Ce spune Cristi Mungiu

Completare la un post anterior.

În general, cînd vorbeşti despre o perioadă care te-a marcat, nu mai poţi fi obiectiv, simţi nevoia să demonstrezi ceva. Cum ai reuşit să-ţi dai peste mînă să nu-ţi iasă aşa ceva? – îl întreb eu.
Cristi Mungiu: În primul rînd, am remarcat că alţii nu şi-au dat peste mînă – acesta a fost primul pas. Dacă remarci că sînt atîtea filme demonstrative înseamnă că ai să fii atent şi ai să încerci să nu repeţi chestia asta. Apoi, după ce am terminat scenariul, l-am scuturat de tot ce nu venea direct din poveste sau de la personaje. L-am scuturat de tot felul de reziduuri, care erau gîndurile şi părerile mele personale. Pînă şi în timpul filmărilor am scos anumite replici care explicitau ceva – chiar cu riscul ca unii să nu înţeleagă neapărat cum stăteau lucrurile în acea perioadă (de exemplu, de ce erau interzise avorturile). Filmul nu e o lecţie de istorie. Filmul e o poveste şi atît.

Anunțuri

9 comments so far

 1. meplusmyself on

  Daca intr-adevar a reusit sa separe povestea de sine, de opinia personala, a creat o pelicula puternica si curata. Abia astept sa il vad.Sper sa am mintea limpede si sa las deoparte toate „vorbele bune” auzite si citite despre 🙂

 2. cezarpaul on

  Ai dreptate, laudele pe care le auzi despre un film inainte sa-l vezi pot constitui un handicap. Incearca si tu sa le uiti si sa te duci la acest film ca la oricare altul. Gindeste-te, de exemplu, ca vei vedea „Ocean’s Thirteen” (si, astfel, vei avea o surpriza). 🙂

 3. meplusmyself on

  Multumesc pentru reactie. 🙂

 4. Lorena on

  Asta cu „Filmul nu e o lecţie de istorie. Filmul e o poveste şi atât” ar trebui gravată în granit şi afişată în faţa UCIN. Poate le foloseşte şi altora.

 5. dragos c on

  Minunat filmul, m-a impresionat. Fara muzica, rece, cu oameni preocupati de lumea lor ingusta si la fel de rece. Fiori pe sira spinarii.

 6. cezarpaul on

  @ Lorena: Iata ca sintem din ce in ce mai multi care vedem lucrurile astfel – si nu numai in legatura cu cinema-ul. Asta e un semn ca lucrurile incep sa se schimbe.

 7. depe on

  daca filmul este despre avort, nu este chiar un film reusit.

  desigur, e o poveste si atat, ceea ce il face imun la afirmatia mea de mai sus. 😀

 8. smarcastik on

  Tocmai lectiile astea de istorie primite din filmele de dupa ’89 m-au facut sa detest orice film care are ca subiect comunismul. Era momentul ca regisorii si scenaristii sa inteleaga ca nu se invata comunismul, in primul rand pentru ca nu mai e nevoie sa invete nimeni ce a reprezentat pentru noi. Daca tinerii de azi s-au nascut si traiesc intr-o alta societate, de ce ar vrea sa simta cum era inainte?! E tot un fel de nostalgie greu de explicat dupa acel univers gri, dar mort! Nu-l vrem dezgropat si nu vrem sa-l retraim. Nici Holocaust-ul si nici Comunismul nu trebuie retraite…doar ca nu trebuie uitate!

 9. meplusmyself on

  L-am vazut.Abia acum.Este extrem de viu si simplu.
  Cred ca din simplitate ii vine si puterea 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: