri” înţeleg aici spaţiile dedicate comentariilor la articolele de pe site-urile ziarelor.

Anunțuri

30 comments so far

 1. Alexei on

  Asta se cheama generalizare pripita, daca-mi aduc bine aminte logica de-a 9a.

 2. c. p.-b. on

  E adevarat, am exagerat de dragul demonstratiei. Iar Hegel ne învaţă că orice generalizare e greşită (deşi şi asta e o generalizare 🙂 ; pe de altă parte, o afirmaţie ca „toţi oamenii sînt muritori” este întotdeauna adevărată).
  Apoi, sînt necesare şi nişte nuanţe, în funcţie de ziarele pe care sînt aceste forumuri. De exemplu, mi se pare că, la Cotidianul, cei care comentează sînt ceva mai spălaţi.
  Totuşi, nu poţi să nu observi calitatea proastă a majorităţii comentariilor de pe site-urile ziarelor şi diferenţa netă dintre nivelul acestora şi nivelul celor de pe anumite bloguri (blogul Terorism de cititoare, să zicem).

 3. v on

  a, pai, stai asa, ca forumurile sint o brinza, iar articolele care permit comentarii pe saiturile ziarelor sint alta brinza. si de regula ce zici tu la a doua brinza se aplica, nu la forumuri.

 4. Alexei on

  Nu stiu daca Hegel avea dreptate, dar propozitia toti oamenii sunt muritori nu e o eroare logica. Afirmatia e adevarata nu pentru ca eu sunt muritor ci pentru ca e un eternal truth (la noi cred ca-i zice truism) 🙂

  Grupurile de discutii (forumuri, BBS, newsgroups, whatever) au, in general, o tema. Ex. Usenet e impartit pe categorii (the BigEight: comp, humanities, misc, news, rec, sci, soc, talk) care la randul lor sunt impartite in humanities.lit.* (literatura), comp.lang.* (limbaje de programare) etc. Asadar, cei care nu sunt in target probabil ca nu vor posta niciodata. Pe langa asta, grupurile care se respecta au niste reguli (redundate sau nu) si sunt moderate, prin filtre de cuvinte (folositi Akismet, asa-i?), sisteme de marcare a posturilor (mark sau score – ma scuzati, nu stiu romana 😀 ex. YouTube, Slashdot) si, de multe ori, de catre oameni. Ceea ce inseamna ca posturile in care sunt incalcate regulile vor ajunge la gunoi.

  Asadar pe forumuri nu sunt plavani decat daca li se permite.

 5. Alexei on

  articolele care permit comentarii pe saiturile ziarelor sint alta brinza

  Asa e, si chiar le putem privi ca pe niste collaborative blogs.

 6. Alexei on

  (Oy vay, vaz ca am folosit redundat si parca nu-i potrivit, iar dexul nu ma ajuta. Eu spun despre un comentariu ca e redundant daca codul pe care il insoteste e self-explanatory i.e. comentariul e subinteles. Clar nu stiu romana!)

 7. c. p.-b. on

  Bun. Si cum se numeste atunci zona de comentarii din coada articolelor de ziar? Nu e tot o forma de forum? (Sau de blog?)
  Este evident ca eu la comentariile de pe site-urile ziarelor ma refeream, nu la grupurile de discutii specializate.
  @ Alexei: Folosesc Akismet, ca orice utilizator de WordPress, dar nu filtreaza injurii, ci doar spam.

 8. Alexei on

  Ok, nu inteleg unde nu ne intelegem.
  Alea tot grupuri de discutii se numesc, sunt pagini web care permit discutii intre utilizatori (uneori pe o anumita tema). Ca-i zice newsgroup, bulletin board, blog, forum, tot aia-i. Diferenta nu e decat de prezentare (sau distributie, in cazul Usenet), IMHO.
  Akismet a fost dat ca exemplu de wordfilter. Acelasi sistem poate fi aplicat si pentru cuvinte vulgare, sau orice altceva.

  Ceea ce vreau sa spun e ca problema e in alta parte. Daca dumneavoastra ati scrie textele folosind un limbaj ca cel al pietarilor sau daca eu m-as apuca de injurat aici si pe langa mine ar mai veni inca o duzina de magari iar dumneavoastra nu ati avea nimic impotriva, blogul dumneavoastra ar deveni aceeasi grota. Imi pare rau ca nu stiu bloguri de retardati ca sa exemplific.
  Diferenta dintre Cotidianul (in cazul in care au comentatori mai rafinati) si Adevarul, e ca acestia din urma nu sunt interesati de opiniile cititorilor si, implicit, nu-si pierd vremea moderand comentariile.
  Tin minte ca odata cei de la Gandul mi-au sters un comentatiu (privind neutralitatea articolului, dar decent). Ma mir, de multe ori ma crucesc citind comentariile altora. Acum nu stiu ce se mai intampla prin ograda lor, nu le mai citesc ziarul.

 9. Alexei on

  Sunt membru al unui forum romanesc din 2003. In trecut am mai fost activ pe inca vreo doua si pe Usenet. Peste tot exista reguli si moderatori (chiar si pe Usenet unde pe comp.compilers, de exemplu, erau postate uneori zeci de mesaje pe acelasi topic la fiecare 2-3 zile si fiecare dintre ele era revizuit inainte de publicare). Intotdeauna apare cate un troll, post hunter sau vreun imbecil care intelege ca democratia inseamna sa-ti bagi picioarele in tot ce misca. Fie intelege ca nu e pe strada, fie dispare. Din cauza asta unele grupuri au cititori mai inteligenti decat ai altora 🙂

 10. c. p.-b. on

  @ Alexei: (E in regula, daca nu vreti sa ne tutuim, va voi spune si eu „dumneavoastra”.)
  Nu cred ca nu ne intelegem. Eu inteleg perfect ce spuneti si cred ca si dumneavoastra la fel in ceea ce ma priveste.
  Spuneti ca injuraturile sint atrase de calitatea mesajului comentat si, in general, a blogului/site-ului pe care sint postate comentariile.
  In cazul ziarelor, nu este asa. Articolul din Adevarul din care am dat mostra de mai sus era absolut decent, bazat pe cifrele de vinzari ale editurilor. 90% din cei care au comentat la sfirsitul articolului (peste 50 de comentarii) pareau ca nici nu citisera articolul. Postau comentarii doar sa-si alimenteze frustrarile sau sa jigneasca.
  Acum vreo doua saptamini, tot la Adevarul, mai multe comentarii a avut un alt articol, de data asta despre Ceausescu – o abordare istorica foarte la obiect. In cazul acela, autoarea articolului a fost facuta albie de porci, cu un limbaj inimaginabil (lucru care a si afectat-o destul de tare).
  La un astfel de ziar, e destul de dificil sa moderezi fiecare comentariu. Iar softurile pot filtra numai anumite cuvinte si pot fi ocolite fara nici o problema.

 11. supastar on

  tot postul este extrem de tendentios pentru ca, dupa cum au spus unii inaintea mea, comment-urile lasate pe site-ul unui ziar nu constituie un forum ori ideea post-ului tau pare a fi: „forumurile sunt naspa, iar utilizatorii de forumuri sunt idioti, pe cand blogurile sunt misto si cei care au sau le frecventeaza sunt sclipitori!”

  o ideea mult mai corecta si mai plina de tact ar fi fost: „aproape toti tampitii romaniei care au acces la internet scriu numai mizerii pe site-urile ziarelor din romania”

  atat. fara forumuri. fara bloguri.

 12. c. p.-b. on

  @ supastar: Poate fi formulat si asa. S-a inteles, deci, ce voiam sa spun – atunci care mai e problema?

 13. Alexei on

  Hmm, cred ca am gresit indicand calitatea textului. Insa ideea e de tinta, de publicul caruia ii este adresat articolul. Evident, ar fi greu – daca nu imposibil – sa ma asigur ca textul nu ajunge unde nu trebuie. Totusi pot sa fac ceva pentru a-mi selectiona cititorii. Crede-ma ca nu e dificil. Pe forum exista moderatori, alesi dintre membrii de incredere, iar fiecare post poate fi raportat de catre ceilalti membri. Slashdot.org (un articol luat la intamplare) are un sistem de notare si clasificare a comentariilor (vezi in dreptul fiecaruia) + posibilitatea de a le afisa pe acelea care depasesc un anumit prag (in capul listei). Un sistem asemanator foloseste si YouTube (acolo exista si buton de spam). Iar in toata afacerea asta tu nu investesti nimic.

  Daca ei nu fac nimic in privinta cititorilor, pot spune ca sunt interesati de ei, ca se adreseaza unor oameni superiori?

 14. v on

  diferenta majora dintre ‘articolele de ziar care permit comentarii’ (n-am alta denumire pentru ele si nici nu-mi trebuie vreuna momentan) si forumuri este ca forumurile au o structura mai mult sau mai putin stricta si cu totul alte scopuri. in aproape suta la suta dintre cazuri, adminii de saituri ale ziarelor permit comentarii din doua motive mari si late: ca sa creasca traficul (iar pentru trafic greu, se stie, nimic nu-i mai benefic decit o injuratura sanatoasa si-un bagat de picioare paroase) si ca sa mai gaseasca bagatorii de seama de la publicatia cu pricina subiecte de editoriale.
  nici o asemanare cu forumurile de discutii.

 15. c. p.-b. on

  @ v: Cind am scris postul, nu m-am gindit nici o clipa la grupurile de discutii (am fost inscris si eu pe citeva, inca de cind au pornit Yahoo! Groups). Atita doar ca nu aveam un termen prin care sa numesc comentariile de pe site-urile ziarelor – si am folosit cuvintul „forum”.

 16. hairomania on

  eu cred ca e vorba de miza. pe cine naiba intereseaza un blog, fie el de top? pe prea putini. e vorba apoi de notorietatea autorului, de subiect – in stare sa incite…
  parerea mea…

 17. g1b2i3 on

  Nu particip pe forumurile ziarelor,stiu ce se intampla pe forumul unei televiziuni de stiri.Am forumit cateva luni,pot sa spun ca eram aproape dependenta.Acum am rarit-o.Vreau sa va dau un mic exemplu(si cate mai am) despre cum vorbesc unele persoane educate cu forumisti(in acest caz,eu ,o femeie oarecare)doar pentru comentariile pe unele bloguri sau posturile apolitice si chiar politice.Doar pentru ca am crezut ca acolo pot sa atrag atentia politicienilor ca Romania nu e numai Bucurestiul.
  „Stii ce?
  … consumă-ţi energia în casa ta şi acolo fă propuneri. Lasă-ne pe noi în pace cu forumul care este despre politică şi nu mai stresa forumiştii cu pretenţiile tale. Nu-ţi convine? Pa! Ţi-am mai recomandat forumuri porno… Acolo se pare că ţi-e locul şi acolo te-ai simţi în elementul tău. Ce atâta de agăţi că nu-ţi place politica. Asta e aici, se discută politică! Şi nu te mai lua de forumiştii vechi… Stai în pătrăţica ta că nimeni nu-ţi spune nimic. Şi când te ia gura pe dinainte şi mai judeci forumul că nu-i pe placul tău, iar te trimit pe forumul porno ca să-ţi arăt că nu-ţi merge cu mine sau cu „colegii mei de politică” să ne pui la punct ori să ne faci tu program…” Si e doar o mica parte….

 18. balauru on

  „* UPDATE: Prin “forumuri” înţeleg aici spaţiile dedicate comentariilor la articolele de pe site-urile ziarelor.”

  se numesc simplu…talkback-uri. in toata lumea se numesc la fel. cum sa le zicem pe romaneste? nu merge forum, unii le zic comentarii.

  nu inteleg ce te mira. In Romania au acces la internet doar 10-15% din polulatie. 80% din astia sint parvenitii post-revolutionari de teapa lui Gigi Becali. Ce ai vrea? Sa nu li se dea ocazia sa se exprime …..liber? Mai ales ca ei au bani de laptopuri ultimul racnet, ca si al tau, probabil. Dar tu esti ziarist educat. Am o parodie la Cartarascu dar nu-ti pun linkul ca tu nu suporti sa fie luati la misto cei mai vinduti scriitori( uneori cartile lor se vind la supermarket) romani care ar putea sa aduca Romania pe culmile gloriei si sa ia premiul Nobel. Ai vazut, i l-au dat babutei aleia care nici nu s-a sinchisit de el, ce sa faca cu el, sa-l fluture la casa de batrini si sa se laude cu el?
  Nu mai bine i-l dadeau lui Cartarascu? Facea el ceva mai bun cu el, nu? 🙂

  Un An Bun si cu PROSTV international esti numarul unu in lume. 🙂

 19. c. p.-b. on

  @ Alexei: Am tot vorbit de Akismet si cred ca s-a suparat pe noi. A bagat ultimul tau comentariu la spam.
  @ hairomania: In strainatate (SUA, de exemplu), blogurile au un cuvint greu de spus. Cred ca, incet-incet, vom ajunge si noi la un nivel similar, ca asta e mersul lucrurilor.
  @ g1b2i3: Despre asta vorbeam. In jungla asta plina de masculi firoscosi, femeile sint excluse din start. …Desi tare si-ar mai dori respectivii ipochimeni sa fie admirati de femei, cit de viteji sint ei. Da-da, femeile sa faca bine sa stea in banca lor si sa-i admire in tacere.
  @ balauru: Daca as fi pus titlul „La comentarii au rămas specimenele de grotă” s-ar fi inteles ceva?
  Cartarescu mi-e bun prieten, e-adevarat, dar nu-mi propun sa fiu bodyguardul lui, ca e baiat mare si se descurca si singur. 🙂 Nu m-a deranjat atit ca respectivul de pe site-ul Adevarului s-a luat de Cartarescu, ci felul absolut suburban in care a facut-o.
  Ce daca se vind cartile la supermarket? Ce, supermarketul e un loc de rusine? Mi se pare OK orice incercare de a aduce literatura mai aproape de public.
  Doris Lessing nu mi-a placut niciodata (am citit prima data o carte a ei pe vremea lui Ceausescu). Mi se pare o scriitoare mediocra, care incearca sa-si salveze literatura prin activisme. Dupa cum se vede, convinge pe multi cu chestia asta.

 20. balauru on

  @ balauru: Daca as fi pus titlul “La comentarii au rămas specimenele de grotă” s-ar fi inteles ceva?

  –––––––

  ai fi pus: la talkback-urile de la ziarele romanesti de pe internet……ce e rau in asta?
  Doar e plin de „romglezi” in blogland.

  ––––––

  Ce daca se vind cartile la supermarket? Ce, supermarketul e un loc de rusine?

  ––––––

  am zis eu ceva? ce poate fi mai bine decit un sale la cartofi? Ia 5 kile de cartofi, primesti „de ce iubim femeile” pe gratis. Glumesc bre, pe onoarea mea, romanii sint poporul cartii si marele numar de cititor de carti din Romania aduce respect.

  Doris Lessing, mediocra mediocra dar…premianta. 🙂 De fapt pe voi va intereseaza mai mult premiile care deschid drumul in lumea larga. Faimna, sinteti inebuniti dupa faima. Am vazut filmul lui Mungiu, foarte bun insa, din pacate, Oscarul n-o sa-l ia, acolo sint alte criterii. Ca si la Nobel, sint criterii. Babutza a luat premiul datorita criteriilor. Nu sint convins ca ele, cu ajutorul lor, se premiaza adevarata valoare, insa toti sint morti sa fie premianti. Recunoaste, Palma de Aur 🙂 e o palma placuta.

 21. anaayana on

  Pe forum anonimatul este mai mare, nu ai de apărat o imagine – cand ai un blog ai o identitate gata formata, risti sa o denaturezi scriind prostii din cauza nervilor.

  Pe forumurile ziarelor exista libertatea totala de exprimare tocmai pentru ca pentru asta sunt ele create. Ca unii nu au „cele 7 taste de acasa” (cum se zice pe radio3net) este altceva.

 22. […] Mi-e lene sa scriu, asa ca o sa adaug un comentariu sau 2 unui post al altcuiva. Nu-l cunosc pe omul respectiv, n-am nicio legatura, dar sunt total de acord cu ce a scris. Cu […]

 23. nenea cosmos on

  spatiile dedicate comentariilor la articolele ziarelor nu sint forumuri in adevaratul sens al cuvintului, desi se poate presupune ca functioneaza cu vreun php sau ca responsabilii ziarului respectiv il numesc forum si invita lumea la comentat. e valabil si pentru televiziuni. caz in care ar fi cazul sa schimbi cuvintul „forum” din titlu, fie el si insotit de *.
  pe de alta parte nu se pune problema cine a „ramas” ci de cine fost „lasat” sa se exprime intr-un anumit loc, intreaga responsabilitate fiind a ahtiatilor dupa clickuri si rating, nu a celor care se exprima astfel. eu chiar ma bucur ca exista o forma de exprimare pe masura fiecaruia, e bine ca oricine sa se exprime, doar ca seriozitatea unei publicatii se vede si in comentatorii sai, dar asta ar cam fi o alta poveste.

 24. dadatroll on

  Pe forumuri au fost exemplarele de grota din tot dea una.

  Dar tot exemplarele astea scriu si comentarii pe bloguri, doar ca tu, bucurenciu, fantasya si gramo nu stiti asta. Bucurenciu e un marxist ecologist, ceea ce prin Bucuresti e echivalentul lui a fi John Lennon, si ce scrie el pe blog seamana ca o picatura de apa organica cu ce scriu elitistii intelectuali usor de stanga din Europa, asa ca nu o sa culeaga comentarii de Nandrenthal de la nimeni. Fantasya baga tromboane, si gramo baga nulisme, asa ca nici ei nul vad pe omul pesterii aruncand cu cacat.

  Scrie si tu ceva mai neconventional, nu ca sarbatorile sunt caca sau ca preturile la deodorante sunt mari la mall, chestii pe care elita bucuresteana de opinie le mananca pe nerasuflate si pe negandite, si o sa vezi ce o sa primesti in schimb.

  Eu nu mai din alea de la magari cu bata am primit pe vechiul meu blog. Dar mam invatat minte, miam facut blog nou, toata lumea ma iubeste. Halal sa le fie!

 25. forevergreen on

  Am vazut si citit pe bloguri o multime de posturi sau comentarii indoielnice, vulgare, halucinante.
  Le gasesti intamplator, sau pe fondul unor dispute mai vechi. Exemplu: concursul de la bloggeri.ro a starnit la un moment dat un adevarat scandal in blogosfera. Sunt autori de blog, care au fost obligati sa se mute pe alte platforme de blog, datorita unor campanii de defaimare a blogului prin motoare de cautare obscene alaturate blogului lor in mod ostentativ. Si exemplele pot continua. Daca esti cunoscut, incepi automat sa deranjezi, sa-ti faci dusmani.

 26. c. p.-b. on

  @ balauru: „La talkback-urile de la ziarele romanesti de pe internet au rămas specimenele de grotă” nu e un titlu ok. E prea lung.
  Cit despre premii – exemplul cu Palme dOr luat de Mungiu e graitor. A inceput sa se vorbeasca in lume de „cinematografia românească”. Fără astfel de stimulente, cultura noastră nu există pentru străini.
  @ anaayana: Pe site-urile ziarelor nu e chiar libertate totală. Si acolo sint sterse unele comentarii. Problema e ca in unele cazuri ar trebui sterse (aproape) toate comentariile.
  @ Magnanimous Season 2: N-am idealizat blogurile şi n-am spus că toate sînt extraordinare. Dar există cîteva pe care comentariile sînt de o calitate care nu poate fi întîlnită pe nici un site de-al vreunui ziar.
  @ nenea cosmos: Asteptam părerea dumneavoastră, pentru că stiu ca ati comentat pe site-urile ziarelor. Ca balaurul, v-aţi retras şi dumneavoastră în blogosferă. Cînd scriam „Se pare că toată lumea civilizată s-a mutat pe bloguri”, mă gîndeam şi la cazul dumneavoastră.
  @ dadatroll: E clar că toată lumea te iubeşte! 🙂
  @ forevergreen: Aveţi perfectă dreptate. Să ne uităm numai la atacurile unora împotriva celor din fruntea topului de popularitate. Calculul e simplu: îl atac pe cel care are trafic bun, ca el sa reacţioneze şi să scrie despre mine – şi astfel să-mi crească şi mie audienţa.

 27. dadatroll on

  Bine, mai putin andreir, dar el e gay.

 28. andrei on

  Site-ul unui ziar are in general mult mai multi cititori decat un blog si, inevitabil, cei iubitori de cuvinte grele sunt mai multi, chiar daca proportia este aceeasi. Pe de alta parte, citind un ziar mai dai peste articole care, dintr-un motiv sau altul, te enerveaza si vrei sa te exprimi (dupa posibilitati) in timp ce blogul il citesti de obicei pentru ca stii ca iti place.

 29. Un scarbit on

  @ balaure OSCARURILE si NOBELURILE sunt facute de om , si cum au fost facute asa vor si disparea . Sunt relative si subiective . Alte legi si premii facute de romani le vor lua locul .
  Aminteste-ti de Alexandru Macedon – dupa scurta lui venire lumea nu a mai fost aceeasi . Apropo Becali ii macedonean si vremea lor a trecut . Au fost GRECII , apoi macedonenii si in vremurile din urma ROMANII . Se tot urca spre nord , dar RUSIA este prea la nord . Dumnezeu vrea totusi sa pastreze un echilibru … Nu fac decat sa va anunt ce cred : pregatiti – va psihic si spiritual pentru Vremea românilor .

  @ anaayana : nu ma intereseaza de imaginea mea daca e falsa si nu ma reprezinta . In plus chiar am fost dat la 6 ani la scoala . Nu conteaza cati ani sau TASTE ai de -acasa . Nu cantitatea ci calitatea .

 30. Un scarbit on

  pt andrei din 5 ianuarie : total de acord cu ce ai zis . Acolo e lupta grea si da fiecare tot ce are .

  Am fost facut pe FORUMURI sau pe sait la BASESCU ” eretic nenorocit ” care duce pe unii in eroare .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: