Festivalul Enescu – între entuziasm şi ridicol

Festivalul „Enescu” a scos la lumina tot felul de analisti muzicali ad-hoc – plini de entuziasm, dar si de candori si ridicol.

Cind vine vorba de „muzica serioasa”, lumea crede ca lucrurile stau ca in politica sau in fotbal, unde se pricepe – nu-i asa? – oricine. Este de ajuns sa fi ascultat citeva CD-uri si concerte – si te simti in mod automat indreptatit sa-ti dai cu parerea. Iar, cind vine vorba de un festival ca „George Enescu”, parerile trebuie sa fie neaparat in registrul encomiastic.

Iaca ce aflam, de exemplu, despre Dan Grigore, din Evenimentul zilei de astazi: „Cat despre orchestra, in Rapsodia de Rahmaninov, uriasul Grigore o domina fara drept de apel.” (Cristina Comandasu) Nu vreau sa ne oprim la faptul ca uriasul nostru a incetat de mult sa mai fie un pianist bun si ca traieste acum doar din mitologia care s-a creat in jurul lui, ci va invit doar sa ne imaginam scena. Bine ca nu a folosit „poseda” in loc de „domina”, ca sa nu ajungem si la imagini interzise minorilor…

La fel de savuroase sint si comentariile amicului meu Sever Voinescu din Cotidianul. Va dau si in acest caz o mostra din bogata materie pe care ne-o pune la dispozitie: „La Mer, una dintre cele mai mari compozitii pentru orchestra ale secolului 20, a fost cintata cu nuante bugate (sic! – in fine, greseala de corectura, dar simpatica…). Adincul marin, dialogul marii cu vintul, disperarea perceptiei orizontale a infinitului si dinamica straturilor superficiale ale colosului de apa au fost redate, in interpretarea lui Eschenbach, cu o claritate impresionanta.” Cum vi se pare „disperarea perceptiei orizontale a infinitului si dinamica straturilor superficiale ale colosului de apa”? E clar: in ciuda straturilor superficiale, Sever graieste al naibii de adinc!

Pe la colturi, specialistii veritabili vorbesc de tot felul de gherle interpretative ale unor invitati din strainatate si de faptul ca, in mod evident, acestia au considerat ca apar pe scena unui camin cultural si nu si-au dat mare osteneala. Cu toate acestea, daca citesti cronicile din presa ale concertelor respective, afli ca interpretii au cintat cel putin dumnezeieste.

Anunțuri

10 comments so far

 1. Nixon on

  dom’le, pe unii numai ideea de muzica clasica ii baga, asa, intr-un tremurat inaltator

 2. vasgar on

  wow! foarte cool citatul din Sever Voinescu. eu am „La Mer”. am sa ascult si voi incerca sa simt la fel…

 3. cezarpaul on

  @ vasgar: Ehei, daca n-ai fost in sala in seara aceea mirabila, n-o sa ai mari sanse sa simti nici macar briza. 🙂

 4. Lorena on

  să înţeleg că a apărut şi varianta marină a „sinergiei faptelor”? şi eu am aflu abia acum. :((

 5. Lorena on

  ignoraţi, vă rog, acel „am”. greşeală de corectură… dar simpatică 🙂

 6. cezarpaul on

  In acelasi articol din Evenimentul zilei, uriasul Grigore este citat in legatura cu pasiunea lui pentru fotbal:
  Dan Grigore spune ca iubeste fotbalul si pentru ce are in comun cu muzica, „si anume pentru armonizarea unor voci”, pentru „armonizarea unor personalitati”.
  (Desigur, era vorba de armonizarea vocilor din galerie care striga „huo!” si armonizarea personalitatilor care-si dau in cap.) 🙂

 7. pymm on

  iti scapa ideea de baza, cezar (:) : n-ai observat ca de multa vreme nu mai avem nevoie de experti si priceputi oficiali? pentru ca putem traduce orice pe limba si priceperea noastra 🙂 nostru.

 8. wxwx on

  Totusi, spectacolul de muzica, poezie si, mai ales comentarii literare dedicate zilei de „11 SEPTEMBRIE” a fost destul de bun! L-am vazut pe TV.CULTURAL, aici in Israel!
  levana

 9. man on

  sunteti inconsecvent dpdv jurnalistic, domnule C-P. Badescu! 🙂 pai scrieti un titlu despre entuziasmul si ridicolul Festivalului si trei sferturi din articol comentati entuziasmul ridicol al unor comentatori. 😉

  Iar colegul dvs. Sever Voinescu, numai neavizat in materie de muzica clasica nu e (sau nu cititi Dilema?). Cat despre specialistii aia veritabili care cred ca Enescu e un fel de meci amical intre Europa si Romania tineret sperante, comentez si eu ca Moromete despre legionari : „lasa-i ma, ca e si ei specialisti”.

 10. cezarpaul on

  @ man: Ma bucur ca ati inteles ca nu despre entuaziasmul si ridicolul festivalului era vorba.
  E adevarat, uneori Sever se mai inflameaza in privinta muzicii si in Dilema, dar n-am citat de-acolo pentru ca ma refeream la comentariile de pe marginea festivalului (si despre festival scrie numai in Cotidianul).
  Cit despre tipii care se pricep intr-adevar la muzica – stati linistit, ca nu fac galerie la meciul Romania-Europa. Am auzit de la ei destule critici si despre ai nostri.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: