Cum să te comporţi în prezenţa Regelui Spaniei

Vorbeam astăzi cu o prietenă care a lucrat la Institutul Cervantes şi-mi spunea că, atunci cînd a venit Juan Carlos în România, cu toţii au primit din partea Casei Regale o listă cu vreo 50 de reguli foarte stricte de protocol, pentru momentul în care urmau să se întîlnească cu regele.

Li se spunea cum să-şi ţină mîinile (nu împreunate, nu în faţă, ci drepte pe lîngă corp), care sa fie lungimea fustei (la un anumit număr de centimetri sub genunchi – nici mai mult, nici mai puţin), cît de înalt să fie tocul, cum să fie părul (proaspăt spălat şi fără fire rebele) etc. Această listă de reguli a fost dată tuturor angajaţilor, mai puţin directoarei Institutului Cervantes care, avînd rang diplomatic, se presupunea că ştie toate aceste lucruri.

Bun. Acum, care să fie explicaţia gestului lui Adrian Cioroianu?

Anunțuri

10 comments so far

 1. valugi on

  Asta cu regele lui Cojones ma enerveaza rau. Traim in 2007, se vorbeste de egalitate, de drepturile omului si de societati moderne, insa cu toate astea exista inca unii care au in constitutiile tarilor lor capitole aparte, de ca si cum ar avea un cromozom in plus in ADN sau 3 cojones ca o zic pe aia dreapta. Monarhiile sunt deja istorie dupa parerea mea si ar trebui sa inceteze cu prostiile astea.

 2. Alexei on

  Perfect de acord, valugi, insa una e sa nu-i recunosti autoritatea si alta-i sa fii obraznic.

  Domnule Cezar, dar care sa fie explicatia faptului ca Mister Cioroianu e [in continuare] minister? Am inteles [poate gresit] ca e un bun manager, dar n-as vrea sa cred ca un MBA e de-ajuns.

 3. cezarpaul on

  @ valugi: OK, dar asta putem vorbi noi, la o bere (sau pe blog). In diplomatie, insa, lucrurile se schimba. Daca vrei sa ai relatii diplomatice in regula cu un stat, ii respecti cutumele. Tii cont si de normele de comportament ale chinezilor, si ale arabilor, si ale indienilor – chiar daca ti se par niste timpenii. …Sau poti sa refuzi sa ai contacte diplomatice cu ei.
  @ Alexei: Trebuie sa recunostem ca Adrian Cioroianu a avut inca dinainte de a fi instalat o presa proasta. Pe de alta parte, nu stiu cit e de manager. E istoric (unul bun, fostul asistent al lui Lucian Boia – dar nu despre asta vorbim aici).

 4. cezarpaul on

  Ca vorbeam de lup… Iaca ce anunt gasesc: (simbata, 1 Decembrie) ”De la orele 13.00 şi 14.20, TVR 1 va difuza, în două părţi, emisiunea „Cafeneaua astrelor”, în care moderatorul Marius Florea Vizante îi va avea invitaţi, printre alţii, pe artiştii Veta Biriş, Irina Loghin şi Nicolae Furdui Iancu, dar şi pe politicienii Adrian Năstase, Adrian Severin, Petre Roman şi Adrian Cioroianu.”

 5. vasgar on

  regii si reginele, contemporanii nostri, sunt de un comic devastator. ma amuz, apoi ma enervez. se straduiesc sa pastreze o traditie, dar au intervale tragicomice si parodice… vezi cazul printesei Diana. casa regala britanica, am impresia, va face implozie degraba. auzi ba una, ba alta – suferinte „regesti” de tot hazul si – sorry! – greata.
  nu cred ca Cioroianu trebuie apostrofat/comentat -in felul cum o face presa noastra – pentru „dialogul” sau cu regele.

 6. cezarpaul on

  @ vasgar: Cred ca imaginea cea mai buna a degenerescentei singelui albastru e Printul Charles. Omu’ cu cămila.

 7. depe on

  inteleg sa se respecte anumite cutume cand e vorba de o cultura atat de straina incat n-am putea intui ce este ofensator pentru ei. de exemplu, n-avem de unde sa stim daca nu cumva, pt papuashi, degetul mare ridicat in semn de ok, inseamna muie sau ceva de genul asta.

  dar… e vorba de spania secolului 21, poate ca o gafa ca a lui cioroianu ne ajuta sa ne dam seama cat de stupide si de neinteles sunt unele reguli pe care le respectam doar pentru ca ne-am trezis cu ele de la stramosi.

 8. cezarpaul on

  @ depe: Cind stii ca cineva nu suporta sa i se fumeze in casa, ori te duci in vizita la el si respecti regulile casei, ori nu te mai duci deloc.

 9. vasgar on

  Cezar, ai dreptate. printul Charles e un adevarat martir al traditiei regale. vroia si el sa iubeasca adevarat, patimas, fara restrictii, dar nu avea voie… se intalnea cu Camila prin bodegi, tufari si alte locuri distincte… a murit Diana si a cunoscut fericirea, cum marturisea chiar el. l-am vazut pe CNN. avea, ca intotdeauna, o fata foarte expresiva…

 10. valugi on

  V-a spalat pe creier tembelizorul zau! Diplomatia e o chestie de fatada pentru noi, in schimb in spate e doar cel mai ordinar spirit de business. Va invit pe totzi sa vedeti videoclipul asta. Asa doar ca simtiti aroma si fara sa intram in detalii.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: