Cum să stîrneşti furia populară

Un asterix la cele discutate pînă acum.

Dacă la un moment dat vei apărea la TVR 1 şi vei anunţa “Dragi telespectatori, începînd cu această seară, în loc de «Surprize, surprize», veţi putea urmări emisiunea «Cultura la televizor»”, vei avea destul de puţin timp să explici în faţa camerelor de luat vederi despre ce este vorba în emisiunea ta. În afară de telespectatorii care-ţi vor adresa gînduri de bine de la distanţă şi vor comuta imediat pe alt canal, vor fi destui care se vor porni din toate colţurile Bucureştiului, în dorinţa de a restabili, la faţa locului, normalitatea.

Cum timpul va fi scurt, va trebui să-ţi întrebi repede invitaţii dacă, în opinia lor, cultura este compatibilă cu televiziunea. Dacă televiziunea poate avea şi un rol educativ. Vei face, pentru început, o distincţie între televiziunea publică şi televiziunile comerciale (“televiziunile comerciale sînt pe banii lor, aşa că nu au nici o obligaţie, pot să facă ce vor”), pînă cînd un invitat adept al valorilor social-democrate îţi va spune că televiziunile comerciale or fi ele pe banii lor, dar nu pot face chiar orice, pentru că există într-un spaţiu public. Îl vei întreba pe reprezentantul TVR-ului Cultural ce înseamnă cultura pentru el şi, pentru că întrebarea e destul de grea, poţi să-i pui o alta ajutătoare – de ce un canal comercial ca Discovery poate să fie mai cultural şi mai educativ decît postul pe care el îl reprezintă. Apoi, ar fi bine să vorbeşti şi despre problema ambalajului emisiunilor culturale, despre cum ştie televiziunea noatră publică să-ţi servească emisiunile învelite în hîrtie de ziar. Şi nu uita să atingi şi problema educaţiei telespectatorului ca telespectator, să vorbeşti despre nevoia formării unei culturi a privitului la televizor…

Oricum, nu ştiu dacă va mai fi timp şi pentru aşa ceva, pentru că mîna lungă a telespectatorului – braţul lui armat – te va ajunge în studioul din care transmiţi şi elanul analitic îţi va fi curmat de o doamnă corpolentă, căreia cu cîteva luni în urmă i-a fost adus fratele din Australia tocmai de către emisiunea pe care ai uzurpat-o. Desigur, emisia va fi întreruptă apoi pentru cîteva minute, ocazie cu care minerii vor găsi de cuviinţă să vină pentru a nu ştiu cîta oară la Bucureşti pentru a restabili democraţia.

Anunțuri

3 comments so far

 1. peculiarme on

  Ai un stil exceptional asa ca tin sa te felicit!
  Cat despre cultura, ma indoiesc ca vor renunta vreodata televiziunile la emisiuni pe care scrie „audienta maxima” aka emisiuni care nu dau de gandit, care nu te invata nimic, care nu au niciun scop nobil si care bubuie de prostie. Mie imi vine sa plang cand vad cat de plin este peste tot de emisiuni ca „surprize, surprize”… si nu de emotie, ci de tristete.

 2. kogaionon on

  pentru a avea pe postul national si emisiuni de cultura (nu doresc sa fiu exclusivist, e bine sa gasesti cam de toate acolo) trebuie sa avem si manageri care sa doreasca sa „investeasca” pe termen lung. Ar fi o sansa, daca politicul n-ar mai fi atat de influent… Pana atunci, televiziunilor comerciale nu ai ce sa le ceri (pragmatic vorbind, desi Realitatea ne-a oferit o buna perioada macar o ora pe saptamana) iar celei nationale poti doar sa-i adresezi felicitari ca nu ne emite partial color sau doar intre anumite ore. Realitate au ba, protestele cotidiene au doar valoare de simbol… si subiect de dezvoltat pe bloguri…. Cu toata simpatia si respectul pentru Luciat si toti participantii la Protest, nu doar protestand prin citire pe bordurile patriei vom reusi sa schimbam ceva. Inceputul e bun, insa daca nu va fi continuitate… vorba unui amic: balcanicul are idei geniale pe care le incepe bine, insa trebuie sa vina neamtul sa le implementeze cu succes! Sa ne uitam putin si-n istoria moderna a Romaniei, poate?

 3. dragos c on

  După părerea mea, problema nu este aceea că emisiunile culturale nu au audienţă, ci problema este cu recrutarea oamenilor cu talent în aşa ceva. Majoritatea emisiunilor sunt talk-show-uri cu oameni de cultura, calchiate după Serata muzicală, care, fie vorba între noi, după o oră, te plictisea de moarte. Iar dacă la un moment dat, TVR căuta idei de emisiuni, cine era prost să propună una, pe care, mai apoi, vreo piţipoancă ajunsă acolo, şeful ei ştie cum, s-o strice iremediabil. Aşa că până când se vor angaja oameni talentaţi şi originali, vom vedea liniştiţi Lazarovi şi Bănici.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: