Discriminarea fumătorilor

instrument de tortura

Ştiu că o astfel de imagine îi bucură pe unii (mai ales pe ex-fumători, care am observat că sînt cei mai porniţi împotriva celor care fumează în continuare), dar mie mi se pare o scenă jalnică şi chiar jignitoare.

 După cum probabil ştiţi, este vorba de soluţia disperată pe care-a găsit-o un patron de berărie din Bavaria, confruntat cu legea care interzice fumatul în locuri publice. Desigur, o astfel de soluţie este de preferat celei în care clientul este trimis să fumeze afară (şi am putut vedea adevărate cozi în faţa restaurantelor – erau de fapt oameni care, între două pahare, dăduseră fuga să mai tragă o ţigară). Deşi e mai comodă, arată mult mai rău: parcă e jugul acela din Evul Mediu, în care codamnaţii erau prinşi cu mîinile şi cu capul şi expuşi oprobriului în piaţa publică.

Imaginea mi se pare foarte sugestivă pentru cum au ajuns să fie discriminaţi fumătorii.

Enervantă în toată această poveste este ipocrizia legiuitorilor şi dubla măsură. Pot, adică, să beau într-un restaurant tărie pînă să-mi fac ficatul varză, dar nu pot fuma nici măcat o ţigară.

În paranteză fie spus, medicii susţin că, dacă fumezi pînă la 5-7 ţigări pe zi, nu te expui nici unui risc, pentru că organismul poate să elimine fără problemă toxinele. A propos de asta, iată o distincţie necesară, pe care am găsit-o pe una din cutiile mele de tutun. Ei bine, da: nu-i adevărat că „fumatul ucide”, ci doar că „poate să ucidă”.

precizare

… Ca să nu mai vorbim că sînt nenumărate lucruri care pot să ne ucidă pe lumea asta şi pe care nimeni nu se gîndeşte să le interzică.

Anunțuri

41 comments so far

 1. dyutzza on

  si totusi. o scuza buna pe care o gasesc eu si nu numai pt a reusi ceva in privinta stoparii fumatului – – fie scumpirea, fie interzicerea, fie ..orice – este ca viata conteaza. iar pt unii, viata familiei, prietenilor si apoi a altora conteaza mai mult decat un obicei care o altereaza. daca se poate face ceva, sunt pro. no offense 🙂

 2. balauru on

  Fumatul pasiv ( sa inhalezi fumul de la un fumator) e la fel de nociv ca fumatul activ.

  Ti-ar place sa fii nefumator si sa mori de cancer la plamini din cauza ca esti expus fumatului?

  Te intreaba asta un fumator. 🙂

 3. mug on

  daca bei tarie intr un restaurant si iti faci ficatul varza nu deranjezi pe nimeni, pe cand daca fumezi ii obligi pe ceilalti sa respire fumul

 4. Ioana on

  Numai patronul barului ar trebui sa decida daca respectivul local e de fumatori sau nefumatori. Dar, no, statul socialist de azi crede ca stie mai bine, ca un fratior mare ce e el…

  Balaure, daca nu iti place (apropo, in romana e „ti-ar placea”, dar nu ma incurc in asemenea detalii) te duci in alta parte. Iar „fumatul pasiv e la fel de nociv ca fumatul activ” mi se pare cea mai idioata chestie care poate fi spusa – atunci cand fumezi activ, fumezi in acelasi timp SI pasiv. Deci nu mai tine, dar campaniile anti-fumat pot ramane cu cliseele lor.

 5. ionuca on

  Trecand peste toate „cliseele”, culmea ipocriziei mi-a fost dat sa o aud tot de la fumatori: „vaaaai, ce mult fum e aici!” sau „vaaaai, ce imi miros hainele a fum!”

  Uhm, adica tu fumezi si tot tu te plangi?!

 6. cezarpaul on

  @ dyutzza, balauru, mug: Treaba asta era deja rezolvata in tarile civilizate si chiar si in unele localuri de la noi, prin delimitarea unui spatiu pentru fumatori dotat cu instalatii de aer. Fumul nu ajungea la nefumatori, deci acestia nu puteau fi fumatori pasivi.
  @ Ioana: Statul asta „grijuliu” ar putea sa interzica (iar) si avortul, ca si ala e nesanatos. Si mai si ucide.

 7. dyutzza on

  @cezarpaul, din pacate 😦 la noi nu se respecta asta, am fost in cel putin 5 localuri si incep sa cred ca e vorba de zgarcenie. de ex, intr`un pub sunt doar doua aparate de eliminare a fumului de tigara, in loc de mai multe, in functie de densitatea lui. iar la restaurante, pur si simplu unde scrie nu se fumeaza, se fumeaza:( de asta imi pare rau. ca nefumatorii devin o minoritate si nici macar nu se respecta unele reguli. am prieteni care fumeaza si nu am nimic cu ei, dar sa fiu respectata ca nefumatoare. chiar dak am tras pana acum 2, 3 fumuri pana acum in viata mea.
  @mug, ii dau dreptate. oricum, sa speram la o armonie, chiar daca nu sunt sanse la una 🙂

 8. ihtys on

  Si totusi eu inhalez fumulul tigarilor in locuri interzise.Imi provoaca dureri de cap…

  din pacate la Ceainaria mea preferata chiar si la nefumatori ma scald in fumul calator.

 9. dyutzza on

  @ihtys: la asta ma refeream si eu pe scurt 🙂

 10. ihtys on

  Da, dyutzza, e vb de discriminarea nefumatorilor 🙂

 11. balauru on

  Balaure, daca nu iti place (apropo, in romana e “ti-ar placea”, dar nu ma incurc in asemenea detalii) te duci in alta parte. Iar “fumatul pasiv e la fel de nociv ca fumatul activ” mi se pare cea mai idioata chestie care poate fi spusa – atunci cand fumezi activ, fumezi in acelasi timp SI pasiv. Deci nu mai tine, dar campaniile anti-fumat pot ramane cu cliseele lor.

  –––––––––-

  🙂

  sint plecat de mult, ti-ar placea suna ciudat 🙂
  ma rog, n-are importanta, am invatat ceva. Adica cum? Eu sa ma duc in alta parte daca tu bagi otrava in spatiu public? draga ioana, eu nu vorbeam de doi homosexuali care fumeaza ( unul pasiv si unul activ) 🙂

  Sa explic, fumatul pasiv e inhalarea fumului de la tigara unui fumator care fumeaza la distanta mica de tine, un nefumator. Again, un nefumator.
  Efectul poate sa fie cancer si la plaminii nefumatorului. Din cauza asta au iesit legi de izolare a fumatorilor si mi se pare foarte corect.
  Eu sint fumator si m-am conformat fara probleme, nu ma simt nedreptatit si chiar daca azi, aici unde locuiesc, au iesit legi sa nu se mai fumeze DELOC in restaurante, am primit asta cu intelegere.

 12. Alexei on

  culmea ipocriziei mi-a fost dat sa o aud tot de la fumatori: “vaaaai, ce mult fum e aici!” sau “vaaaai, ce imi miros hainele a fum!”

  Ar fi, poate, ipocrizie daca respectivul fumator ar bea tutun de dragul mirosului si al fumului.

  Cred ca e o nedreptate. Adica fumez pe plamanii, inima si banii mei. Sunt sigur ca exista solutii pentru a-i proteja pe nefumatori – presupun ca despre asta e vorba, despre protejarea lor si nu umilirea celorlalti.
  O alta tampenie e faptul ca fumurile altora au devenit ultima lor grija, in timp ce poluarea pare ca le e benefica. E drept, nu cauzeaza cancer pulmonar (sau nu in aceeasi masura), dar de bolile de inima, alergii, astm si bronsita cronica nu spune nimeni nimic.
  In sfarsit, sa se planga cand le dau intentionat fumul in nas. Personal, nu fumez in preajma copiilor si a batranilor – deci nu, nu oblig pe nimeni sa-mi suporte fumurile.

 13. vasgar on

  dragi fumatori, sper sa „rezistati cu eroism” acestori reguli si interdictii, sa formulati o strategie coerenta de aparare a fumatorilor si sa faceti fum in continuare…

 14. cezarpaul on

  @ dyutzza, ihtys: Normal ar fi fost sa se faca in asa fel ca legea cu impartirea in spatii pentru fumatori si nefumatori sa fie respectata, nu sa fie interzis in totalitate fumatul. In localurile prevazute cu instalatii ok de aer, fumul chiar nu ajunge in zona pentru nefumatori.
  @ balauru: E adevarat, corect e „mi-ar plăcea” (dar cine mai stie astazi regula asta? chiar si in Romania folosesc foarte putini „mi-ar plăcea”). Peste ceva timp, corect va fi, in mod sigur, „mi-ar place”. Dar sa trecem…
  In comentariile de la Cotidianul, pe care le urmaream intr-o vreme, era cineva care semna cu acelasi nick – „balauru” (si nu le zicea deloc rau…). Esti aceeasi persoana?
  @ Alexei: Si poluarea te imbolnaveste de cancer. Plumbul din gazele de esapament, de exemplu, e mai nociv decit nicotina din tigara. Si se elimina si mult mai greu.
  @ vasgar: Va trebui, desigur, sa ne organizam. 🙂 Adica prostituatele sa aiba organizatii care sa le apere drepturile si noi nu? 😀

 15. Ioana on

  Dragul meu Balaur, ca limba romana corecta nu suna bine ma lasa rece. Cat despre spatiul public, un restaurant sau un bar e spatiu public doar daca se decide statul sa-si deschida unul. Ceea ce in ultimii ani nu prea s-a intamplat in Romania si banuiesc ca nici prin Israel. Daca eu imi deschid barul spatiul e al meu, iar nefumatorii sa se descurce. Daca nu exista baruri pentru ei o sa-mi sterg o lacrima…

  In plus, ideea statului de a face spatii pentru nefumatori a dus la pierderi mari pentru proprietarii de baruri. Intr-o seara de sambata in Cluj, la ora 20, locuri libere mai exista – cu duiumul – numai la nefumatori.

 16. dyutzza on

  dupa cum am mai zis, devenim o minoritate. si multi incep sa fie iritati daca cineva atinge subiectul fumurilor..in preajma lor. dar se stie deja ca oamenii sunt fiinte rele..

 17. balauru on

  „In comentariile de la Cotidianul, pe care le urmaream intr-o vreme, era cineva care semna cu acelasi nick – “balauru” (si nu le zicea deloc rau…). Esti aceeasi persoana?”

  🙂 bineinteles…sa nu-mi spui acum ca nu-ti plac talkback-urile mele de acolo 🙂

  anonim anonim dar cu acelasi anonimat.

  thanks pentru explicarea „mi-ar placea” totusi plecea e o forma de trecut -ex. Ii placea- mi se pare un pic curios sa se foloseasca si la prezent.

  dar n-are importanta pe onoarea mea, romanii in lume nu vorbesc bine limbi straine de frica ca le vorbesc incorect. Tocmai aia care-si dau drumul la gura asa cum le vine invata cel mai bine o limba straina. 🙂 Doar in Romania, daca vorbesti cu greseli, te condamna la moarte.:-)

 18. cezarpaul on

  @ balauru: Nu-ti face probleme. Româna ta e ok – mai ales pentru cineva care nu traieste aici (in Israel stai? de cind esti plecat?).
  Tocmai ziceam ca ti-am remarcat comentariile de pe site-ul Cotidianului (pe vremea cind eram la ei). Daca tin minte si acum nick-ul inseamna ca erau interesante. De cind nu mai lucrez acolo, citesc mai putin varianta online.

 19. Luciana on

  …mai vesel este ca nu de grija sanatatii fumatorilor se iau aceste masuri drastice ci din cauza societatilor de asigurari care au constatat ca au „rascumparari” mai mari pentru asiguratii fumatori.Asadar, relax, „meciul” se joaca intre societatile de asigurari si companiile producatoare de tutun…iar „asigurarile” au marcat semnificativ, in momentul de fata.

 20. balauru on

  „Daca eu imi deschid barul spatiul e al meu, iar nefumatorii sa se descurce. Daca nu exista baruri pentru ei o sa-mi sterg o lacrima…”

  Incredibil dar adevarat. In Israel a iesit legea ca in restaurante nu se mai fumeaza deloc. Amenzi usturatoare si pentru clienti si pentru proprietari. Daca aici, nefumatorii au invins, nu vad nici un motiv ca in timp sa invinga in toata lumea.

  Si mie imi curg lacrimi de tristete ca fabricile de tigari vor avea mari pierderi dar asta e viata, cruda. 🙂

 21. balauru on

  „dupa cum am mai zis, devenim o minoritate. si multi incep sa fie iritati daca cineva atinge subiectul fumurilor..in preajma lor. dar se stie deja ca oamenii sunt fiinte rele..”

  am vazut bolnavi de cancer la plamini tusind si scuipind singe. nimeni nu face transplanturi de plamini la fumatori.

  80% din bolnavii de cancer la plamini sint fumatori.

  iti doresc un fumat placut si sanatos. 🙂

 22. balauru on

  erata: le doresc tuturor fumatorilor de aici..:-)

 23. balauru on

  „in Israel stai? de cind esti plecat?).
  Tocmai ziceam ca ti-am remarcat comentariile de pe site-ul Cotidianului (pe vremea cind eram la ei). Daca tin minte si acum nick-ul inseamna ca erau interesante. De cind nu mai lucrez acolo, citesc mai putin varianta online.”

  din 81 🙂 am papat mult comunism in Romania.

  eu la Cotidianul ma distrez cind pun talkbackuri, cind vad cit sint de suparati fac un pic misto dar in loc ca ei sa rida, se enerveaza si mai tare. Acum inteleg ca esti ziarist. 🙂 fa-mi un bine si citeste din cind in cind aici:

  http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html

  si aici:

  http://www.debka.com ( asta e de genul, nu mai eu stiu secretele 🙂 )

  Presa poate sa fie obiectiva si decenta si fara „birfe” chiar daca in tara ta se intimpla si lucruri rele. 🙂 Ma intristeaza ce vad in ziarele romanesti pe Internet.

 24. v on

  totusi, lorena, un bar e un loc public atunci cind e deschis pentru public… 😀 . e privat doar cind e inchis.

 25. Dacy on

  Sunt de acord cu tine… cu discriminarea până la un punct… dacă bei până îţi faci ficatul varză, bine, e ficatul tău doar, faci ce vrei cu el… numai că fumatul nu dăunează numai celui ce-l practică, ci şi celor din jur… poate la fel de mult cum ar fuma şi ei…
  Şi sincer, dacă aş fi un fumător(pentru că acum nu sunt…şi nici nu intenţionez) nu ştiu cum aş putea rezista unui astfel de tratament, ca al celui din prima fotografie… chiar e jignitor… 😀

 26. cezarpaul on

  @ Luciana: Iata ca totul pare desprins din Liga lui Mitica! 🙂
  @ balauru: Hei, ti-ai schimbat poza! Ti-ai pus poza de fotomodel. 🙂
  Nu ai si blogul asta: http://balauru.wordpress.com ? De ce nu pui link-ul la semnatura?
  Intr-o alta ordine de idei, dyutzza, pe care-o citezi, se referea la faptul ca nefumatorii au devenit o minoritate, nu fumatorii.
  @ Dacy: Dupa cum spuneam, se poate face in asa fel incit fumul sa nu-i deranjeze pe nefumatori.

 27. lusiluca on

  …liga lui Mitica va fi la noi…cu jumatati de masura, cu mici/mari concesii, negocieri si victime caraghioase…insa in lume joaca liga I iar acolo se lasa cu singe (o prietena venita din Londra parea tare uimita ca la noi se fumeaza in restaurante si-mi povestea de situatia paradoxala cu pub-urile goale si cu masa de fumatori de-afara, „consumindu-si” viciile 😛 )
  Ideea, insa, era ca nu de grija sanatatii fumatorilor se face atita tapaj ci tot din ratiuni economice iar ipocrizia afisata imi face, in general, greata.
  Cind s-o eradica foamea din lumea a treia si toate inegalitatile sociale am sa-i cred si pe cei atit de indurerati de grija aproapelui fumator…

 28. balauru on

  „@ balauru: Hei, ti-ai schimbat poza! Ti-ai pus poza de fotomodel.”

  e o tactica noua de marit traficul 🙂

  …iti dai seama ca putin imi pasa de trafic dar asa, de amorul artei. 🙂

 29. nantara on

  Nu te obliga nimeni sa fumezi. Firesti sunt nefumatorii, iar fumatorii se incadreaza in cealalta categorie. Pe langa faptul ca nu e normal sa-i sufli cuiva in nas fumul tau de tigara in restaurant, s-a mai descoperit si chestia cu fumatul pasiv.

 30. Cristi on

  Fumatorii sunt o specie aparte. De regula sunt de o nesimtire crunta. Este total inacceptabil sa fii pus in situatia de a inhala fumul altora. Din partea mea pot sa-si si injecteze nicotina numai sa o faca in locuri unde nu deranjeaza pe pe nimeni. De exemplu cred ca nici pe strada nu prea este placut sa-ti sufle cineva fumul in fata.

 31. cezarpaul on

  Dupa cum ziceam, exista cantitati uriase de intoleranta, daca nu chiar ura impotriva fumatorilor. Cine e, deci, discriminat?

 32. nantara on

  Fara suparare, dar eu cred ca fumatorii nu sunt discriminati. Adica pot fi discriminati oamenii care n-au avut incotro si fac parte, de la nastere, dintr-o etnie, natie, grupare discriminata sau considerata diferita. Dar nimeni nu-i obliga pe fumatori sa fumeze. E decizia lor si trebuie sa fie constienti din momentul in care se apuca sa fumeze de dezavantajele pe care le pot intampina in societate.Si, in plus, pot sa se lase oricand. Parerea mea.

 33. Alexei on

  Esti ridicol(a).

 34. v on

  @nantara: acum, eu tin cu nefumatorii, dar este irelevant in contextul a ce vreau sa remarc: „nimeni nu-i obliga pe fumatori sa fumeze” e din categoria „nimeni nu-i obliga pe homosexuali sa aiba relatii homosexuale” si eventual din categoria „nimeni nu-i obliga pe etnicii… (a se completa care cum) sa stea in tara… (a se completa ca mai sus)”.
  discriminarea nu are nici o legatura cu faptul ca discriminatul si-a ales sau discriminatului i s-a dat situatia/lucrul/contextul din cauza caruia e discriminat.
  (te rog, nu-mi raspunde nimic referitor la discriminarea sau nediscriminarea fumatorilor, fiindca nu la asta m-am referit. si nici ca responsabilitatea lor si la efectele asupra celor din jur si la mai stiu eu ce din discutie. am fost, va sa zica, offtopic, dar sper ca m-ai inteles.)

 35. v on

  *si nici LA responsabilitatea (pardon)

 36. nantara on

  Draga Alexei, de ce as fi ridicola? Pentru ca imi exprim punctul de vedere?

 37. Alexei on

  Categoric, nu!

  Adica pot fi discriminati oamenii care n-au avut incotro si fac parte, de la nastere, dintr-o etnie, natie, grupare discriminata sau considerata diferita.

  In opinia ta un om nu ar putea fi discriminat in cadrul grupului social din care face parte. Asta ar insemna ca un roman nu ar putea fi discriminat in Romania.

  E decizia lor si trebuie sa fie constienti din momentul in care se apuca sa fumeze de dezavantajele pe care le pot intampina in societate.

  Vasazica nu s-ar chema discriminare daca eu as fi concediat (sau, in sfarsit, daca relatiile dintre mine si seful meu s-ar raci) pentru ca am parul lung.
  Iar asta are la baza un fapt real: la primul meu loc de munca managerul mi-a sugerat de nenumarate ori sa ma tund. Precaut – sau pentru ca eram nou, a apelat la colegii mei sa ma convinga sa-mi tund parul. In aceeasi perioada unui alt coleg i-a cerut ca in ziua urmatoare sa nu vina netuns la serviciu. Din nefericire nu am apucat sa aflu in ce directie evoluau lucrurile pentru ca, din fericire, mi-am dat demisia (din alte motive, desigur).

 38. c. p.-b. on

  Eu ma abtin sa mai adaug ceva legat de fumat, pentru ca nu vreau sa insist intr-o pledoarie care pate fi considerata pro domo (avind in vedere ca sint fumator). Oricum, mi se pare ca discutia a luat o turnura foarte interesanta, a propos de libertati/discriminare.
  Nici eu nu cred ca numai in cazul situatiilor stabilite in mod genetic este blamabila discriminarea. De aceea, nu consider ca, de exemplu, homosexualii trebuie sa demonstreze ca orientarea lor este dictata genetic. Poate fi pur si simplu o chestiune de alegere – dar si aceasta trebuie respectata.

 39. nantara on

  Da…ăăă…argumentul cu părul lung m-a convins…adică şi de data asta puteai să te tunzi şi să te conformezi, dar e o chestiune de principii. Nici eu n-aş accepta să mă tund doar pentru că aşa vrea respectivul. Asta-i clar.

 40. StatuiaNuda on

  Dragul meu,
  Ti-o spun cat pot de sincer, si dorindu-mi sa nu te simti ofensat in niciun fel… Daca tu consideri ca fumatorii sunt discriminati, esti jalnic.
  🙂

  Sunt nefumator, apropo. Faptul ca daca fumezi maxim 5-6 tigari pe zi nu esti expus la niciun risc… ei bine, chiar nu ma intereseaza. Din punctul meu de vedere, chiar si in lipsa expunerii la vreun risc, simplul fapt ca imi doresc sa stau intr-un loc public fara a suporta MIROSUL de tigara, fara a-mi imbacsi hainele si a le impregna cu miros de tutun… pentru mine, asadar, sunt aceste motive sunt mai mult decat suficiente.

  Vrei sa fumezi? Fumeaza PENTRU TINE. Punct. In aceasta privinta nici n’ar trebui sa existe „dar daca”, sau „poate”… Nu! Nimic de discutat.

  Fumatul, din punctul meu de vedere (si cu siguranta ca al multor altora) este un obicei urat, disgratios, dezgustator. Chiar si cand saruti un fumator / o fumatoare se cunoaste diferenta. Ca sa nu mai zic de culoarea dintilor… si alte aspecte… financiare, sa zic asa. Fumul afecteaza tenul… etc. Bla-bla. Hai ca daca tre’ sa-ti fie explicate toate lucrurile astea este un cerc vicios; daca puteai intelege nu iti trebuiau explicate – asa ca daca-ti sunt explicate tu oricum n’ai sa intelegi ceea ce… pana mea, altfel ai fi inteles si singur…
  Teoria chibritului.

  Uite, eu nu ies noaptea in club pentru ca nu suport atmosfera aceea in care tai fumul de tigara cu foarfeca… de des ce este. Mi-ar placea sa ies in club, sa ma simt bin fara sa fiu deranjat si fara sa deranjez la randul meu.

  Fumatorii nu sunt discriminati. Daca tu consideri ca atunci cand nu vi se mai permite sa faceti ceva anormal se numeste ca sunteti discriminati, afla ca legea impotriva fumatului in spatii publice este DOAR o revenire la normalitate.

  Fumeaza, daca vrei. Dar fa-o petru tine. Cat despre alcool, ala care-si omoara ficatii nu ma afecteaza cu nimic. N’are decat! Dar daca stam sa ne gandim ca un om beat deranjeaza linistea publica, ba chiar poate deveni violent verbal/fizic, da, cred ca si alcoolul ar trebui rationalizat.

  Decat sa tipi ca fumatorii sunt discriminati, mai bine ai tipa sa fie reglementat si consumul de alcool in spatii publice.

 41. Hostess Bucharest on

  mda fiecare face ce vrea pana la urma


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: