„O carte imorală”

Un recent post despre cartea „Teodosie cel Mic” a lui Răzvan Rădulescu, de pe blogul „zum-cititor-viteaz & dudul-somnoros”, m-a făcut să-mi amintesc de necazurile acestui roman extraordinar pînă să ajungă să fie publicat. Romanul a fost terminat prin 1998, dar a apărut de-abia în 2006, după ce a fost respins de mai multe edituri. Unele argumente prin care a fost refuzată această carte sînt de tot hazul.

Pînă în 2004, cînd Poliromul a pornit colecţia „Ego Proză”, tinerii scriitori români nu prea aveau unde să publice. Exista varianta să plăteşti pentru tipărirea cărţii (aşa cum se întîmpla la Editura Paralela 45), dar asta nu era de fapt o soluţie. Mi s-a părut întotdeauna revoltător ca, după ce ai muncit la o carte vreme de un an-doi, să mai şi scoţi bani din buzunar pentru publicarea ei. În fine, acum situaţia s-a remediat, pentru că iniţiativa curajoasă a Poliromului a avut succes (succes care a stîrnit interesul şi altor edituri pentru literatura română contemporană).

Întîmplător, colecţia „Ego Proză” a început cu volumul meu, „Tinereţile lui Daniel Abagiu”. Aveam cartea scrisă din 1996 şi şi eu încercasem fără nici un rezultat, în tot acest timp, s-o propun pe la diferite edituri. Prin 2001, o trimisesem chiar şi Poliromului – şi fusesem şi acolo refuzat (în fine, o trimisesem cui nu trebuia – redactoarei şefe de pe vremea aia). Cînd îmi pierdusem orice speranţă că această carte va mai apărea, am mai făcut o încercare. Prin toamna lui 2003, mi-am luat inima în dinţi şi i-a scris direct lui Silviu Lupescu, directorul general de la Polirom. I-am spus cine sînt şi cîteva vorbe despre mine şi i-am pus într-un plic şi manuscrisul. După ceva vreme, m-am trezit cu un telefon, care mă anunţa că volumul meu va fi publicat.

Revenind la cartea lui Răzvan, ea a fost refuzată, după ştiinţa mea, de trei edituri: Editura Compania, Editura  Humanitas şi Editura Fundaţiei Culturale Române (actuala Editura ICR). Prin anul 2000, pe cînd eram redactor şef la o editură obscură a MediaPro, am vrut să public romanul „Teodosie cel Mic” şi am dus cartea pînă în stadiul de a o trimite la tipar. Ca un făcut, cu cîteva zile înainte să fie tipărit romanul lui Răzvan, editura a fost desfiinţată.

Cel mai nostim refuz l-a întîmpinat romanul „Teodosie cel Mic” din partea Editurii Compania. Această editură începuse să publice autori români contemporani (Petru Cimpoeşu sau Adriana Bittel), aşa că mai mulţi scriitori tineri au crezut că e o bună oportunitate să-şi propună cărţile acolo. Au fost, desigur, refuzaţi. De fapt, Adina Kenereş, patroana editurii, nu era interesată să publice autori români contemporani, ci doar să-şi publice prietenii. Au fost respinşi Răzvan Rădulescu, Cecilia Ştefănescu (cu romanul „Legături bolnăvicioase”), Ioana Nicolaie şi alţii. Am fost respins şi eu. Mie, Adina Kenereş – prozatoare ea însăşi – mi-a zis că sînt prea tînăr să public o carte de memorii (ea credea că volumul meu e o carte de memorii…). Dar, precum spuneam, argumentul cu care am fost eu refuzat e o nimica toată pe lîngă cel pe care Adina Kenereş i l-a servit lui Răzvan: cartea „Teodosie cel Mic” nu poate fi publicată pentru că e o carte imorală.

Vă întreb şi pe voi, pe cei care aţi citit-o: ce poate fi considerat imoral în acestă carte? (Hai să ne prefacem că nu ştim că discuţia despre moralitate în artă a fost depăşită de mai bine de o sută de ani.)

Anunțuri

20 comments so far

 1. ionuca on

  Imorala?! Teodosie cel Mic?! :)) Ce gluma buna!

 2. aristokeles on

  Imorala e editura Compania, care l-a facut hot pe Regele Mihai prin publicarea unei carti a lui Mihai Pelin.

 3. dadatroll on

  Mey eu nu stiu ce e imoral in arta, dar stiu ca filmul Legaturii Bolnavicioase a fost mai naspa decat o punga de M&Muri lasata la soara peste care a trecut cu tiru peste ea. Noroc ca a aparut in el Banica jr si a tras niste injuraturi ca lumea ca sa rada lumea in sala ca lumea. Altfel a fost foarte prost.

 4. Georgia on

  „There is no such a thing as a moral or an immoral book. Books are well written, or badly written. That is all.” (Oscar Wilde, „The Picture of Dorian Gray”)

  Atât de bine se potriveşte citatul ăsta, încât aproape că nici nu mă mai înciudez, că, deşi l-am gândit şi eu de multe ori, altcineva l-a spus cu mai bine de 100 şi ceva de ani înainte.

 5. Georgia on

  Cu siguranţă, „Teodosie cel Mic” este o carte bine scrisă.

 6. Camil on

  e simplu: e imorala pentru ca e prea jucausa si subversiva. in plus, majoritatea personajelor pozitive mor. ar trebui interzisa, ce sa mai vorbim!

 7. alex radu on

  da, de-a dreptul aberante argumentele editurilor…

  @dadatroll: Banica jr in filmul „Legaturi bolnavicioase”? asta e o noutate! 🙂

 8. dadatroll on

  Dar nu asa ii zicea la film?

 9. gogu on

  @dadatroll
  Pai, ala care injura ca lumea in „Legaturi…”, nu cumva e Chirila? E ca si cum ai confunda-o pe Raica cu Andreea Marin sau pe Razvan Radulescu cu Cezar Paul-Badescu! :=)

 10. alex radu on

  @dadatroll: eu ma refeream la faptul ca nu Banica Jr. a aparut in film, ci Tudor Chirila (vezi comment-ul lui gogu).

 11. Georgia on

  (Georgia se amuză copios pe seama faptului că gogu şi alex s-au prins în „plasa” lui dadatroll. Păi, dacă-i zice „dadatroll”, nu-i clar că Bănică Jr. apare în film?! 🙂

  Nu vă supăraţi pe mine, da’ pe cuvântul meu de fostă comandantă de grupă că nu m-am putut abţine!)

 12. gogu on

  @georgia,
  pai, poate si noi sintem „trolli” si ii sustinem „diversiunea”.

 13. Alexei on

  Don’t feed the trolls, will ye? Erau mai interesante comentariile despre Teodosie cel Mic, mai ales ca-i pe lista mea de cumparaturi 😛

 14. c. p.-b. on

  Si mie mi-ar fi placut sa discutam despre Teodosie cel Mic sau eventual despre relatiile scriitorilor cu editurile, iar nu despre nevinovata diversiune a lui dadatroll.

 15. dragos b on

  Nu aruncati cu pietre-n mine, dar de cand am auzit ca-i o carte stil fantasy a la Istoria Ieroglifica, nu-mi vine sa-l citesc pe-acest Teodosie. Asa ca astept altceva, adica republicarea – pare-se tot la Polirom – a lui Ilie Cazane.

 16. Alexei on

  Got a Manuscript? Publishing Now a Snap 😀

  P.S.: eu am zis ca autorii platesc pentru publicarea cartilor; desi in filme nu se intampla asa, proful de literatura din liceu, poet (sau asa credea el), spunea ca-l costa foarte mult publicarea unui volum 🙂

 17. zarumare on

  e o carte in care ardealul nu e in centrul actiunii.
  deci, putem presupune ca l`au luat ungurii.
  deci, e imoral.

 18. c. p.-b. on

  @ dragos b: Si daca si despre „Viata si faptele lui Ilie Cazane” auzi ca e ca „Letopisetul” lui Grigore Ureche?
  @ Alexei: Cunosc si eu citiva profi de scoala sau de liceu care se cred poeti si-si platesc publicarea cartilor. 🙂
  @ zarumare: În plus, nici Moldova nu apare (ca Filiasiul, desi are rezonante de capitala a Moldovei, e in Dolj). E clar ca le face jocul rusilor!

 19. zumcititor on

  teodosie e o carte imoral de frumoasa. in rest, e ridicol ce s-a intamplat cu ea pana la publicare. da’ ar trebui sa ne miram? eu nu prea stiu ce vor editurile, parca au mers nitelus in deriva si abia acum mai incep sa paseasca drept. oare gresesc? in ultima vreme (2-3-4 ani?) parca au aparut mai multe carti minunate decat inainte si sper ca de acum incolo va fi din ce in ce mai bine. si pentru tinerii (dar nu numai) scriitori si pentru cititori si pentru edituri. si ma gandeam acum ca nici n-as da atat de tare in respectivele edituri, era totusi normal sa faca prostii peste prostii o vreme. sunt blanda aici, dar asta pentru ca in ultima vreme m-am delectat cu destul de multe carti de autori romani (printre care si cele ale autorului blogului astuia unde comentez acum) si cum mi-au placut tare mult eu, din pozitia de cititor, sunt gata sa iert greselile din trecut ale editurilor 🙂

 20. Rattus on

  CE DRACU E PORCARIA ASTA?!
  Mai lasati-ne cu tampeniile voastre,stim stim stim.Cartea asta e o aberatie cu pretentii de „basm” si „fantezie”.E doar un plagiat nesimtit dupa Micul Print (care la randul lui ma enerveaza de la un timp).Titlul cartii spune totul,nu e evident ca autorul a ales titlul asta ca sa atraga atentia si sa faca lumea sa-i cumpere rahatul?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: