Sutanele cu epoleţi

Au concurat sutanele cu epoleţi, a cîştigat una dintre ele.

Pe vremea lui Ceauşescu, Daniel, actualul patriarh, a stat ani buni în străinătate. Cei care au prins acea perioadă ştiu ce greu se obţinea paşaportul chiar şi pentru o vizită de cîteva zile…

Vorba e că, dintre sutanele cu epoleţi aflate în competiţia pentru scaunul patriarhal („ăştia e oamenii, cu ăştia defilăm”), a fost ales cel mai deschis la minte personaj. Sînt şanse, deci, ca Biserica Ortodoxă să devină mai puţin fundamentalistă decît e acum. Ceea ce e deja un pas înainte.

Anunțuri

4 comments so far

 1. vasgar on

  Oh My God! Ce impostura in odajdii aurite, de Ev Mediu. Macar sa-si traga si ei niste haine mai moderne, ca sunt total atemporali. Reforma, desfundarea bisericii, ar trebui sa se faca si la minte si la port. Deocamdata, dialogul romanilor cu Dumnezeu este intermediat de o unitate militara – generali si colonei…

 2. lucasson on

  Biserica ar fi fost fundamentalista daca dvs., dle Badescu, ati fi fost ars pe rug sau excomunicat. Puteti sa imi dati niste exemple de fundamentalism contemporan al BOR? Mie mi se pare ca institutia e sufocata, nu are cap, nu are coada, nu ca ar mai fi in stare sa arunce anateme. Va rog.

  @ Vasile Garnet : stimate domn, ironia dvs. vadeste o impotenta nu religioasa, ci culturala. Biserica tine de traditie, din care traditie face parte si purtarea unor haine care nemultumesc ochiul dvs. modern. Spun truisme desigur… Am o intrebare: de ce va amestecati in lucruri pe care nu le considerati importante? Daca nu dati doi bani pe Biserica, de ce nu va relaxati cat se poate de laic in orice alta activitate?

 3. cezarpaul on

  @lucasson: Fundamentalismul nu defineşte numai atitudinile violente, ci intoleranţa faţă de alte credinţe (prin extindere, faţă de alte idei şi opinii). Intoleranţă care poate fi exprimată violent sau non-violent. Din fericire, vremea violenţelor din spaţiul ortodox a trecut – sau să sperăm că a trecut şi legionarii nu vor mai fi ce-au fost.
  Vreţi să vă dau un exemplu de fundamentalism ortodox? Ati auzit vreodata ideea că „papistaşii (catolicii, adică) sînt de la diavol”? O puteţi auzi în discursul multor preoţi de-ai noştri ortodocşi, ba, mai mult, în unele îndreptare de spovedanie care circulă pe piaţă găsiţi, la păcate care trebuie mărturisite, „Am intrat într-o biserică papistaşă.” Asta în situaţia în care oficial şi pe faţă vorbim de „biserica-soră”…

 4. lucasson on

  1. in privinta legionarilor, sunt si eu optimist. cei din „noua dreapta” de-acum sunt debusolati, inculti si retrograzi.

  2. da, am auzit ideea aceasta. o avea chiar si parintele Cleopa. dar am auzit si de foarte multi preoti care nu au pretins nici o origine diabolica a catolicilor. Majoritatea dintre ei sunt departe de ce numiti Dvs. „fundamentalism”. Spre nefericirea Bisericii insa, mai sunt unii, si mai multi care propovaduiesc vesel ecumenismul, printre care si IPS Daniel, de alegerea caruia va bucurati Dvs.

  Probabil ca stiti ca ecumenismul inseamna o ciorba sincretica intre marile biserici crestine. O aberatie multinationalista, in definitiv (denumita „erezia ereziilor” de multi dintre marii nostri duhovnici). Ceea ce e catastrofal, pentru ca Biserica se fundamenteaza pe traditie. In Biserica nu exista revolutii, nici macar vestimentare, cum ar dori d-l Garnet. Ortodocsii au pastrat traditia apostolica ; catolicii nu au reusit asta din cauza dogmei aberante a infailibilitatii papei, institutie care de-a lungul timpului a decretat o serie de documente care uneori nu au nici in clin, nici in maneca cu traditia apostolica. De protestanti nu am ce spune, diferentele dogmatice sunt enorme, nu poate exista unificare in sensul dogmelor.

  A nu se intelege din comentariul meu ca sunt de parere ca cine nu e ortodox merita spanzurat sau macar prajit pe rug. Ma bucur sincer de fiecare data cand are loc o intalnire la nivel inalt intre inaltii ierarhi. Cu conditia ca scopurile lor sa fie de infratire, de prietenie, dar nu de dizolvare a dogmelor una intr-alta – asta ar insemna o implozie. Bunul samaritean nu a intrebat de preferintele religioase ale celui pe care l-a ajutat…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: