Frăţia ortodoxo-musulmană

Primesc o felicitare de Crăciun: “Best wishes on the occasion of the birth of Jesus Christ, the prophet of peace and friendship.” Ghiciţi din partea cui?

Aţi ghicit cam de unde vine, că v-am dat şi un indiciu în titlu. Rîndurile de mai sus aveau, ca semnatură, “Embassy of the Islamic Republic of Iran”. (Ştiu că Iisus Hristos e profet la musulmani, dar e destul de straniu să primeşti urări de Crăciun din partea unuia dintre cele mai fundamentaliste state islamice…)

Mai mult. Pe blogul lui, Mahmoud Ahmadinejad, controversatul preşedinte al Iranului, are astăzi un post în care urează “Merry Christmas to everyone!”

Şi viceversa. La apariţia în România a “Versetelor satanice” de Salman Rushdie, Patriarhia Română a emis un comunicat în care şi-a exprimat indignarea faţă de publicarea acestei cărţi. Se pare că habotnicii nu au culoare religioasă. Sau ne aflăm în faţa unor interesante alianţe politice…

Anunțuri

17 comments so far

 1. dragos c on

  Pai eu vad in felicitarea primita un lucru bun, este o dovada a ecumenismului, ceva nou pentru musulmani – jos palaria! (desi am multi amici musulmani cu care n-am avut niciodata contraziceri pe o astfel de tema)
  Iar habotnicia ortodoxa imi repugna si mie .

 2. cezarpaul on

  Da, e curios sa primesc o astfel de felicitare, mai ales ca fundamentalistii islamici au ca ţel convertirea tuturor la mahomedanism (daca nu de bunavoie, atunci cu forţa).
  Pe de alta parte, ma intrebam daca ortodocsii nostri trimit felicitari de Ramadan.

 3. Monica on

  am primit felicitare de la Ambasada Israelului. Aveam voie sa sun sa intreb: deci recunoasteti chestiunea??

 4. Claudia S. on

  @cezarpaul
  Pe blogul presedintelui Iranului urarea e din 2006/12/21 nu de astazi.
  Si chiar orice ortodox trebie sa fie habotnic si orice musulman fundamentalist? Chiar trebuie sa existe un substrat politic in spatele fiecarui gest?

  Eu vad gesturile acestea ca incercari ale unor oameni de a apropia cele doua credinte, de a gasi un limbaj comun prin care sa comunice. De ce nu ar fi asa?

 5. abc on

  mda, la musulmani Iisus e profet, doar profet. ceea ce face ca respectiva felicitare sa fie, de fapt, o insulta. cam ca versetele satanice. :)))

 6. cezarpaul on

  @ Monica: De unde se vede ca felicitarile de Craciun au devenit ceva foarte formal.
  @ Claudia S.: Aveti dreptate, e din 2006. Eu am fost indus in eroare de faptul ca e in ultimile 4 post-uri – si mi-am zis ca trebuie sa fie unul recent. In al doilea rind, nu am zis ca orice ortodox e habotnic si orice musulman fundamentalist. Statul Iranian (statul, nu orice musulman de acolo) e in mod declarat fundamentalist. Cit despre BOR, cum vedeti protestul impotriva aparitiei unei carti, cum e cea a lui Rushdie? Care sa fie explicatia acestui gest? Daca nu e vorba de obtuzitate, de habotnicie sau de calcul politic, atunci despre ce e vorba?
  @ abc: Foarte tare observatie!

 7. abc on

  perfizi rau musulmanii astia. poti sa juri ca si-au terminat studiile la iezuiti. :)))

 8. Claudia S. on

  Pentru ei Isus e profet si ei stiu ca pentru crestini El e mai mult. Felicitarea spune ceea ce cred musulmanii respectandu-ne credinta. Daca ar fi spus mai mult as fi fost de acord ca sunt perfizi dar asa… Reprezentantii Iranului in Romanian trebuie sa schimbe imaginea iranienilor din fundamentalisti-teroristi in oameni cu care se poate discuta si convietui. Mie mi se pare ca felicitarea a fost trimisa in acest sens.

  Gestul BOR il vad ca o reactie pe care cineva din tara trebuia sa o aiba la aparitia acestei carti. Democratia se bazeaza pe aceste reactii. Fiind un subiect delicat iar comunitatea musulmana de la noi fiind mica trebuia ca cineva sa ii sustina. BOR a ales sa faca acest lucru. Daca vreti sa ii spuneti calcul politic, puteti sa o faceti…desi eu nu reusesc sa vad exact in ce consta acest calcul. Recunosc insa ca nu sunt o buna jucatoare de sah sau un fan al teoriilor consprationiste.

  Sarbatori frumoase.

 9. cezarpaul on

  Inca o data: nu consider ca iranienii sint fundamentalisti-teroristi, ci ca Statul Iranian e fundamentalist (nu neaparat terorist). Statul Iranian e, dupa cum stim, condus de un ”lider suprem” religios (Ayatolahul Khamenei), iar legile acestui stat sint subordonate, in mod fundamentalist, Coranului.
  Revenind la chestiunea noastra, este vorba de un stat care condamna un om la moarte (”fatwa”) pentru o carte.
  Problema acestei carti este ca se refera la niste versete din Coran care ar fi fost scoase ulterior si care i-ar fi fost dictate lui Mahomed de catre Satana. Ginditi-va cum ati cataloga o tara crestina care l-ar condamna la moarte pe Dan Brown. Sau pe Joyce, pentru lucrurile anti-crestine din Ulysses.

 10. Claudia S. on

  Cati oameni au fost arsi pe rug de catre crestini pentru mult mai putin? Stiu ca nu mai sunt aceleasi timpuri dar problema ramane acceasi. Incapacitatea de a-i intelege pe cei care au alte credinte. Oamenii aceastia chiar cred in Coran. Nu sunt de acord cu condamnarea la moarte a autorului dar pot intelege supararea musulmanilor. Multi crestini au fost suparati de cartea lui Dan Brown.
  Ceea ce nu inteleg este de ce trebuia lansata cartea chiar de Bairamul musulmanilor? Si de ce o reactie pacifista a BOR prin care „dezaprobă manifestările care lezează valorile spirituale şi simbolurile religioase, indiferent de religia oficială pe care acestea le exprimă” (bbc.co.uk/romanian) trebuie vazuta doar ca sustinete a Iranului?

 11. cezarpaul on

  @ Claudia S.: Aţi făcut o paralelă bună cu arsul pe rug, pentru că în lumea fundamentalismului musulman ne aflăm în plin Ev Mediu (subliniez încă o dată: nu e vorba de toţi musulmanii). Chestia e că noi, ăştilalţi, am depăşit de ceva vreme Evul Mediu.

 12. v on

  eu n-am inteles exact despre ce fel de sustinere vorbeste Claudia S., din moment ce pe muftiul roman l-am vazut la televizor zicind ca nu trebuie sa ne uitam in gura celor care denigreaza religia musulmanilor, dar ca nu-i nici o problema ca a aparut cartea aia, las’ sa fie si ea.
  acu’, boru’ nostru e mai musulman decit muftiul, sau cum? 😀

 13. Horia-Nicola Ursu on

  se stie, ortodocsii sint mai catolici decit papa… de ce n-ar fi si mai musulmani decit muftiul?

 14. vasgar on

  am mai spus-o: BOR mi se pare una dintre cele mai flagrante imposturi. detasamentele acestea de securisti in sutana – in frunte cu Daniel Ciobotea – stabilesc lista cartilor pe care avem voie sa le citim…

 15. bianca marcovici on

  La multi ani, 2008 si felicitari pentru blog!

  La noi au fost astazi 23 de grade. Nici pomeneala de zapada:)
  Bianca din Haifa
  care traieste in anul 5768

 16. Un scarbit on

  asa cred si eu CEZAR , aliante politice , jocuri de culise .

  am intrat pe Blogu lui Ahmadinejad si chiar nu am vazut nici un comentariu . Oare cetatenii lui nu au acces la blogul lui ? … sau nu au nimic de zis ?

  si chiar nimeni din lumea larga nu are nimic de zis ?
  poate din cauza ca sunt neinstrut si nepriceput nu inteleg anumite lucruri .

 17. cal_breaz on

  dragi prieteni daca citit ca pe apa rece, pai mesajul e cat se paote de prietenesc i naparenta dar ascunde chintesenta si anum aceea ca musulmanii nu il considera pe iisus dumnezeu ci simplu om si profet… nici vorba de ecumenism poate ecumenism deghizat… de fapt prin simpla afimratie din felicitare respectiva ambasada a destramat intreaga teologie crestina…. mulata sanatate


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: